Otte ting du kan gøre for at holde liv i sexlysten

Kærlighed kræver intimitet og samhørighed, sprudlende sexlyst kræver afstand, risiko og eventyr. Så hvad gør den kloge?

Sexologen hjælper med at finde liderligheden frem.

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Få gang i sexlivet igen --

Den dårlige nyhed først. Forskning viser, at mænds og især kvinder sexlyst og aktivitet daler i takt med parforholdets længde.

Den gode nyhed er så, at man kan gøre noget for at forhindre, at det bliver et problem.

Og som det første og mest effektive middel mod de frustrationer, den lavere sexfrekvens kan medføre: Sæt forventningerne ned. Det er kun i dit hoved og i filmens verden, at folk knalder som nyforelskede hele livet.

I den sammenhæng hører til, at du erkender - med den verdensberømte terapeut Esther Perel - at kærlig tryghed og erotisk eventyr er hinandens modsætninger. Kærlighed kræver intimitet og samhørighed, sprudlende sexlyst kræver afstand, risiko og eventyr.

Foto: Shutterstock Sex & samliv Vær modig og få dit livs bedste sex

For manden kan der ske det, at han med kærligheden begynder at respektere sin kvinde så meget og drage så meget omsorg for hende, at han mister lysten til at gøre beskidte ting ved hende. Hun bliver en madonna, uden horen i sig.

Og manden i langvarige parforhold producerer også mere af det oxytocinlignende samhørighedskabende hormon vasopressin, som påvirker niveauet af testosteron - med mindre sexlyst til følge.

For nogle kvinder er sexlyst forbundet til følelsen af at blive begæret, så når manden mister det voldsomme begær fra forholdets begyndelse, mister hun også sit. Og i stedet træder kropslig usikkerhed. Og kedsomhed. Og så har vi ikke nævnt noget om alder, børn, stress, der alle er med til at lægge en dæmper på selv det mest liderlige forhold.

Vi er bygget til blive forelskede og lave børn, ikke til at knalde som kaniner til vi dør som 80-årige. Og det er blandt andet derfor, hvert andet ægteskab opløses langt før.

Sex & samliv Her er hemmeligheden bag et godt sexliv i det lange forhold

Otte tips
Når det så er sagt, er der ifølge sexterapeuten Tracey Cox et par ting, man kan gøre for at holde liv i flammen.

# Accepter at det ikke er så vildt, som det har været.

# Forsøg ikke at leve op til, hvad medier/samfundet tilsyneladende dikterer som det perfekte sexliv. Find i stedet jeres kinks og lyster og sexfrekvens.

# Husk at være sexet for din partner, og glem den der holdning 'du burde elske mig uanset hvad.'

# Sexfantasier om andre end din partner er helt fint, det er ikke ensbetydende med, at du er på vej til utroskab.

# Gå ikke altid efter det mest effektive i sengen. Det er rart og trygt at vide lige præcis hvordan og hvorledes man hurtigst kan give hinanden orgasme, men det bliver også kedeligt i længden.

# En af de nemmeste måder at spice tingene lidt op er at knalde et andet sted end sengen. Den sædvanlige doggy virker helt anderledes i skuret, i vaskekælderen, i haven.

# Glem nu og da ideen om kærlig øm sex, man kan sagtens være et svin med kæresten.

# Tjek nye sexteknikker ud på nettet. Man er aldrig for gammel til at lære nye tricks. Og vær åben når din partner foreslår det.

Foto: Shutterstock Sex & samliv Lægen ordinerer: Sådan holder I liv i ægtesengen

Foto: Shutterstock Kys & kærlighed Her er det bedste sextip du nogensinde vil få

Find begæret
Videnskaben konstaterer jævnligt, at især mange kvinder mister lysten til sex i det langvarige parforhold:

Den anerkendte psykologiprofessor og sexforsker Marta Meana fra University of Nevada Meana og hendes medforsker Karen E. Sims dybdeinterviewede 19 kvinder, der alle havde mærket en tydelig nedgang i deres begær i ægteskabet. Gennemsnitsalderen var 31,5 år.

Kvinderne skulle søge at forklare årsagerne til den manglende lyst, og ligesom de skulle angive, hvad der forhindrer dem i at genfinde sexbegæret.

Tre hovedpunkter udkrystaliserede sig fra de 19 interviews:

Vane, velkendthed og afseksualisering af kønsrollerne ('institutionalization of the relationship, over-familiarity, the de-sexualization of roles in these relationships'). Her er nogle af kvindernes forklaringer på, hvad der er galt med sexlivet:

 • Dejligt, men ikke sexet eller ophidsende
 • Det velkendte ved parforholdet er uforeneligt med seksuelt begær og ophidselse
 • Sexakten er forudsigelig
 • For let at få sex
 • Ikke spontant
 • For mange andre ting på agendaen
 • Dårlige vaner
 • 'Elsker' istedet for 'knalder'
 • Ingen romantisk optakt
 • Mekanisk
 • Orgasmefikseret
 • Familien prioriteres højere
 • Vægtforøgelse (egen og partnerens)
 • Sex er en pligt
 • Træthed
 • Stress
 • Morrollen ikke forenelig med sexrollen
 • Fokus på børn
 • Føler sig ikke sexet og værd at begære

Parforholdets natur
Meana og Sims mener, at disse årsager ligger i parforholdets natur, hvor de er en konsekvens af intimiteten og nærheden og ikke en følge af dysfunktionelle parforhold eller fysiske problemer.

Forskerne anfører, at deres undersøgelse stiller spørgsmålstegn ved den almene antagelse, at kvinders begær er afhængig af graden engagement, nærhed og intimitet.

Kvinderne i undersøgelsen stønnede over påstanden om, at det komfortable og trygge i forholdet skulle fungere som lystfremmere, og selv om de mente, de havde lykkelige ægteskaber, nød de andre mænds opmærksomhed.

Nyhedens interesse har længe været et kendt afrodisiaka for mænd, men det ser altså også ud til at gælde for kvinder. For nærhed leder til det velkendte, som leder til det effektive, men kedelige knald, forklarer psykologerne.

Foto: Shutterstock Sex & samliv Disse ting holder sexlivet i gang i det lange forhold

Nyt liv - grib chancen

Sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen har tidligere påpeget, at vi er nødt til at tilføre noget spændende, nyt og gerne småfarligt i mellem partnerne for, at vi ikke keder os erotisk sammen:

Det er ingen vej uden om - det er indbygget i vores psyke. Vi har brug for tryghed ja, men vi har sørme også brug for at vove os lidt ud og finde spænding for ikke at dø seksuelt.

Det mere eller mindre åbne parforhold er en af de løsninger, som moderne familier tyer til. Swingerklubber, dogging (sex på rastepladser), bollevenner, sex-ferier, fetish-fester, legetøj, japansk bondage, sex-dating, trekanter, firkanter, you name it. Der bliver mere og mere af det. Vi keder os faktisk hurtigere i vores parforhold end nogensinde.

Ofte tyer vi til de nemme løsninger, som måske ikke altid er så velovervejede eller vendt grundigt med partneren.

Vi synes jo, at vi har lov. Vi har jo brug for gnisten for at føle os i live. Det er sandt. Disse muligheder kan være rigtigt gode, men ofte går den erotiske energi stadigvæk ud af huset, væk fra partneren - ikke tættere på ham eller hende.

Det kræver sin mand eller kvinde at holde gnisten i live. En weekend-tur hvert halve år er da en begyndelse, men slet ikke nok. Det er i hverdagen, at vi skal begynde at gøre det interessant at være hinandens. Ofte tror vi, at vi kender hinanden godt, men hvor godt kender du egentligt til din partners indre liv. Hvor intime er I reelt?

Ved du, hvad der får hendes hjerte til at springe et slag over, hvilken erotisk oplevelse - i detaljer - der er printet ind i hendes krop og sind som den mest overvældende nogensinde?

Har du givet dig tid til at undersøge, hvor følsomt hans øre er for din bløde tunge, de våde lyde og dit hede åndedræt?

Altså, på denne her side af sidste sommerferie?

Det er steder, I kan begynde at genvinde intimiteten med hinanden. Det kræver ro og dedikeret tid, hvor børn, mobiler, tablets mm. er forment adgang.

I kan jo lægge ud med at sætte lås på soveværelsets dør denne weekend og aftale, at I mødes og kæler eller hvisker hemmeligheder, mens sommerregnen falder udenfor i den lune sommeraften. Bare en halv time. Har du lyst?

2 kommentarer
Vis kommentarer