Orgasmeproblemer? Vi har løsningen

To videnskabelige undersøgelser afslører gåder om kvindeorgasmer. Og dansk sexolog giver vibratorråd til kvinder

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Sexologen hjælper kvinde med at finde hendes forsvundne orgasmer --

Først en lille indrømmelse fra redaktionen: Ja, vi skriver om kvindeorgasmer ret ofte, også oftere end vi beskæftiger os med mandens ditto.

Det skyldes dels, at flere kvinder end mænd melder om orgasmeproblemer, og dels, at flere videnskabelige studier har fokus på netop disse udfordringer, ligesom et overtal af sexologer af forskellig slags kommer med orgasmeråd til kvinder.

I denne artikel samler vi således både to nye undersøgelse, der ser på kvindens klimaks, og en guide fra en dansk sexolog, som anbefaler vibratorer.

Foto: Shutterstock Kys & kærlighed - 7. nov. 2017 - kl. 21:59 Derfor onanerer kvinder

Først de to studier:

Egen skyld
I studiet 'Attribution Patterns in Women with and without Orgasmic Difficulties' ser forskere nærmere på, hvad der kendetegner kvinder, som har orgasmeproblemer, i forhold, samt hvor meget skyld de pålægger sig selv med hensyn til gode og dårlige sexoplevelser.

376 kvinder med orgasmeudfordringer og 367 uden udfyldte spørgeskemaer. Med andre ord havde hver anden kvinde i et eller andet omfang problemer med at få orgasme.

Her skulle de svare på hvor enige de var udsagn, der tillægger en god eller dårlig sexoplevelse kvinden selv, partneren, situationen og parrets samvær.

Det viste sig, at kvinder med orgasmeproblemer langt oftere gav sig selv skylden for de dårlige oplevelser, også dem, som ikke decideret handlede om orgasmer. De havde også tendens til at pege på partneres haltende evner i sengen som ansvarlig for dårlig sex. Orgasme-kvinderne pegede her mere på, at det var situationen, der var afgørende for, at sex blev mindre tilfredsstillende.

Kvinder med orgasmeudfordringerne havde en tendes til ikke at give sig selv skylden, når sex gik godt.

Undersøgelsen viste også, at færre modne kvinder har orgasmeproblemer.

Forskerne konkluderer, at man kan hjælpe disse kvinder (og deres partner) på to planer: Dels lære dem at blive bedre til at kommunikere om sex og lyster og udfordringer, og dels italesætte, fx via kognitiv terapi, kvindernes tendens til have selvnedgørende og negative tanker, som er selvopfyldende, så de ikke automatisk påtager sig skylden for kludder i sengen.

Sex & samliv Danske kvinder: Sådan onanerer vi

Fake orgasmer
Det andet studie med den uhyggeligt lange titel 'A Longitudinal Assessment of Associations Between Women’s Tendency to Pretend Orgasm, Orgasm Function, and Intercourse-Related Pain in Different Partner Relationship Constellations' handler om at fake orgasmer.

1421 finske kvinder blev adspurgt to gange over syv år om, hvor ofte de havde faket orgasme.

Det fremgår, at samlet har 34 procent angivet, at de har faket indenfor de seneste fire uger. 11 procent af deltagerne gjorde det både første og anden gang, de blev spurgt med disse syv års mellemrum.

Faktisk er det tal lavere end visse andre undersøgelser, men det kan skyldes, at disse studier spørger kvinderne, om de nogensinde har faket, mens det studie handlede om de seneste fire uger.

Det viste sig også, at der var en sammenhæng mellem at fake orgasme og at have problemer med at få orgasme, hvilket næppe er overraskende: Kvinder, der har svært ved at komme, har større sandsynlighed for at lade som om, de får orgasme.

Dog kunne forskerne ikke konkludere, at det at fake orgasme over en længere periode fører til sexsmerter eller til generelle orgasmeproblemer. Den vigtigste markør for, at ville fake en orgasme, var faktisk, at man havde faket før.

'Furthermore, we found no evidence to suggest that pretending orgasm would predict future sexual problems. Our results are also interesting in the ligh tthat women have reported fear of not being able to achieve real orgasms in the future as one reason for refraining from pretendingorgasm. Our results indicate that there is no reason to worry that pretending orgasm would cause significant orgasm problems or pain over longer time spans.'

Studiet kunne dog ikke forklare, hvad der ligger bag disse kvinders problemer og og orgasmefake - men det antydes, at personlighed kan spille en rolle her.

Sex & samliv - 7. aug. 2015 - kl. 22:40 Kvinde kurerer migræne med onani - får depression i stedet

Brug vibrator - med omtanke
Godt så: Så har vi altså fundet ud af, at en del kvinder har svært ved at få orgasme, at de giver sig selv skylden, og at nogle faker.

