Annonce:
Annonce:

Unge piger er stadig sluts, når de er seksuelt udadvendte

Og drenge har det omvendt skidt, når de ikke er seksuelt aktive

Sexperterne hylder den seksuelt frigjorte kvinde.
Annonce:
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Slip din indre tøjte fri --

Unge danske drenge og piger er underlagt forskellige normer og har forskellige forestillinger om seksuel adfærd: Piger, der er seksuelt aktive, blive let set som slut ellers ludere, men drenge hyldes, når de har scoret.

Det viser ny stor rapport fra VIVE, Det nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Rapporten bygger på kvalitative fokusgruppeinterview og interview med unge i vennegrupper samt på analyser af kvantitativt materiale, indsamlet blandt unge i perioden 2014-2016. Flere end 20000 unge mellem 16 og 20 år har deltaget.

Rapporten med titlen ‘Unges opfattelser af køn, krop og seksualitet’ peger på, at danske piger og drenge er lige seksuelt erfarne. Til gengæld oplever de forskellige konsekvenser:

Annonce:

‘De unge i fokusgruppeinterviewene fortæller, at seksuelt erfarne piger med skiftende partnere generelt mødes med fordømmelse og ringeagt, mens drenge i stedet hyldes for den samme praksis,’fremgår det af rapporten.

Danske kvinder demonstrerer for retten til at være en tøjte

Pres
Men der er negative sider for nogle drenge også, idet de kan være underlagt et pres for at debutere og opnå seksuelle erfaringer, mens det samme i mindre grad gælder pigerne.

Hertil skal anføres, at disse normer varierer en hel del fra vennnegruppe til vennegruppe og lokalområde til lokalområde. Desuden fremgår det også, at en del af deltagerne tager afstand fra dobbeltmoralen og viser modstand mod den via deres seksuelle adfærd.

Fire tegn på, at feminister har ret - og et på, at de ikke har

Trivsel
En ting er, at der er forskel på kønsmoral for drenge og piger - en anden ting er så, at der kan spores forskellige sammenhænge mellem seksuel adfærd og psykisk trivsel. Hvilket sandsynligvis skyldes de forskellige normer.

Annonce:

‘Piger med større seksuel erfaring rapporterer i højere grad end piger med nogen eller ingen seksuel erfaring om psykiske lidelser og psykologbehandling. For drengene er der ikke denne forskel. Til gengæld oplever drenge, der ikke er debuteret seksuelt, i lidt højere grad end seksuelt aktive drenge at være ensomme.’

Hele 37 procent af de piger, der er i den mest erfarne gruppe, angiver selv, at de har en psykisk lidelse som fx depression eller angst. Det samme angiver hver fjerde af dem med nogen erfaring og hver femte af de mindst erfarne.

Det ser anderledes ud for drengene. 37 procent af de drenge, der er jomfruer, oplever af og til eller ofte ensomhed, mod 24-26 pct. af drenge med nogen eller mest seksuel erfaring. 

Unge kvinder tør ikke vise lyst

Sammenhæng
Rapporten viser ikke noget klart om, hvorvidt ensomhed og psykiske lidelser kommer før seksuel erfaring eller omvendt. Men ifølge VIVE er vigtigste, at piger og drenge er underlagt forskellige forventninger til seksuel adfærd og formodentlig derfor oplever disse forskellige sammenhænge mellem seksuel erfaring og psykisk trivsel.

Annonce:

‘Resultaterne kan således være et udtryk for, at psykisk stærke piger afstår fra at have skiftende sexpartnere (fordi de ved, at de dermed overskrider en moralsk grænse), men kan også skyldes, at de piger, der dyrker sex med skiftende partnere, mødes af fordømmelse og oplever skamfølelse og derfor trives dårligere psykisk. På samme måde kan man tolke sammenhængen mellem drenges ensomhed og seksuelle erfaring både som et udtryk for, at ikke-ensomme drenge har nemmere ved at opnå sex, og som et udtryk for, at man som dreng oplever sig forkert og uden for fællesskabet, hvis man ikke har erfaring med sex.’

Næsten halvdelen af de 18-årige drenge og piger har moderat erfaring med sex, typisk 1-2 partnere. Næsten en fjerdedel er endnu ikke debuteret seksuelt, mens den sidste fjerdedel har relativt meget seksuel erfaring med mere end syv partnere og tidlig seksuel debut.

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen fra Venstre er skuffet, ifølge dr.dk.

- Jeg er meget overrasket over, at vi ikke er kommet længere i ligestillingen, men at vi i virkeligheden måske er faldet lidt tilbage i den gamle måde at anskue kønnene på, siger Eva Kjer Hansen.

Uforpligtende sex: Det fortryder mænd og kvinder

Stolt slut
Den danske seksualitetsdebattør Lucy Vittrup, der selv i en ny podcast #udenfilter erklærer sig som tøjte og er stolt derved, er ikke overasket over, unge piger bliver udskammet for at have mange og skiftende partnere og unge drenge hyldet for det samme:

Annonce:

- Den kvindelige seksualitet har alle dage været mere ‘farlig’ end mandens. Det vil sige, den er mere uimodståelig. En kvinde har nemmere ved at ‘friste’ - selvom jeg hader udtrykket. Jeg plejer at sige, at kvinders seksualitet kan sætte hele samfunds sikkerhed på spil: fx kan hun forføre en sikkerhedsvagt nemmere end en mand kan osv. Derfor vil den kvindelige seksualitet altid kalde på mere kontrol, siger forfatteren Vittrup, som har skrevet bogen Erogi, der handler om at bruge den erotisk energi positivt.

