Mænd ikke kun ude efter hurtig sex

Forskningen peger på, at mandens lyst til et fast forhold er afhængig af kønsfordelingen

Fornemmelsen af, at (alt for mange) andre mænd vil have kæreste, kan øge mandens villighed til at indgå i et fast forhold. (Foto: shutterstock.com)
Fornemmelsen af, at (alt for mange) andre mænd vil have kæreste, kan øge mandens villighed til at indgå i et fast forhold. (Foto: shutterstock.com)

Kliche 1A fra den evolutionspsykologiske værktøjskasse: Mænd er kodet til at knalde så mange som muligt for at få så mange unger som muligt.

Ny forskning peger på, at den påstand er en ufuldstændig forklaring på mænds parringsstrategier.

Antropologerne bag studiet tog til Guyana i Sydamerika for at teste en hypotese: Mænd og kvinders parringsstrategier ændrer sig alt efter kønsfordelingen.

Ved at interviewe beboerne i otte forskellige små samfund om deres såkaldte socio-seksuelle orientering (åbenhed overfor uforpligtende sex) kunne forskerne konstatere, at jo flere mænd, der var i forhold til kvinder i lokalsamfundet, desto mindre levede mændene op til klicheen om, at de primært går efter sex fremfor fast forhold.

Det er kun under ægløsning, at kvinder vil have macho-mænd. Foto: Allover Press Sex & samliv Ny forskning: Kvinder vilde med machomænd - en gang om måneden

Det giver med mening, evolutionært set, mener antoprologerne. Et fast forhold øger muligheden for seksuelt samkvem i modsætning til, når manden hele tiden skal konkurrere om at tiltrække nye partnere, der er kamp om. Så den bedste strategi er at finde en kvinde og holde sig til hende. Utroskab og promiskuitet modarbejder det.

Strategien for studiets kvinder var tilsyneladende ikke afhængig af kønsfordelingen. Generelt var de i højere grad end mænd mindre interesserede i uforpligtende sex.

Forskerne advarer mod at direkte overføre resultaterne fra landsbysamfundene i Guyana til en storby i Vesten. Til gengæld understreger de, at menneskets parringsstrategi er langt mere afhængig af kontekst, end evolutionspsykologien antyder.

Læs kritik af evolutionspsykologiens antagelser om sex her

Sex & samliv Dette er din kærestes værste mareridt

0 kommentarer
Vis kommentarer