P-piller kan gøre kvinden deprimeret

Dansk undersøgelse peger på sammenhæng mellem depression og brug af hormon-prævention

Med mere end 50 år på bagen har p-pillen været med til at løsrive sex fra forplantning og givet kvinder kontrol over egen krop og seksualitet. Det er ikke for ingenting, at den er blevet kaldt fri sex-pillen.

Men alting har en pris. Og den kan være stor: Nyt dansk studie peger på en sammenhæng mellem brug af hormonel prævention (p-piller, p-stave, mini-piller, p-ring og hormonspiral) og depression,

Det skriver dr.dk. der omtaler det kæmpe studie med en million danske kvinder i alderen 15-34:

Studiet viser nemlig, at kvinder, der begynder at bruge hormonel prævention, efter seks måneders brug har 40 procents højere risiko for også at bruge anti-depressiv medicin i forhold til kvinder, der ikke bruger hormonel prævention.

- Det er ikke sådan, at man på grund af den her ene bivirkning skal stoppe med at bruge p-piller. Det betyder bare, at det er endnu et aspekt, man skal have i mente, når man overvejer, hvilken type prævention, der passer til en. Det er et mindretal, det drejer sig om. Det væsentlige er, at hver enkelt kvinde, der begynder at anvende hormonel kontraception er informeret om, at for visse kvinder påvirker det humøret, siger overlæge og professor Øjvind Lidegaard hos Gynækologisk Afdeling på Rigshospitalet, der står bag studiet, til dr.dk.

Unge kvinder er mest udsatte, viser undersøgelsen:

- Blandt teenagepiger i alderen 15-19 år, der anvendte p-piller, var risikoen 80 procent højere, mens teenagepiger, som anvendte p-plaster, p-ring eller hormonspiral, havde tre gange - 200 procent - højere risiko for depression. Minipiller indebar dobbelt så stor risiko, forklarer Lidegaard til dr.dk.

Andre undersøgelser har peget på, at p-piller og lignende kan reducere kvinders sexlyst:

Sex & samliv Kvinder på P-piller mindre liderlige

Sex & samliv P-piller skidt for sexlysten

Sex & samliv Fri-sex-pillen fylder 50

 

8 kommentarer
Vis kommentarer