Orgasmeudfordrede kvinder har bremsen i bund

Heldigvis kan hun selv løfte foden og træde på speederen i stedet

Sexpert-tv fra arkivet: Svært ved at komme? Gør som Signe siger.
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Sexologen hjælper med orgasmeproblemer --

Den lille, den store forløsning, den eftertragtede og derfor også svært indfangbare orgasme er ofte i fokus, når sexforskere og sexologer beskæftiger sig med den kvindelige seksualitet.

Forleden kunne vi fortælle, at kvinder, der dyrker sex med kvinder, får flere orgasmer (end kvinder, der dyrker sex med mænd), hvilket langt hen ad vejen angiveligt skyldes, at disse kvinder har mere fokus på andre ting end penetrationssex: Sexlege, som man ofte forbinder med forspil, oralsex, kærtegn, fokus på klitoris samt brug af sexlegetøj.

Et helt nyt studie, publiceret i Journal of Sexual Medicine, nuancerer billedet yderligere ved at vise, at orgasmeproblemer i høj grad hænger sammen med kvindens sexpersonlighed i forhold til The Dual Control Model of Sexual Repsonse.

Modellen viser, hvordan vi er bygget seksuelt i forhold til en speeder og bremse: hvor let eller svært du har ved at blive tændt (speeder), og hvor let eller svært du har ved tænde af (bremser). Det er ikke to sider af samme sag, men to af hinanden uafhængige ting:

Man kan godt have let ved at tænde på mange forskellige ting (cues); et frækt smil, en parfume, et billede, alt hvad der nu kan virke på lige dig. Hvis du har mange cues, som hurtigt sætter dig i stødet, scorer du højt på 'sexual excitation' på skemaet.

Men man kan (endda samtidig) også have mange hæmninger, som dræber lysten lige så hurtigt. Så scorer man højt på 'sexual inhibition'. Omvendt kan man have svært ved at blive tændt, men samtidig være umulig at stoppe, når man endelig er kommet i gang.

Scorer kvinden højt på den såkaldte Sexual Inhibition skala (udviklet af forskere fra det berømmede Kinsey Institute, USA), har hun også sværere ved at opnå orgasme.

Især kommer disse hæmninger til udtryk, når hun bekymrer sig om sin egen performance i sengen, inklusiv de svære orgasmer, samt mister fokus på sex, under sex, hvor de mindste forstyrrelser kan få hende til at miste lysten, og at alting skal være helt perfekt, før det glider, som det skal.

Her er det bedste sextip du nogensinde vil få

Det kan man gøre
'En ond cirkel af manglende ophidselse og lubrikation fører til orgasmeproblemer og bekymring over det, hvilket igen gør, at kvinder får svært ved at blive ophidset.'

Det er konklusionen på et andet relativt nyt studie, hvor mere end 800 kvinder deltog.

Undersøgelsen peger på, at kvinder, der har svært ved at få orgasme med kæresten, har visse fællestræk. De oplever, at de har problemer med at blive erotisk opstemt og våde. Og en stor del af de kvinder oplever det som kilde til bekymring. Altså nogenlunde samme konklusion som det første studie.

Vi spurgte sexolog og orgasmeekspert Katrine Berling, hvad man kan gøre som kvinde og som par, hvis en kvinde har svært ved at få orgasme, og hun oplever det som et problem:

- Fælles for dem alle er, at de ser orgasme som noget meget specifikt og har ikke øje på, at det kan føles på forskellige måder, forklarer Berling, der mener, at nogle af disse kvinder bekymrer sig lidt for meget. Men det er de bestemt ikke ene om, for der ligger også store forventninger fra mange mænd om, at kvinder skal komme. Faktisk møder jeg mange kvinder, der nyder sex, men deres mænd presser dem til orgasme. Det hjælper heller ikke.

- Som jeg ser det, ligger vildfarelsen i, at mange tror, at orgasmen kommer helt af sig selv, og gerne efter fem minutter, og hvis den ikke gør det, så er der noget i vejen med en. Men sådan er det ikke, siger sexologen, som holder orgasmekurser for kvinder.

Denne sexterapi virker på otte ud af ti kvinder

Forspil
Det er HELT normalt, at det kan tage 20 til 45 minutter for en kvinde at opnå orgasme, forklarer Berling: Jo mere forspil, jo bedre. Forspil er også med til at gøre orgasmerne større og bedre. Så ved at gå efter lynophidselse og en hurtig orgasme, snyder vi både os selv som kvinder og bestemt også vores mænd.

- Så det ultimative råd er, at kvinde SKAL lære at tage plads, tage imod, gå med og være til stede i sin egen krop. Jeg SKAL mærke min krop for at få orgasme, jeg skal bruge min vejrtrækning og gerne min lyd for, at det lykkes. Vores tanker er den værste fjende. Jeg ser det igen og igen kvinder, der ikke kan slappe af, de er bange for, at manden keder sig, eller at de smager eller lugter dårligt. Alle disse tanker er ikke sexede og tager os længere og længere væk fra nydelsen, siger Katrine Berling, der her kommer med sine bedste orgasmeråd:

Start med at glemme alt om orgasmen, og begynd at være nysgerrig på alle de fornemmelser, du mærker i din krop.

Brug mere tid på forspil, eventuelt en massage inden.

Det er vigtigt, du slapper af og nyder, stress hjælper ikke.

Byg energien LANGSOMT op, det er ok, at du ikke er totalt liderlig i begyndelsen, det vil komme, hvis du går med.

Brug din vejrtrækning, lyd og bevægelse.

Vær opmærksom på, hvor dine tanker er. Er de sexede? Hvis du har mange bekymringer, så fokuser på din vejrtrækning, berøring eller fornemmelser i din krop. Du skal give dine tanker noget sexet at beskæftige sig med.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+