Orgasme-nyt: Klitoris er vigtigst

Men endnu vigtigere er det at forstå, at kvindens klimaks er kompleks, mener sexforskere

SEXPERT-TV: Sådan giver du hende et håndjob
Følg Sex & Samliv

- Over artiklen her viser sexologen, hvad er op og ned på klitoris og omegn --

I de seneste år har vaginalorgasmen igen fået medvind og fokus som en lidt finere orgasme end den, der tager udgangspunkt i stimulation af kltoris-hovedet.

Nogle forskere har endda, med Freud i baglommen, fundet frem til, at kvinder, som får vaginale orgasmer, er mere modne og lykkeligere.

Men en række amerikanske sexforskere, med Nicole Prause i spidsen, har sat sig for at finde korrelationer mellem kvinders orgasmetype og mentale sundhed.

Prause og Co mener nemlig, at det er en fejl, at klitoris-orgasmen på den måde er blevet en inferiør orgasme - ligesom hun påpeger, at man vedligeholder en falsk modsætning mellem de to, idet det ikke afspejler virkelige kvinders meget komplekse sekualitet.

88 kvinder i alderen 18 til 53 deltog i studiet, hvor de skulle svar på spørgsmål om deres sædvanlige orgasme og om seneste orgasme, deres seksuelle historik samt om depressioner og angst. Deltagerne så også en række erotiske og non-erotiske filmklip. Kvinder skulle angive, om de blev erotisk opstemt.

64 procent af kvinderne angav, at stimulation af klitoris og vagina var de mest sandsynlige veje til orgasme.

Kvinder, der angav klitoris som hovedleverandør af orgasmer, rapporterede større lyst til at onanere, større sexlyst og udviste større kontrol over deres seksuelle ophidselse og var bedre til at øge deres liderlighed som reaktion på et erotisk filmklip. Der var ingen korrelationer mellem orgasmeform og angst og depression.

Heller ikke orgasmens intensitet hang samen med dets udspring, ligesom tilfredshed med sexlivet ikke korrelerede med orgasmetype.

Forskerne konkluderer, at kvinder får orgasme på mange måder, der normalt overses af sexforskningen. 

Helt overordnet påpeger sexforskerne, man ikke entydigt kan skelne mellem de to orgasmer, idet de fleste af kvinder, der fik orgasme af blive stimuleret på klitoris, også meldte, at vagina var sekundært område for stimulation - og omvendt.

Desuden tages der ofte heller ikke højde for den mere psykologiske side af ophidselsen og orgasmen som fantasier og følelser.

TV: Sådan tvinger du orgasmerne frem

Slip jagten på orgasmen og få bedre sex

Sådan giver du hende orgasme med fingrene

HERUNDER SEXPERT-TV: Her sidder kvindens orgasme:

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind