Tre grunde til at kæreste skal være ligesom dig

Man siger, at modsætninger mødes og tiltrækning opstår, men det er et dårligt udgangspunkt for et langvarigt harmonisk forhold

Sexologen giver dig tjeklisten: Er din kæreste den rigtige? 

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Tjek listen - holder dit forhold? --

Modsætninger mødes og tiltrækning opstår. Denne forestilling om, hvordan individer, som er meget forskellige, drages af hinanden, skændes så det brager, bliver vildt forelskede og lever lykkeligt omend en smule stormombrust til deres dages ende, er udbredt.

I populærkulturen ser vi det afspejlet i moderne klassikere som ‘Pretty Woman’ og ‘Da Harry mødte Sally,’ men ifølge psykolog og forfatter Jill P. Weber er modsætninger ikke at foretrække, når det handler om langvarige forhold.

Det er da meget muligt, at du som et lidt indadvendt og roligt gemyt fascineres voldsomt af hende den extroverte party-prinsesse, som tager dig med på en rutsjebanetur, der føles frigørende og fræk. Og hun tiltrækkes måske af dig som lidt af rolig faderfigur, et anker.

Hvad det end er, der er anderledes, føles det inspirerede, fordi det tager dig væk fra de ting ved dig selv, som du faktisk keder dig over.

Men ifølge Weber er der tre grunde til, at modsætninger ikke virker tiltrækkende i det lange løb.

'Han skabte ikke den scene, hvorpå hun kunne stråle. Han gav hende ikke alt. Derfor fik han ikke alt igen.' (Foto: colourbox.com) Sexperterne Kærligheden overvinder ikke alt

Identitet
Du er lige landet efter en crazy tur i forelskelsens første vilde ride. Og nu sidder du så der - og er faktisk bare stadig dig. Hun vil ud og føjte, du vil hellere stene tv, hun vil snakke-snakke-snakke, du har mere brug for at læse en bog.

 Nu begynder den lange seje kamp, hvor du prøver at ændre hende i eget billede - eller det modsatte, hvor du ændrer dig selv, så du passer til kæresten. Hun gør det samme.

Til sidst kan du ikke kende dig selv. Du har mistet din identitet. Og nu skal du træde et skridt tilbage og finde ud af, hvem du selv er - og acceptere det.

Så vil du måske erkende, at I ikke kan være kærester og samtidig være tro mod jer selv.

Sexperterne - 21. nov. 2016 - kl. 10:56 Bare kvinder vidste dette om manden...

Selvværd
Efter guldfeberens forelskelsesrush er det hverdag, og du prøver at forklare for dig selv og efterrationalisere, hvorfor I ikke længere er så tætte. Du sætter spørgsmålstegn ved dig selv, hvilket med tiden underminerer dit selvværd, når du ikke kan få ukurante klodser til at passe sammen.

Du giver dig selv skylden for problemerne.

Men i virkeligheden er der ikke galt med dig - eller din kæreste. Det er bare en lidt for stor opgave, I har stillet jer selv. Det er svært at være sig selv og hvile i det, når partneren er så forskellig fra dig.

Se også: Hvad betyder farven på din date?

Ingen sjov sammen
Du er, som du er. Hun er, som hun er. Efter forelskelsens (illusion om) sammensmeltning de forskelle med tiden blevet klare. Så når hun vil bungee jumpe og du vil på gastroferie, når hun vil i teatret og du vil bygge carport, begynder I at lave jeres egne ting.

Umiddelbart er det jo rart at gøre de ting, man nu bedst kan lide, men I vil føle jer lidt ensomme, og I vil savne samhørigheden. Par, der ikke har det sjovt sammen, glider fra hinanden. Sjove, spændende fællesoplevelser skaber glæder og intimitet. Manglen på dem skaber afstand og vrede.

Jo længere tid ovenstående problematikker fylder forholdet, desto mere bitre bliver I. De negative følelser lurer under overfladen, du føler dig overset, afvist, ikke set, der er ikke plads til dig, og irritationen, vreden, bitterheden bobler.

