Zen og kunsten at vedligeholde et sexliv

Nærvær-nærvær-nærvær: Studie viser, at mindfulness gør sexlivet bedre

Observer og nyd uden at dømme. (Foto: shutterstock.com)
Observer og nyd uden at dømme. (Foto: shutterstock.com)

Du kan ikke læse et livsstilsmagasin uden at støde på en eller flere referencer til mindfulness, der både kan beskrives som en meditationsform og en måde at tilgå tilværelsen.

Grundliggende handler det om at være både nærværende og neutral i forhold til din krop og dine tanker.

Og det er ikke kun noget for yoga-entusiaster, stress-terapeuter og erogi-nørder, for mange sexologer bruger ligeledes mindfulness-teknikker i deres behandling af seksuelle dysfunktioner.

Åbenbart med god grund, for efterhånden har også sexforskningen påvist, at mindfulness har gode effekter på sex- og samliv.

Sex & samliv Mindfulness redder dit forhold

Sex & samliv Få bedre sex med meditation

Seneste skud på den stamme er 'Zen and the Art of Sex: Examining Associations among Mindfulness, Sexual Satisfaction, and Relationship Satisfaction in Dating Relationships.'

Her har tre amerikanske forskere fået 322 unge i parforhold til at udfylde diverse spørgeskemaer om sex- og samliv samt deres (ubevidste) mindfulness-afærd.

Blandt andet skulle deltagerne angive, på en skala fra et til fem, hvor enige de var med udsagn som: 'Når jeg går, lægger jeg med vilje mærke til, hvordan min krop bevæger sig,' og jeg bedømmer, om mine tanker er gode eller dårlige.'

Forskerne konstaterer, at specifikt to forskellige træk ved mindfulness har betydning; Følelser og tanker og kropslige oplevelser observeres, og at disse følelser og tanker ikke dømmes. Disse træk blev identificeret blandt andet via de to ovennævnte udsagn.

Det viste sig nemlig, at der personer, som var gode til - i og uden for sengen - at observere tanker, følelser og sanseindtryk uden at evaluere og bedømme dem, og blot lade dem komme og gå - også var mere tilfredse med sexlivet - og de personer, som var mere tilfredse med sexlivet, i sin tur var gladere for samlivet med kæresten.

Således skriver psykologerne bag studiet:

'Så ved at bemærke eller fokusere på inde og ydre oplevelser, mens man undgår at bedømme dem kritisk, bliver disse personer mere A) tunet ind på deres partners seksuelle ønsker og behov, B) nærværende og bevidste om deres kropslige oplevelser under sex og C) i stand til at udtrykke deres seksualitet med deres partner uden at være fordømmende af egen eller partnerens seksuelle og følelsesmæssige oplevelser.'

Sexperterne Sådan hænger opvask og erektioner sammen

6 kommentarer
Vis kommentarer