- Det har religioner gjort i årtusinder. Kvinder er blevet brændt på bålet, stenet, holdt fanget som straf for at vise lyst eller værre: Vække andres lyst. Det er en meget meget tung historie - og den vasker vi ikke bare lige af os, bare fordi pornoen er frigivet, og vi ikke længere behøver at være gift for at have sex, forklarer Vittrup.

En kvinde er ikke billig, selv om hun giver mange blowjobs

Normer
Hvis normen skal brydes, så skal hele vores forståelse af seksualitet som noget lidt ‘dirty’ brydes, mener hun:

- Vi skal alle holde op med at acceptere nedsættende jokes og kalde andre og hinanden for luder som skældsord. Vi skal tænke os lidt mere om: Mange mænd elsker jo den frie seksuelle kvinde. Han er fascineret af hende. Han vil have sex med hende. Nogle gange med en enorm risikovilje.

Annonce:

- Men han kan ikke finde ud af at BÅDE at være vild med hendes seksualitet OG se hende som livspartner. Og det er den bro, som vi skal bryde med mere bevidsthed.

- Er du selv en slut?
- Jeg vil ikke p.t. beskrive mig selv som slut, fordi sluttiness er forbundet med mange partnere i min forståelse. Og for tiden er jeg i et monogamt forhold. Men jeg kan da roligt sige, at jeg inden for vores monogame ramme i høj grad er en slut. Ved siden af alt det andet, jeg også er - dvs livsledsager, omsorgsgiver, sparringspartner osv.

'Jeg nyder at være en billig tøs'

Fem grunde til at elske tøjten

Sexredaktøren Tomas Roar har tidligere hyldet tøjten i denne klumme:

De fleste mænd, herunder undertegnede, vil føle voldsomt udfordret af en kvinde med en fuldt udfoldet seksualitet. Og netop derfor er der grund til at hylde hende.

Hun er flirtende
Fordi tøjten går ind i alle relationer med sin fisse åben for nye input, er hun flirtende og udadvendt. Det betyder ikke, at hun nødvendigvis lader alle mænd tage hendes temperatur med pikken, men det indebærer, at hun altid er opmærksom på muligheden, på pikpotentialet.

Kvinder ser ned på sexlystne medsøstre  

Hun er erfaren
Uden skam har hun prøvet en del mænd - og muligvis kvinder. Intet andet end omstændigheder holder hende tilbage fra at prøve noget af. Hun går ikke grædende hjem efter et småkikset fuldemandskrald og klynker af selvmedlidenhed - hun børster dem af sig og tager en lære med hver gang. For hun er nysgerrig på, hvad seksualiteten kan give hende, på hvad de forskellige sider rummer, på hvad der gemmer sig bag næste hjørne og næste pik.

Og den erfarne kvinde er derfor sandsynligvis også et godt knald. Åben og modtagelig for nye ideer, fjollede forslag, perversioner af alskens slags. Også dine særheder...

Som mand vil du opdage, at du er bange for, at du ikke kan leve op til hendes fordringer, de krav du indbilder dig, hun har.

But that's just pride fucking with you.

Det kan betyde, at du underpræsterer eller overkompenserer. Det kan hun også rumme - for hun har jo prøvet det før.

Og netop derfor kan du slappe af og være den, du også er i sengen. Hun dømmer ikke, for hun ved - af erfaring - at vi alle er forskellige:

Hun dømmer ikke
Fordi hun selv er fri, dømmer hun ikke andre. Du kan fortælle dine inderste hemmeligheder, for hun har selv en masse, som hun tør dele med dig. Og den fordomsfri fisse kan rumme det meste.

Hun kommer - når hun vil
Måske fordi du oftest har erfaret, at kvinden typisk bedst kan komme med en mand, hun er tryg ved, kan det være voldsomt pirrende at møde en kvinde, der kommer blot en eller anden mand stikker en pik i hende.

Men det kan også virke skræmmende, 'for hvis alle kan, hvad er der så særligt ved mig?', tænker du.

På den anden side: Man skal være et utaknemmeligt skarn, når man endelig får det, man har drømt om: En kvinde, som i den grad tager ansvar for egne orgasmer og som hunnæsten problemfrit - uden at der skal finkalibreres på 50 knapper.

Hun ligner en slut - måske
Slutten er ikke bange for at ligne en tøjte. Hun er ikke nødvendigvis en afbleget scor.dk-dulle fra Rødovre med camel toe leggings, hårdt opspændte silikonetasker og nedslidt amagerplade, men hun ved, at stilletter ikke kan blive for høje, at kedeligt undertøjet aldrig har gjort noget godt for nogen, og at et stykke med bart sjældent skader.

Og hun elsker, at du værdsætter det, for ekshibitionisten i hende lever godt og yderligt.

Dog er det vigtigste her ikke udstyret (selv om hun som sagt instinktivt forstår værdien), men derimod: Udtrykket.

Hun ser på mænd med en 'jeg kører dig over-'mine, der afveksles med en 'tør du knalde mig nu?'-attitude.

Veninderne kan ikke følge tøjten til dørs, andre kvinder disser hende i lige dele misundelse og intrakønslig konkurrence, og en hel del mænd kalder hende for en, nåja, billig tøjte eller endda luder - og mener det på en grim måde, og de tør aldrig tage hende med hjem til Moar.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: