Pligtsex skader mere end det gavner

Sex skal være dejligt for begge parter, ellers er det ikke godt for nogen

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Det kan du gøre, hvis du har mindre lyst end kæresten --

I ligger der i dobbeltsengen. Du mærker hans hånd liste sig prøvende henover din hofte, og du tænker uvilkårligt 'årh nej, jeg skal jo op om seks timer, og jeg er ret langt fra at være tændt.'

Samtidig ved du jo godt, at det er ved at være længe siden, og han bliver så glad, og måske vil du blive liderlig, når I først er i gang.

what to do?

Skal du gå med på den og tage en for holdet og dyrke en gang pligtsex?

Vi har spurgt to sexologer om deres syn på sagen:

Parterapeut og sexolog Signe V. Bentzen:

- Som udgangspunkt skal man aldrig gøre noget, som man ikke har lyst til - når det gælder sex. Man kan blive nødt til at tage på arbejde, tage opvasken, tage en for holdet, men man skal ALDRIG tage 'den', hvis man IKKE har lyst.

Hvorfor?

- Fordi det er som at pisse i bukserne i frostvejr. Det er muligt, at det varmer et kort øjeblik, men langtidseffekten er rædsom. Kvinder, der 'udholder' sex, når de ikke har lyst, er selv skyld i, at de helt mister lysten til intimitet og sex.

- Jo, selvfølgelig kan du tænke: 'Hm nå ja ok, det er også længe siden, og jeg får måske lyst, når først vi er i gang'. Det er super. Prøv da bare. Måske kommer lysten undervejs. Men hvis lysten ikke bliver vakt. Stop det. Stop dig selv. Det, du er på vej ud i, er så undergravende for din opfattelse af, hvad der er op og ned, når det gælder at have lyst til noget, at du risikerer at slå din glæde ved at have sex ihjel. Det bliver til noget, du 'skal levere' fremfor noget dejligt, som du og din partner har lyst til sammen.

På lang sigt er det skidt for begge parter, at den ene læner sig tilbage og tænker fædrelandet... (Foto: colourbox.com) Sex & samliv Pligtsex skidt for dit forhold

Bentzen mener, det er i orden at prøve at vække lysten, men kan I ikke det, så gør jer begge en meget stor tjeneste og hold inde i stedet for at 'holde ud':

- Bare sig til din partner, at du ikke rigtigt er med, og at I kan forsøge igen på et andet tidspunkt. For ingen dør af at stoppe midt i legen. Det sker hele tiden, når ungerne afbryder eller det ringer på døren. No biggie. Lysten, derimod, den dør, hvis du vælger at overhøre din egen krop og fortælle den, at den ikke har ret til at blive hørt ved selv at 'tage den imod sin vilje'. Du, ikke din partner, krænker den.

- I stedet synes jeg, at man skal finde ud af, hvad der kan hjælpe lysten på vej. Måske at have bedre tid til hinanden eller at komme lidt væk. Eller bare gøre en dyd ud af at slukke mobiler og skærme og bare være sammen. Måske for at dyrke sex. Måske for bare at skabe en dybere oplevelse af at være kærester. Som måske vil skabe grobund for lysten.

Sex & samliv Alle par burde indføre pligtsex i kalenderen

Villighed
Katrine Berling, sexolog og parterapeut, mener, at man som udgangspunkt ikke behøver have lyst til sex for at have sex, men vi SKAL have en villighed til at prøve på at få lyst til at have sex:

- Det er villigheden, der gør forskellen. Findes villigheden ikke, så er det bedst helt at lade være med at have sex. Som kvinde kan det for nogen være svært at mærke lysten i kroppen lige nu og her, ofte skal der lidt mere tid til, før vi bliver tændt. Og det er her villigheden kommer ind. Jeg skal nemlig være villig til at gå med, være villig til at gå ind i elskoven, åbne mig selv op og være hengiven og modtagelig på den elskov, jeg bliver tilbudt.

- Når jeg er modtagelig for de kærtegn og berøring, jeg får fra min partner, vil jeg begynde at nyde og opleve, at min krop langsomt bliver tændt. Efterfølgende vil jeg så have en god følelse i kroppen og være glad for, at jeg var villig til at gå med.

- Hvis man derimod ikke kan finde villigheden frem, skal du ikke have sex. Så er det helt i orden at sige nej tak. Undgå altid at ligge og kigge op i loftet og tænke, er det her ikke snart overstået. Eller gøre det af pligt, fordi han har jo et behov, eller hvad du nu fortæller dig selv.

- Hver gang du gør noget, der ikke føles godt, skaber du samtid en dårlig erfaring, og jo flere dårlige erfaringer du har, jo svære er det at gå ind at ændre det dårlige mønster. Sex skal være dejligt for begge parter, ellers er det ikke godt for nogen, siger Katrine Berling.

(Foto: shutterstock.com) Kys & kærlighed Øv: Mere sex gør dig ikke mere lykkelig

HERUNDER sexpert-tv: Få mere passion tilbage i forholdet

På lang sigt er det skidt for begge parter, at den ene læner sig tilbage og tænker fædrelandet... (Foto: colourbox.com) Sex & samliv Pligtsex skidt for dit forhold

15 kommentarer
Vis kommentarer