Annonce:
Annonce:

Nu kan du komme på kursus i åbne forhold

Er du nysgerrig på, hvordan man takler for eksempel jalousi og flere partnere, så læs med her

Annonce:
Følg Sex & Samliv

Åbent forhold - det er noget med, at man man godt må knalde andre end kæresten, altså som at både blæse og have mel i munden.

Ja. Det er det. Også.

Det forklarer kvinden bag kurser om åbne forhold.

Naomi Hagelberg, ejer af sexnørd.dk, har sat sig for at hjælpe danskere, der er nysgerrige på, hvordan man kan åbne sin kærlighedsrelation for fremmede.

På hendes hjemmeside finder man artikler om de mange forskellige former for åbne forhold, ligesom Hagelbergs interesse for BDSM også kommer til udtryk i diverse guides. BDSM er det moderne betegnelse for S/M.

Mathilde har to kærester

Vi har talt med den 40-årige cand. scient, der selv lever i et åbent forhold.

Hvordan takler I jalousi?

Annonce:

- Vi er bevidste om, at jalousi kan handle om to ting. Enten har man et behov, der ikke bliver tilfredsstillet. I det tilfælde er løsningen, at man fortæller hvad man mangler, så den anden part kan finde ud af, hvordan de vil hjælpe med at løse det behov. Eller også er man usikker på sig selv og mangler noget selvværd. I det tilfælde skal man finde ud af, hvad man er usikker på sig selv om og arbejde med at løse den usikkerhed og få mere selvværd. Igen gerne med sin partners hjælp, siger Hagelberg, der mener, at man i begge situationer skal være parat til at være ærlig og åben og se dybt ind i sig selv, så man finder årsagen og ikke blot prøver at lappe symptomet:

- Når man fikser årsagen, vokser man som menneske. Når man fikser symptomet, kommer der bare et andet symptom.

Har I nogensinde ’forbudt’ kæresten at knalde en anden?

- Nej, vi har ikke forbudt hinanden at elske andre seksuelt eller romantisk. Der har været personer, hvor vi har sagt, at vi ikke tror, at det er sundt at have et forhold med dem, men det er personens eget valg, hvem de vil være kærester eller elskere med.

Hvornår det åbne forhold bedst - og værst?

- På et generelt plan synes jeg, at åbne forhold er bedst, når der er ærlighed, åbenhed og tillid hele vejen rundt og værst, når der er hemmeligheder, fortielser og løgne. For mig er det åbne forhold bedst, når jeg har to mænd, der elsker mig, og de er venner med hinanden, og vi alle kan deltage i dagligdagsting og hobbyer med hinanden.

Annonce:

- For mig er det åbne forhold værst, når der jalousi hos mig eller en af mine partnere og vi/jeg/han arbejder med det. Det er hårdt arbejde at se sine usikkerheder i øjnene og få dem til at forsvinde, og det er lige så svært at se den, man elsker, knokle sig igennem den udvikling. Man vil jo gerne beskytte hinanden, men at tage skyklapper på og lave en masse regler, i stedet for at arbejde med sine usikkerheder, skaber ikke et godt forhold og oprigtigt glade partnere.

Par: 'Vi tænder på, hun onanerer for fremmede'

Kender dine børn de til dit forhold?

- Ja, jeg har to børn på otte og 11 år og de har vidst, at jeg er polyamorøs, siden de var tre og seks år. Da jeg ønsker, at alle de alternative kærlighedsformer og seksualiteter ikke skal opfattes som alternative, men derimod blot som en af de mange måder, man kan være på, så er et skridt i den retning, at selv behandle dem som noget normalt.

Annonce:

- Så når jeg snakker om kæresteforhold, så fortæller jeg mine børn, at man kan være forelsket i sit eget køn, i det modsatte køn, i andre køn, hvis man mener, at der ikke kun er to køn, og at nogen kun elsker en person ad gangen, mens andre kan elske flere på én gang, siger Hagelberg, der på Joan Ørtings sexologuddannelse gennemgår 13 forskellige parkonstellationer og deres fordele og ulemper.

Du kan se Naomi Hagelbergs lille video om de 13 parkonstellationer her:

Åbent forhold - ultimativ frihed eller blot egoisme?

- Åbne forhold kan bruges både ud fra et ønske om dyrkelse af egoisme og et ønske om frihed fra nogen som helst form for begrænsninger. Det er dog langt fra de eneste måder, man kan udleve åbne forhold på. Jeg kan bedst lide polygame forhold. Det betyder, at jeg er til langvarige forpligtende forhold med flere på én gang.

