Nyt studie rykker ved sexmyte om kvinder

Infrarødt kamera og hjernescanninger viser, at kvinder skam også ophidses af erotiske film...

Sexologen fortæller om mysteriet med kvindens orgasme.

-- Herover Sexpert-tv fra arkivet: Her sidder kvindens orgasme --

Igennem det seneste tiår har flere videnskabelige studier indikeret, at kvinder ikke er i så tæt kontakt med deres liderlighed, at de ikke mærker den genitale, fysiske ophidselse i samme grad som mænd.

Den antagelse, som også er blevet spredt i medierne, bliver i ny undersøgelse i nogen grad skudt ned.

Det lille studie er publiceret i det ansete Journal of Sexual Medicine. Forskerne bag gik grundigt til værks. De 20 mænd og 20 kvinder fik målt deres seksuelle ophidselse på tre forskellige måder samtidig - og det er netop samstemmigheden mellem dem, som var studiets omdrejningspunkt.

Deltagerne så erotiske filmklip og sjove filmklip af fem minutters varighed. Imens blev temperaturen i kønsdelene målt med infrarødt termometer, specifikt den ydre venstre kønslæbe og klitoris på kvinder - og spidsen og roden af penis på, nåja, mænd. Høj varme indikerer aktivitet og dermed fysiologisk ophidselse.

Det her gør de fleste kvinder våde - det betyder bare ikke ikke, at de er biseksuelle... (Foto: shutterstock.com) Sex & samliv Selv om hun bliver våd af pigesex, betyder det ikke, at hun er biseksuel

Subjektiv
Deltagerne skulle også løbende notere, hvor ophidsede de var (såkaldt subjektiv ophidselse), om de kunne lide filmen, og om de havde lyst til seksuel stimulation, og om deres kønsdele var påvirkede. Ligeledes blev hjerneaktiviteten målt med en MR-scanner.

Hjerneaktiviteten i udvalgte områder korrelerede med ændringer i kønsdelenes temperatur hos både mænd og kvinder. Hos kvinderne var der dog kraftigere aktivitet i visse hjernedele, især dem der tager sig af de visuelle indtryk, og flere dele af hjernen.

Det peger det på, at stærkere genital-hjerne relation hos kvinder end mænd i adskillige områder. I ingen områder havde mænd en stærkere genital-hjerne relation.

Elektrostimulation af hjernen kan blive fremtidens behandling mod for lav og for høj sexlyst. Foto: shutterstock.com. Sex & samliv Zap - denne maskine kan styre din sexlyst

Og her kommer så forskernes spændende hypotese: Netop fordi kvinderne bruger så meget hjerneaktivitet på de visuelle indtryk (de frække film), er de måske mindre opmærksomme på, hvordan deres kønsdele reagerer.

'Therefore, it seems that specific visual features of erotic stimuli could play a stronger role in female sexual arousal responses compared with male responses.

This is a particularly interesting finding given the documented sex differences in neural processing of visual sexual stimuli, which usually favor men and which are typically explained by the particular importance of visual cues in male sexual behavior. Our finding certainly adds to the current debate in the neuroimaging literature on the role of visual sexual stimuli in the assessment of sex differences in sexual arousal. One question is whether a stronger response to visual features interferes with women’s interoceptive awareness of peripheral responses of arousal, which could explain the general finding in the literature (and in our work) that women’s subjective genital correlations are lower than in men.'

Foto: Shutterstock Sex & samliv Forskerchok mythbuster mandens seksualitet: Ja, mænd har også følelser med i sengen

Misforståelse
Til Ekstra Bladet fortæller hovedforfatter Mayte Parada, at de med studiet er med til at korrigere på en misforståelse om kvinders seksualitet:

- At kvinder på en eller anden måde mangler en forbindelse mellem deres sind og krop. Hvilket er en fjollet tankegang, når hjernen styrer det hele. Der er også en anden misforståelse, at mænd er mere genitalt orienterede og derfor bruger mindre hjernekraft. Det er også forkert, al den stund at hjernen også kontrollerer kønsdelenes reaktioner hos mænd.

