Annonce:
Annonce:

Mistanke om utroskab? Så får du kortere knald

Hvis manden mistænker sin kæresten for utroskab, holder han kortere tid i sengen, peger ny forskning på

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Er hun en vaskeægte sengeturist, vil hun måske opleve, at turen er noget kortere, når hun hopper på erotikekspressen med kæresten derhjemme.

Forskere fra Oakland University har i et studie publiceret i det videnskabelige tidsskrift Evolutionary Psychology peget på, at den seksuelle akt vil være kortere, hvis en mand mistænker sin partner for utroskab. Det skriver Videnskab.dk.

- Mændenes svar indikerer, at deres opfattelse af deres partners utroskab er forbundet til kortere parringstid, hvilket, vi argumenterer for, reflekterer en parringsstrategi til hurtigt at få sin egen sæd ind i konkurrence, skriver forskerne i studiets konklusion.

Læs også på Videnskab.dk: Hetero-kvinder tænder også på damer

Selvom evidensen kunne være bedre, påpeger den danske professor Trine Bilde efter at have læst studiet, at det i høj grad er værd at tale om.

Annonce:

- Jeg synes, det er et interessant studie, fordi det indikerer en fysiologisk respons på risiko for at blive hanrej. Nemlig hurtigst muligt at få afleveret sin sæd og ikke overlade banen til elskerens sæd. Man kender fænomenet fra andre dyr, men det er ikke tidligere vist hos mennesker. På mange måder føler mennesket sig frakoblet sin biologi, men her har du nogle effekter, som helt klart har bund i helt gedigne evolutionære mekanismer, siger Trine Bilde, professor på Institut for Bioscience - Genetik, økologi og evolution på Aarhus Universitet.

Parringsstrategien, som studiets forfattere omtaler i konklusionen, kender forskere allerede fra dyreriget. Strategien kaldes sædkonkurrence, og den går i al sin enkelthed ud på at sikre sig, at hunnen ikke bliver gravid med en fremmed han, ved at få sine egne sædceller i spil.

Læs også på Videnskab.dk: Utroskab: Hvor ofte får man fremmede kønshår med hjem?

- Det er så snedigt lavet, at det tager lidt tid for sædceller at rejse op i gennem livmoderhalsen og befrugte kvinden, og det vil sige, at hos chimpanser, hos mennesker og mange andre dyr er det sådan, at hvis du kan dyrke sex med hende lige bagefter, og dine sædceller er hurtige, vil de faktisk kunne udkonkurrere dem, der allerede er der, siger evolutionspsykolog Jill Byrnit.

Annonce:

- Det skal dog gå meget hurtigt, hvis manden skal have en chance for at udkonkurrere de fremmede sædceller, fortæller Trine Bilde. Han har nemlig kun relativt få timer til at sende sine soldater i kamp. Alligevel er det evolutionært set ikke helt ligegyldigt, om han får sin sæd med i konkurrencen, fortæller Trine Bilde.

Læs også på Videnskab.dk: Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

- Det er vigtigt, fordi det er omkostningsfuldt at have børn, og det kræver, at man passer godt på dem og bruger meget energi og tid på at fodre dem og passe på dem. Så hvis det ikke er ens egne børn, er det evolutionært set en rigtig dårlig investering, siger Trine Bilde.

For at nå frem til konklusionen, at manden holder kortere i sengen, hvis han mistænker sin kæreste for utroskab, spurgte forskerne 410 mænd og 455 kvinder ind til deres seneste samleje med deres partner. Forskerne spurgte, om samlejet var længere, kortere eller samme varighed som normalt, og om deltagerne oplevede en risiko for, at partneren var utro.

Annonce:

Forskerne fandt en lille sammenhæng i parringstiden og oplevelsen af utroskab, når de spurgte mændene, men sammenhængen forsvandt dog i den kvindelige del af undersøgelsen.

Læs også på Videnskab.dk:

Mænd bliver utro, hvis de tjener mindre end konen

Penislængden og kropsstørrelse bestemmer troskab

Sex én gang om ugen er nok til at gøre par lykkelige

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: