Nu skal svenske piger 'klitre'

Svenskerne har opfundet nyt ord: Kan du gætte, hvad det betyder?

Kritiske tunger kunne påpege, at klitra er ret klitoriscentrisk. Men det er faktisk meningen. (Foto: shutterstock.com)
Kritiske tunger kunne påpege, at klitra er ret klitoriscentrisk. Men det er faktisk meningen. (Foto: shutterstock.com)

For to år siden fandt redaktionen på det nu lukkede erotiske dameblad, Tidens Kvinder, på, at hverken fisse, kusse, mis, skede eller vagina var godt nok til noget så udsøgt og unikt som det kvindelige kønsorgan.

Efter en læserafstemning og en votering i et dommerpanel blev det nye ord Gina.

Og siden er der ingen, der har hørt fra den.

I Sverige går man som altid mere seriøst til værks. Her fandt folkene på RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning), en slags svensk pendant til Sex & Samfund, på at finde et nyt ord for oldgammel handling: Kvindelig autoerotisk stimulation af gina. Altså onani med feminint fortegn.

'Sidst jeg legede for mig selv, var jeg alene hjemme. Har for nylig fået noget nyt legetøj og selv om jeg langtfra bruger legetøj hver gang, så indgår det ofte,'  fortæller en dansk kvinde. (Foto: colourbox.com) Sex & samliv Sådan onanerer piger - i virkeligheden

RFSU mener nemlig, at den kvindelige seksualitet og især kvinders masturbation har været tabu.

'Det forventes ikke, at kvinder har lyster og kan blive ophidsede på samme måde som mænd, og det kan ses i manglen på ord for onani,' lyder det i en pressemeddelelse fra RFSU.

Efter læserforslag og vejledende netafstemninger besluttede deltagerne på en RFSU-konference i sidste uge sig så for et ord: Klitra. Hvilket på dansk kan oversættes til klitre.

Den opmærksomme læser vil bemærke, at det nye ord har etymologisk udgangspunkt i klitoris. Hvilket er et bevidst valg for at understrege klitoris' betydning for kvindens nydelse.

Planen er nu, at klitra skal optages i den officielle ordbog over det svenske sprog.

Hvad siger du - er klitre et godt ord for kvindeonani? Eller har du et bedre?

SEXPERT-TV: Sådan er den ægte pigeonani

16 kommentarer
Vis kommentarer