- Jeg søger dermed ikke mere frihed end en monogam person, der også ønsker et langvarigt forhold, gør. Man kan sige, at jeg har mere frihed, fordi jeg kan danne det forhold med mere end én person. Til gengæld forpligter jeg mig til at være en god partner for f.eks. to personer, hvilket jo kan virke som dobbelt så mange forpligtelser og dermed meget mindre frihed.

Jan lader andre mænd ordne konen

Annonce:

Er du klar?
Er åbne forhold for alle?

- Åbne forhold er for dem, som har lyst til et åbent forhold, og som vil gøre arbejdet for at sikre, at deres åbne forhold bliver gode for alle parter. Det er ikke en lyst, som alle har og dermed er det ikke for dem. Mange mennesker udvikler sig dog igennem livet, så hvis de her og nu ikke har lyst til et åbent forhold, betyder det ikke, at de aldrig vil. Tilsvarende kan en person, der er til et åbent forhold lige nu, en dag vælge, at de hellere vil have et lukket forhold, siger Hagelberg, der mener, at dette er de største udfordringer i et åbent forhold:

At turde indrømme sine egne usikkerheder og arbejde med dem.

At have tillid til, at ens partner ønsker én det bedste i verden, selvom de ikke siger ja og amen til alt hvad man siger.

At være åben og ærlig, hvis man ikke er vant til at være det.

- Åbne forhold er for dem, som har lyst til et åbent forhold, og som vil gøre arbejdet for at sikre, at deres åbne forhold bliver gode for alle parter, siger Hagelberg.
- Åbne forhold er for dem, som har lyst til et åbent forhold, og som vil gøre arbejdet for at sikre, at deres åbne forhold bliver gode for alle parter, siger Hagelberg.

Annonce:

Sådan gør du:
1. Find ud af, om I har tillid til hinanden. Snak og få løst op for eventuelle usikkerheder. I skal begge have tillid til, at jeres partner ikke har skjulte negative intentioner. Lov hinanden, at I vil være åbne og ærlige. Ikke fordi det er en regel, men fordi I begge ønsker at gøre hinanden glade og vil drage omsorg for hinanden.

2. Accepter at i bliver såret. Man kan ikke planlægge alt og ting, man ikke havde forudset, sker på de værste tidspunkter og trigger ting, man ikke vidste ville være et problem. Husk, at alle følelser er ok. De er der for at fortælle dig noget, som du skal handle på. Hvordan du handler er til gengæld der, hvor du skal vurdere, om det du har lyst til at gøre, nu også er ok.

3. Opsøg et netværk. Det er guld værd at snakke med folk, der har flere års erfaring i åbne forhold. Der er masser af klassiske nybegynderfejl, som folk igen og igen begår, fordi de ikke har nogen, der kan guide dem udenom faldgruberne. Læs eventuel bøger om emnet. Jeg vil anbefale den engelske "More Than Two", som også har en blog: morethantwo.com.

To kurser
Naomi Hagelberg har to typer af kurser i åbne forhold. Det ene hedder PolyNetværk og det andet hedder PolySnak.

Annonce:

PolyNetværk er et to måneders forløb fordelt på fire gruppemøder for fire par, der allerede har åbnet deres forhold eller som snart vil gøre det. Parrene mødes i uformelle omgivelser og snakker om deres erfaringer og tanker om de øvelser og læsemateriale, som Hagelberg har givet dem. Formålet med forløbet er at udvikle kompetencer og lære at bruge værktøjer til, hvordan man får et godt, sundt og stærkt åbent forhold. Derudover udvikler deltagerne måske livslange venskaber, fordi de har fortalt private ting til hinanden og kan benytte disse venskaber til sparring efter forløbet.

PolySnak er en debataften, hvor op til 10 personer mødes og snakker om et bestemt emne indenfor non-monogami. Man mødes i hos Hagelberg privat og snakker hen over aftensmaden om de spørgsmål, som deltagerne har sendt til hende  før mødet. På den måde kan man stille anonyme spørgsmål. Ofte fortæller deltagerne dog af eget initiativ, at de er ansvarlig for spørgsmålet, fordi de gerne vil uddybe.

LÆS MERE OM ÅBNE FORHOLD PÅ NAOMI HAGELBERGS sexnørd.dk

Kærestepar: Så vildt er vores åbne forhold

Ditte knalder løs, mens kæresten er i krig

HERUNDER SEXPERT-TV CLASSIC: Hvad er et åbent forhold?

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: