Se listen: De syv tegn på at dit forhold holder

I kommer ret langt med den rette indstilling

Tør du se listen? Parterapeuten ved, om dit forhold er levedygtigt.

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Holder dit forhold? Sexologen gi’r dig svaret --

De var engang så tæt. Hun dansede kun for ham. Intet kunne bryde deres bånd. Nu er de skilt. Og ingen, heller ikke dem selv, har helt fattet, hvad der skete. Hvis et par som dem ikke kunne holde livet ud, hvem kan så?

Well, psykolog George S. Everly, forfatter til et hav af bøger om krisepsykologi og tilknyttet det prestigefulde Johns Hopkins Scholl of Medicine, har identificeret tre grundtemaer bag brud samt syv faktorer, som par, der holder sammen, har tilfælles.

Foto: Shutterstock Sex & samliv - 23. apr. 2018 - kl. 23:35 Vær modig og få dit livs bedste sex

Det tre faktorer bag et brud:
En langsom nedbrydning af forholdet - erosion af kæresterelationen bliver typisk udlagt efterfølgende som: ‘Vi voksede fra hinanden’ eller ‘vi kunne ikke længere møde hinandens behov.’

Den traumatiske hændelse - her kan der være et utal af hændelser bag, et barns død eller alvorlige sygdom, dyb svigt og utroskab, økonomiske problemer, sygdom og andre livsomkalfatrende oplevelser.

Konkurrence - som i denne kontekst handler om konkurrence om tid og omsorg og kærlighed, fx et krævende et job.

Se også: 5 tegn på du er en dårlig kæreste

Robuste
Men nogle forhold står imod og er resiliente, robuste, også når de gennemgår de ovennævnte ting.

Ifølge forskning som Everly har lavet med kollegaer, og som tager udgangspunkt i, hvad resiliens betyder i individet, har de par følgende ting til fælles:

Aktiv optimisme: Handler om at til stadighed arbejde på at få det bedste ud af tingene. Det drejer sig om parrets selvtillid i forhold til, at de kan og vil gøre en forskel i en fælles indsats. Den relationelle tilbøjelig til at kultivere den selvopfyldende positive profeti. En tendens til at undgå kyniske og kritiske og sårende kommentarer til sig selv og hinanden.

Ærlighed - ærlighed, integritet, tage ansvar for sine handlinger og være klar til at tilgive. At tro på og praktisere ærlighed og loyalitet. At tage ansvar for sine handlinger uanset konsekvenserne, og at være villig til at tilgive andres fejl og egen ‘svaghed.

Kys & kærlighed - 25. feb. 2016 - kl. 21:57 Dette er tegn på, du er i et lykkeligt forhold

Beslutsomhed - Handler om at have modet til at tage svære, upopulære risikofyldte og angstprovokerende beslutninger. Det kan også indebære, at man beslutter at forlade et dysfunktionelt forhold.

Vedholdenhed - handler om robusthed overfor modstand og fiaskoer. Det handler også om at vide, hvornår man ikke længere skal være stædig og hvornår, man skal gå i en anden retning.

Selvkontrol - evnen til at kontrollere impulser, at kunne behovsudsætte, at undgå handlinger, der er ødelæggende for forholdet, og at belsutte sig for at foretage ting, der er gode for forholdet. Evnen til at modstå fristelser er en vigtig allieret, især i modgang.

Samhørighed - samhørighed med partneren gennem ærlig kommunikation, de samtaler man ikke har lyst til at tage, er de samtaler, man har brug for at tage.

Ikke-dømmende nærvær - den fælles ro i forholdet. der fører til ikke-dømmende, innovativ og udogmatisk tankegang, som fører til nye løsninger - i modsætning til en attitude, der afviser nye handlingsmønstre. At undgå 'the blade game'. Samarbejde om ud af boksen-tankegang- og -handling.

Kys & kærlighed - 17. apr. 2016 - kl. 20:03 Her er de største trusler mod dit parforhold

Det kan du gøre allerede i aften
Nå, det er alt sammen sikkert meget klogt og rigtigt, men måske også en smule uhåndterbart, tænker du måske. Så er det jo godt, at vi har fundet en liste over ting, som du foretage dig allerede i aften og som vil forbedre dit forhold og styrke nogle af de ovennævnte punkter.

Et trist forhold kan sagtens reddes, hvis man skrider ind i tide og giver det lidt kunstigt åndedræt. Det kræver blot nogle små justeringer. Og alle ændringer begynder som bekendt hos dig - for man kan kun ændre sig selv, ikke sin partner.

Det forklarer psykolog og forfatter Lisa Firestone på sin blog på psychalive.org. Hun lister her fem ting, du allerede i aften kan gøre for at redde dit forhold.

Foto: Shutterstock Kys & kærlighed - 7. nov. 2017 - kl. 01:20 Her er det bedste sextip du nogensinde vil få

Vis din kærlighed på en måde, din partner forstår
Du synes nok, at du viser din kærlighed i eet væk. Måske ved at prøve at få sex med din partner. Måske ved at sørge for, at huset er skinnende rent og ungerne vaskede. Problemet er bare, at det er dit kærlighedssprog og ikke din kærestes.

Her er det vigtigt, at du for en stund ser bort fra dine egne behov og giver det, hun/han ser som kærlig opmærksomhed. Det er især vigtigt, når forholdet er under pres, hvor vi begynder at fokusere på, hvad vi får og især ikke får. Som følge deraf drosler vi ned på omsorg og åbenhed.

Derfor: Tænk dig om - hvad er det nu, din kæreste ser som kærligt? Og gør det så. Om det så er kys og kram, et rent køkken, en tur i biografen.

Vær fysisk
Efterhånden som forholdet mister nyhedens interesse og intensitet, glemmer mange let glæden ved fysiske kærlighed; berøring, kærtegn, kys og kramme-sessioner i sofaen.

En af grundene kan være, at som tiden går, smelter mange par sammen og glemmer sig selv i processen. Denne illusion om en enhed dræber faktisk lidenskaben og den gensidige tiltrækning. Man tiltrækkes mest af nogen, der ikke er en selv.

Derfor: Din partner er ikke dig. Derfor skal du holde fast i din lyst til at komme tæt på din partner ved at vise din kærlighed fysisk: Giv en massage, kys amok i sofaen, giv hurtige klem i forbifarten. Dyrk sex.

Sæt tempoet ned
Åh gud, skal du nu høre mere om lykken ved mindfulness og resten af det 'pladderhumanistiske' koncept om at stresse af, trække vejret dybt og lade tankerne flyde og fortone sig, mens du finder din indre yogi?

Ja, det skal du, for de fleste forbinder at slappe og stresse ned med at flade ud foran tv'et efter en hektisk dag med job, trafik- og indkøbskaos og familiefodring.

Det handler om, at mindfulness giver mere nærvær. Og det nærvær skaber en bedre samhørighed med din partner. Og det kan du både vise og få ved at virkelig dyrke øjenkontakten. Du ved sikkert godt, hvordan du ved at undgå øjenkontakt udøver en form for passiv-aggressiv magt - omvendt kan langvarig øjenkontakt med din partner både vise interesse og skabe nærvær og samhørighed.

Se også: I medgang og modgang: Er du gæst i dit eget parforhold?

Gør noget sammen
Nogle par begynder at leve parallelle liv i projekt A/S familie. De glemmer simpelthen at prioritere fælles tid og fælles oplevelser, og det betyder, at al det sjove ender med at ligge et andet sted end i samværet med den elskede. Og så sniger afstanden sig ind.

Her må man tage et aktivt valg for at gøre noget livgivende i fællesskab. Det kan være noget så simpelt som en gåtur, der giver frisk luft til tanke og tale.

Udvid horisonten
Når man møder hinanden, vokser verden. Nye ting, mennesker, oplevelser, følelser introduceres.

Med tiden bliver man mindre interesseret i det nye og glæder sig i stedet over trygge rammer og gamle vaner. Og de mindste afvigelser kan anspore jalousi eller en følelse af svigt. Vi gør med andre ord hinandens verdener mindre.

Vær i stedet for åben over for nye tiltag, både fælles og individuelle. Gå til dans - sammen eller hver for sig. Gå i byen - sammen eller hver for sig. Genfind en hobby. Vær glad når din partner er ude af huset, glæd dig over historierne han/hun tager med hjem.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere

Skærm

Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen