Sådan er utroskab for mænd og kvinder

Hvad er det værste: Følelsesmæssig eller seksuel utroskab?

Kvinder bliver mere jaloux overfor følelsesmæssig utroskab end mænd, der tilgengæld mærker jalousien brænde mere ved seksuel utroskab. (Foto: shutterstock.com)
Kvinder bliver mere jaloux overfor følelsesmæssig utroskab end mænd, der tilgengæld mærker jalousien brænde mere ved seksuel utroskab. (Foto: shutterstock.com)

Utroskab er utroskab er utroskab, skulle man mene. Der kan vel ikke være nogen uenighed om, hvornår man har svigtet sin partners tillid og kærlighed.

Men det er der, og det er i nogen grad kønsbestemt. Og det handler ikke kun om sex.

Kvinder bliver mere jaloux overfor følelsesmæssig utroskab end mænd, der tilgengæld mærker jalousien brænde mere ved seksuel utroskab.

Det fremgår af nyt studie, der lægger sig i forlængelse af andre evolutionspsykologiske undersøgelser, som peger på, at vores køn afgør, hvilken form for utroskab vi synes er værst.

Se også: Mænd er mest sexjaloux

De norske og amerikanske forfattere bag undersøgelsen fik 1074 norske studerende, kvinder og mænd, til at udfylde spørgeskemaer, hvor de skulle forholde sig forskellige utroskabsscenarier - nogle hvor partneren er seksuelt utro, andre følelsesmæssigt.

Og efter af have kontrolleret for deltagernes socio-seksuelle orientering (hvor åbne de er overfor uforpligtende sex) og erfaringer med utroskab, kom forskerne frem til, at mænd i langt højere grad blev jaloux, hvis partneren har sex med en anden, end kvinder gjorde. Der til gengæld følte jalousien desto stærkere ved den følelsesmæssige utroskab.

Se også: Det vidste du (måske) ikke om utroskab

Ligestilling
Netop fordi Norge er et land med stor ligestilling mellem kønnene, mener forskerne, at deres resultater peger på en evolutionær baggrund for forskellene.

I Norge forventes det, at fædre også tager sig af sine børn gennem hele opvæksten, og derfor kunne man måske formode, at der i højere grad vil være samme holdninger til utroskab - hvis man altså mener, at kultur spiller afgørende ind på sådan et område som parringstrategier.

Omvendt mener evolutionspsykologer, at menneskets udvikling gennem årtusinder har afgørende indflydelse på vores reproduktive udfordringer. For eksempel utroskab.

Her er teorien, at en mand skal beslutte, om han virkelig er faderen til en partners barn, hvis han skal investere sin beskyttelse, status og ressourcer i afkommet. Så derfor er jalousi mandens følelsesmæssige reaktion, når han ser tegn på seksuel utroskab.

Ifølge den teori reagerer kvinden anderledes. Hendes interesse er at få manden til at investere tid og ressourcer i hende og barnet, og den største trussel mod det er ikke, at han knalder andre, men at han bruger tid og kræfter på andre kvinder end hende.

Og derfor skulle kvinder altså være mere jaloux overfor følelsesmæssig utroskab og meget sensitive overfor tegn på, at han allokerer mentale og tidsmæssige ressourcer på andre.

Sexperterne - 10. sep. 2015 - kl. 21:29 Fristet til utroskab? Sådan undgår du at falde i

Nu er de kommer til en ny og måske afgørende fase i deres fælles seksuelle udvikling: Skal de involvere andre i deres sexliv? (Arkivfoto: shutterstock.com) Sex og samliv Ny serie: Følg dansk pars sexperimenter

HERUNDER SEXPERT-TV: Find din egen grænse for utroskab

10 kommentarer
Vis kommentarer