- Mit studie viser, at der måske er forskellige neurale processer hos kvinder, som er tættere forbundet med genitale reaktioner end hos mænd. Helt grundlæggende ser vi i studiet, at hjerneaktivitet er tættere forbundet til genital ophidselse hos kvinder end hos mænd.

Foto: Shutterstock Sex & samliv Sådan får kvinder orgasmer

Og selv om dette ikke helt flugter med visse tidligere studier, er det heller ikke uset, ifølge Parada.

- En undersøgelse af Nicole Prause (berømt sex/hjerneforsker, red.), som brugte EEG til at måle hjerneaktivitet og ophidselse, viste samme mønster, siger Parada, der oplyser, at mænd og kvinder i hendes studie angav samme niveau af subjektiv ophidselse.

Hvad det så helt konkret betyder i forhold til det interessante samspil mellem subjektiv ophidselse og genital ophidselse, kaldet seksuel samstemmighed, er ikke helt klart, idet de er ved at analysere data til en nyt studie, men:

- I en del andre studier angiver kvinder selv mindre genital ophidselse, end den objektive og subjektive ophidselse indikerer. I vores studie var det så ikke tilfældet, og det kan skyldes, at vi målte ydre temperatur og ikke blodgennemstrømning inde i vagina som andre studier. Det kan betyde, at kvinder bedømmer deres genitale ophidselse mere udfra fornemmelser på ydersiden af vulva end fra det indre af vagina.

Ja, det bliver næppe sidste gang, vi skriver om videnskabens udforskning af kvindens - og mandens - seksualitet.

Forskerne har fundet ud af, at klitorisstørrelsen betyder en del for de orgasmiske evner. Men tilsyneladende overser de oralsexens muligheder. (Foto: shutterstock.com) Sex & samliv Mysteriet om kvindens orgasme løst - måske

Foto: Shutterstock Sex & samliv Sådan får kvinder orgasmer Sex & samliv Derfor har kvinder sex

Lidt træt i hovedet? Så nyd denne video med danskeren Satay Andersen give en kvinde en håndfri orgasme:

Sex & samliv Hendes krop siger ja, men munden nej

Kompliceret seksualitet

Kvinder har en kompliceret seksualitet, der ikke sådan lige er til at sætte på formel. Det viser et tidligere studie, begået af den navnkundige sexforsker Meredith Chivers, som belyser kvinders seksuelle orientering og fysiske og subjektive ophidselse.

I det første eksperiment så en række kvinder af alle seksuelle orienteringer små frække film med heterosex og homosex. Og i det andet hørte de erotiske historier, igen med både heterosex og homosex.

Samtidig fik de målt deres fysiologiske ophidselse ved hjælp af fotopletysmografi, som viser blodgennemstrømningen i vagina. Desuden skulle de angive, hvor ophidsede de blev.

Det viste sig, at 100 procent heteroseksuelle kvinder havde samme genitale reaktioner på både kvindelig og mandlig erotisk stimulans. Heteroseksuelle kvinder, der angav en vis interesse i andre kvinder, havde et andet reaktionsmønster: De reagerede kraftigere på kvindelig stimuli - på samme måde som biseksuelle og homoseksuelle kvinder.

- Både entydigt heteroseksuelle kvinder og overvejende heteroseksuelle kvinder viser seksuelle reaktionsmønstre, der afviger fra deres selvrapporterede seksuelle orientering, siger Chivers og forklarer, at kvinder, der selv angav sig som biseksuelle havde genitale og selvrapporterede ophidselsesmønstre, der svarede til deres selvrapporterede seksuelle obeservans.

- Overordnet set belyser vores forskning den komplekse sammenhæng mellem seksuel identitet, seksuel tiltrækning, seksuel ophidselse og genitale reaktioner og seksuelle stimuli.

Det betyder ikke, at alle kvinder er biseksuelle i en eller anden grad - kun at en kvindes seksuelle lyster ikke kan blive deduceret ud fra hendes seksuelle reaktionsmønstre.

Meredith Chivers har flere gange arbejdet med kvinders seksualitet, hvor hun blandt andet har konkluderet, at selv om kvinden måske er ophidset, betyder det ikke, at hun vil knalde: 'Arousal is not consent.'

9 kommentarer
Vis kommentarer