Sådan skriver du saftige historier

Dansk erotisk forfatter giver sit bud på, hvad en fræk historie skal indeholde

'Det yndige sted mellem dine ben' eller 'kussen'? Hvad skal man kalde det, når man beskriver den seksuelle akt, knaldet, lagengymnastikken. (Foto: shutterstock.com)
'Det yndige sted mellem dine ben' eller 'kussen'? Hvad skal man kalde det, når man beskriver den seksuelle akt, knaldet, lagengymnastikken. (Foto: shutterstock.com)

'Det yndige sted mellem dine ben' eller 'kussen'? Hvad skal man kalde det, når man beskriver den seksuelle akt, knaldet, lagengymnastikken.

Forfatter og cand. phil. Michael Halskov, der netop har udsendt sin anden bog, novellesamlingen 'OS,' reflekterer over ingredienserne i en god saftig historie og guider de læsere, der skulle have mod på at begive sig ud i genren.

OS kan købes som e-bog her - og kommer som print 10. august.

1 Sproget. Overdrivelse fremmer forståelsen
Jeg er imod knaphed af enhver slags. Den minimalisme, der florerer i dansk litteratur kan jeg slet ikke holde ud.

Nogle siger til mig: Michael, less is more. Men nej, less er slet ikke more, når det kommer til sex. Antydningens kunst… Nej, det var noget, man lavede i gamle dage. For mig handler det om at gå til den og være lidt ekspressionistisk Det kan være fordi, jeg er jyde, at jeg i virkeligheden stræber efter at slå mig løs i ord.

Ord og penge er lige modsat hinanden. For det er ikke sådan med ord, at jo flere man bruger, desto færre er der tilbage. Tværtimod faktisk. Mange ord åbner op for flere. Fyld på! Sproget er en slidt gammel luder, og man bør ikke tage forsigtigt på det i skabelse af fiktion. Tænk ikke over det. Tænk bagefter.

 De ord, der ligger øverst, er dem, man skal bruge. Når det er sagt, så er der mange, der har det svært med pik og kusse, men det er dét, man skal bruge. At undgå disse vil svare til, at en rejseskribent i beskrivelsen af by efter by ikke måtte bruge ordet 'lufthavn.' Der er ord, der er nødvendige, for at resten kan eksistere.

Jeg skrev speciale om Henrik Nordbrandts måde at beskrive forelskelse på, og set fra en gentleman som ham bliver kvinderne meget yndige. Mine beskrivelser ligger et andet sted.

En tredje ting er, at man kan være bange for at skrive klicheer, når man arbejder med den kliché, som hedder: mennesker mødes og sød musik opstår. Hertil er bare at sige, at hvis man selv undervejs opfatter det som en kliché, skal man klappe sin laptop sammen og lave noget andet. Det bliver aldrig godt. Sex er for mig aldrig en kliché, ligesom kærlighed ikke er det. Jeg ved ikke, hvordan Elton John har det, når han skriver endnu en popsang, men det er formentlig på samme måde: Det er altid alvor, selvom det er et kendt tema.

Se også: Frække ord til både mænd og kvinder

2, Handling. Rammen, der åbner for det vidunderlige
På et eller andet tidspunkt er der nogle, der skal knalde. Jeg ved det, du ved det. Det er den fælles kontrakt, man laver i det her. Det er også den viden, der gør det nemmere. Det kan så ske på virkelig mange forskelige måder.

Jeg har en historie, der hedder Rolleskift, som handler om, at manden oplever sig selv som kvinden, og kvinden som manden. Det giver sig udslag i, at manden siger:' slik min fisse!' Og forskellige andre ting.

Den ydre handling afspejler noget indre, og jeg tror, at det, de bedste erotiske noveller handler om, er det, der sker indeni personerne. Læseren må gerne forestille sig, at han eller hun føler det samme ved at gøre det samme som hovedpersonerne. De bedste historier formår at nedbryde afstanden mellem personerne og læseren.

Jeg ved ikke, om krimiforfattere ville sige det samme, men på en måde er handlingen ikke vigtig. Det, der er vigtigt, er, at læseren kan forestille sig handlingen. I mine historier er jeg tæt på dagligdagen, og det vil ikke være dagligdagen for alle, men en slags gennemsnitsdagligdag i middelklasse-Danmark.

Der er en historie, der hedder Hjemmehjælpen, og i min nye bog, 'OS, én der hedder 'Metroen.' Jeg tror, handlingen er en ramme, der gør det usædvanlige muligt. Rammen skal være velkendt, som i en tv-serie, men også give plads til det vidunderlige. Jeg tror ikke, man skal være bange for det banale, men gå ind i det og tilsætte det sit særpræg.

Den seneste bog af Paul Coelho, 'Utroskab,' handler om en kvinde, der er sin mand utro, men det er måden den handler om det på, der er interessant. En masse refleksion over kærlighedens væsen, ægteskab, parforhold, ensomhed og melankoli. Lidt firkantet kan man vel sige, at handlingen bare er en undskyldning for at sige dét, som man VIL sige.

Se også: Her er den bedste sexnovelle

3. Fortælleform. Tankemønstre og sjælesuppe
Måden man henvender sig på. Fordelen ved at skrive noveller som bekendelser er, at læseren kommer ind i personernes følelsesliv lige med det samme. Skam, lyst, liderlighed, fantasier, forbudte områder.

Er personen betaget af sin kvindelige chef? Er personen kommet til at blive vild med barnepigen? Jeg har mødt min egen begrænsning og fundet ud af, at det er den måde, jeg bedst kan skrive på. En indadgående undersøgelse ind i tankemønstre og sjælesuppen, ned i maven på personerne, men også hvirvlende oppe i hovederne.

Med bekendelser mener jeg, at personerne 'indrømmer' noget, og dermed også åbner sig for at fortælle, hvad der ligger under overfladen, skjulte lyster og den slags. Det er noget, de helst ikke vil fortælle. Jeg arbejder med sådan en modstand, som er interessant, fordi mænd faktisk ikke kan lide at tale om sex, mig selv inklusive. Det er bare ikke noget, en mand taler om!

Man kan tænke sit, men ofte er fantasier et liv, der lever i det skjulte, og på sin vis lever det godt dér, men på den anden side, er vi her for at dele ud af os selv.

Hvis min læser efter sidste side lukker bogen og siger: thanks for sharing. Så er det fint. Når man begynder må man overveje, om man har adgang til fortællerens indre eller ej. Der kan jo også være et skred i dét niveau. Måske fortæller fortælleren løgnagtigt, overdrevet eller med skam, eller fryd eller begejstring. Man må afgøre selve fortællestemningen i begyndelsen.

Ét af de magasiner, jeg har skrevet for, 'Cupido,' har sloganet: kådhed og glæde. Så kun historier, der udtrykker netop dette, kommer med. Et andet magasin, det danske 'Classic Rapport' har i mange år haft sloganet: lige på og hårdt. Sådan nogle slogans kan man bruge som ledetråde for stemningen, når man skriver.

Se også: 6 skridt til den saftige sexnovelle

4. Sexindhold. Please try this at home
Der er grænser. Jeg skrev engang en historie om en hund, der tøffede rundt under et spisebord på en terrasse og slikkede en dame mellem benene, og det var lystfuldt for hende.

Når man har skrevet sådan en historie, tænker man: dyresex! Er det nu dét, du har gang i!

Jeg synes, man skal udvide sin horisont, men der er masser af ting, jeg ikke ville kunne skrive. Jeg hørte engang om et par, hvor manden kun kunne komme ved, at han bogstaveligt talt sked oven på kvinden. Sådan noget ville jeg aldrig kunne få med i en historie, fordi jeg selv synes, det er ulækkert. Sygeligt.

Jeg gider faktisk ikke at skrive om noget, der er ulækkert, men jeg vil gerne forestille mig ting. Ind imellem tænker jeg på, om man burde sætte et label i bogen, hvor der står: dont try this at home. Eller skulle der tværtimod være et label, hvor der stod: please try this at home?

Jeg opfordrer til, at alle får et sjovere og bedre sexliv. Det gør jeg uden at være sexolog. Som forfatter til dette arbejder jeg som lige dele antropolog, psykolog, kulturskribent, pædagog og forfatter. Man undersøger normalitet. Jeg tror, at ens egne grænser er vigtige. Jeg respekterer for eksempel altid ægteskabet og parforholdet. Det synes jeg, man skal. Det er fuldstændig bærende elementer i samfundet.

Jeg kan godt lide at skrive om parret, der er gået i stå med hinanden og finder hinanden ved hjælp af sex. Måske en tiltrængt ferie, måske noget sexlegetøj, måske bare et kys, som i én af historierne fra 'OS.' Kysset, der mærkes helt ned i storetåen. Den historie kan jeg skrive igen og igen og igen. Jeg elsker den.

Hvis man er i et fast parforhold, er det måske den historie, man skal prøve at skrive. Hvordan en bestemt aften løftede forholdet ind i en ny sfære. Hvis man er single, kan det være, man har været til vinsmagning og fik løsnet lidt op for en eller anden stivsindet  klogeåge med akademiske motiver?

Der er potentielle sexnoveller overalt! På en måde tror jeg, det hjælper virkelig at tro på den store kærlighed, ellers kan man faktisk slet ikke skrive en linie, der synger.

Så er der lidt lummer læsning til ferien. (Foto: shutterstock.com) Sex & samliv - 24. jun. 2015 - kl. 08:49 Her er den lumre læsning til din ferie

5. Til mænd eller kvinder? Prinsesser eller bitches
'Fifty Shades of Grey' er en trilogi til kvinder. 'Italienske nætter' er en trilogi til kvinder. Sylvia Days bøger er bøger til kvinder. Det ser ud til, at det er kvinder, der læser erotisk litteratur!

Min bog er macho i sin stil, for jeg kan ikke skrive fire sider om et granatæble. Jeg tror, man som kunstner må lave sine ting og ikke tænke så meget på køn.

I den nye bog er der kvindelige fortællere, og det er vigtigt for mig, men de er ikke afgørende anderledes end de andre. John Green, manden bag mega-successen, 'En flænge i himlen,' er i øjenhøjde med sin læser, teenagere, og bruger en masse tid på at undersøge deres sprog, hvordan de taler sammen på de sociale medier osv. Det er interessant.

Jeg har tænkt på at nedsætte en studiegruppe til næste gang, en gruppe af danskere, som skal fortælle mig, hvad de tænder på, hvorfor, og hvordan de taler om det. Jeg er meget optaget af, hvad vi siger, når vi har sex. Der er forskellige trends, som jeg gerne vil undersøge nærmere. Dermed også sagt, at man selvfølgelig skal vide lidt om sit emne.

Krimiforfattere får nok aldrig spørgsmålet: Skriver du om dit eget liv? Det gør erotiske forfattere. Og det gør man vel på en måde i transformeret form.

Faktisk ved jeg, at jeg har kvindelige læsere, og det er jeg rigtig glad for. Kvinder er meget optagede af mænd, og det skal man da udnytte. Jeg har også skubbet nogle kvindelige læsere fra mig, som syntes, at der var for få prinsesser og for mange bitches i min første bog 'DEN.'

Det kan vel skyldes, at der hvor mænds seksualitet kommer i svingninger er, når prinsessen forvandler sig til en bitch. Næppe omvendt! Det er selvfølgelig dét, jeg skal prøve så - i den næste. Jeg vil også gerne vide mere om homoseksuel kærlighed. Det er bare noget, jeg ikke har taget fat på endnu i mine bøger. På den måde er der en begrænsning i det.

Til nye forfattere vil jeg sige: skriv nu først en god historie. Senere må man overveje, hvilket tøj læseren har på, og om det er latte-segmentet eller hr og fru Hellerup. Måske mest fru. Er man i gang med at etablere sig som forfatter, er der rigeligt af andre emner at begynde med. Jeg er sikker på, man kan blive inspireret i min bog OS. Både til at skrive, læse, elske og leve.

'OS' indeholder 52 fortællinger om sex og 11 digte om kærlighed og udgives på Forlaget Miller.

Michael Halskov er forfatter til DEN og til daglig direktør på sin egen sprogskole.

OS kan købes som e-bog her - og kommer som print 10. august.

OS kan købes som e-bog - og kommer som print 10. august.
OS kan købes som e-bog - og kommer som print 10. august.

Se også: Her er de bedste frække bøger

1 af 2 OS kan købes som e-bog - og kommer som print 10. august.
2 af 2 'Det yndige sted mellem dine ben' eller 'kussen'? Hvad skal man kalde det, når man beskriver den seksuelle akt, knaldet, lagengymnastikken. (Foto: shutterstock.com)
5 kommentarer
Vis kommentarer