Skænderier bliver flere i takt med at I fjerner jer fra hinanden. Til sidst er I så langt fra hinanden, at bruddet er uundgåeligt og nødvendigt.

Fem tegn på, at I ikke skal være kærester

Sexredaktøren har tidligere skrevet denne klumme om at ikke vælge den forkerte kæreste:
Så sidder du der skam igen. På date for trilliardne gang. Og selv om du måske ikke har vanvittigt høje forventninger, håber du alligevel, at du har heldet med dig.

Men tro og håb kan få dig til at overse faresignalerne ved personen, du møder. Ikke at han nødvendigvis er øksemorder med klovnekostyme i garderoben - det drejer sig om mere eller mindre subtile tegn på, at han eller hun bare ikke er noget for dig.

Hvis du allerede omkring første date lægger mærke til flere af følgende tegn, så er det om at sige tak, men nej tak og gå videre i din kærestejagt:

1. Ikke klar
Det kan da godt være, at han hævder, at eksen er helt ude af hans liv og sind, men hvis han lige er blevet forladt, og bruddet var svært og bittert, hænger han stadig fast i hende.

Måske tror du, at du kan redde ham og sætte hans sårede sjæl sammen igen. Det er muligt - men først når han har været nede og vende og fundet sit nye jeg.

Selvfølgelig kan du altid give ham lidt omsorg (læs: sympati-fisse), men regn ikke med andet end taknemmelighed.

2. Ingen lange forhold
Det kan også forholde sig omvendt. At din date faktisk aldrig har haft en relation, der har været længere, end hvad det tager regeringen at tørre kontanthjælpsmodtagere i røven med deres egne penge.

Selvfølgelig skal man ikke altid bruge folk fortid mod dem selv, men har vedkommende ikke tidligere været i stand til indgå i et længerevarende forhold, tyder det på, at hun/han: enten ikke er interesseret i det, ikke er i stand til det, eller altid vælger den forkerte.

3. Ude af stand til at lytte
På en date tilstræber man at være den bedste udgave af sig selv. Men man kan også være så opsat og kampberedt, at man tromler sin potentielle partner ned.

Men der er dog forskel på at være lidt hyper og ikke at kunne tale om andet end sig selv. Hvis personen overfor dig ikke kan finde ud af at spørge ind til dig, hvem du er og hvad du tænker, men derimod snakker-snakker-snakker om sig selv og endda på en 'se mig - se hvor dygtig/rig/sjov/klog/magtfuld'-blærerøvsagtig måde, så skal du ikke regne med at få meget plads i et eventuelt fremtidigt forhold.

4. Tjekker sin mobil
Før I overhovedet har taget en slurk den urimeligt dyre kaffe, har din date tjekket sin mobil tre gange. Og der er også fint nok. Hvis vedkommendes datter ligger med 40 i feber.

Ellers er det ingen undskyldning for at han ikke giver dig sin fulde opmærksom den time, sådan en date kan tage. Enten er han for dum til at vide, at sådan er reglerne, eller også er hun så ligeglad med det signal, det sender. Uanset hvad er det tegn, at du også i fremtiden skal konkurrere med en telefon.

5. Dårlig kommunikation
Sådan en date kan jo være en sindsoprivende affære, hvor begge parter er generte, nervøse, akavede og indadvendte.

Men hvis ingen af jer rent faktisk morer jer, og hvis han/hun tydelig ikke har humor (læs: din form for humor), bliver det op ad bakke med al fremtidig kommunikation:

Og her taler vi ikke bare om forskelle i smag, hvor han synes latrinær falden på røven og slå sig helt vildt er topmålet af humor, mens du klukker mest over finurlige ordspil og politisk satire.

Næ, der er helt nede på de små ting på daten: Uden de vittige kommentarer, indfald og hentydninger og antydninger, der får en samtale til leve op, skal du ikke regne med, at I jeres middagskonversation i jeres fremtidige samtalekøkken bliver andet end 'rækker du mig sovsen?'

5 kommentarer
Vis kommentarer