Heldigvis er der hjælp at hente. For eksempel kan man købe en vibrator. Det foreslår sexologen Katrine Berling, som har gjort det til en levevej at undervise kvinder i at få orgasme. Blandt andet holder hun sine såkaldte Yoniverse-seminar, hvor kvinder får håndfaste råd til bedre sex og onani.

Berling har for nylig udsendt en guide, som vi har fået lov at bringe her:

Her er Katrine Berlings fem gode grunde til at bruge vibrator:

Vibrator med i dobbeltsengen.
Det er altid godt med noget nyt og spændende, også når det gælder vores sexliv. Det er nemlig spændingen, der holder passionen ved lige, og den vil de fleste godt bevare så længe som muligt. Så hvis man altid gør det sammen, kan det være super sjovt at tage sin vibrator med i dobbeltsengen.

NB: både kvinden og manden kan få glæde af en vibrator.

HUSK: Hvis orgasmen ikke kan komme uden en vibrator, og man derfor altid SKAL have sin vibrator med ind i dobbeltsengen, forsvinder noget af det sjove dog. Vibratoren bliver et fastlåst mønster. Samtidig kan vibratoren blive en måde at ende elskoven på, for nu er vi klart til orgasmen. Orgasmen får altså ikke sit naturlige flow, men bliver mere tvunget frem.

Sexperterne - 29. apr. 2016 - kl. 23:26 TV: Kvinde - sådan onanerer du dig til orgasme

Vibrator, den hurtige vej til orgasme
Det er klart, at en vibrator giver dig meget kraftig stimulation meget hurtigt. Det er selvfølgelig med til, at orgasmen for nogen også kommer meget hurtigt. Det at bruge en vibrator bliver altså den lette og hurtige vej til klitoris orgasme.

HUSK: Hvis vi bruger vores vibrator meget, får vi en forventning af, at orgasmen er noget, der skal komme hurtigt og ikke tage for lang tid. Men vi glemmer, at grunden til, at den kommer hurtigt, er, at vi bruger en maskine.

For mange vil det nemlig være helt naturligt, at når man bruger fingre eller får oralsex vil det tage længere tid. Det kan for nogen, især dem, der har svært ved at tage imod og nyde, være en udfordring.

Kraftig klitorisorgasme
På grund af den ofte meget kraftige vibration, der kommer fra vibratoren, vil nogle føle, at orgasmen også bliver lidt kraftigere. Man kan sige, at en vibrator presser vores krop ind i en orgasme.

HUSK: Hvis vi bruger vores vibrator hver dag, så vender vi vores klitoris til mere og mere stimulation. Vi mærker det ofte, hvis batterierne er ved at dø, så virker den ikke rigtigt mere.

Vi bliver altså ofte mindre sensitive, når vi bruger en vibrator for meget. Derfor er det også godt, hvis vi holder vibratorpauser, så vi kan genvinde vores sensitivitet igen.

Let at bruge for dig der er single
Det kan være let at bruge en vibrator, når man er alene, så let at man ikke engang behøver at tage tøjet af, røre ved sig selv eller vaske hænder bagefter. Du kan lægge dig på din seng med alt tøjet på og give dig selv en orgasme meget hurtigt, hvis du kender din krop godt. Især hvis du bruger en meget kraftig vibrator som en magic wand.

HUSK: Hvis du altid masturberer på den samme hurtige måde med en vibrator, vil du måske skabe et orgasmemønster. Du vender din krop til at komme på en bestemt måde. Det er uhensigtsmæssigt, når du engang skal være sammen med en partner.

Samtidig glemmer du at udforske og undersøge dig selv. Du kan nemlig bruge din single tid til at udforske din egen seksualitet og orgasmer, hvis du har lyst.

Se også: Sexologen til ung kvinde: Sådan skal du masturbere

Let at bruge sammen med en partner
Hvis man ønsker en klitoris-orgasme sammen med sin partner, er det selvfølgelig vigtigt, at klitoris bliver stimuleret under sex. Ingen stimulation af klitoris - ingen klitorisorgasme. Derfor kan det også være en super god idé at snige en vibrator med ind.

HUSK: Sex skal være sjovt og nydelsesfuldt hele vejen igennem. Men hvis jagten på orgasme kommer til at tage over, så er der noget, der vil gå tabt. Det vil nemlig skabe stress og ofte frustrationer, hvis det ikke lykkes.

Husk at selv om det er dejligt at have en orgasme, så er det ikke den, der gør, om sex er godt. Sex kan være skønt og dejligt også uden en orgasme.

HERUNDER SEXPERT-TV CLASSIC: Kvinder bliver vibrator-junkies:

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen