Sex er godt for hjernen

Som om du behøver fem nye grunde til at dyrke sex

Sexperterne anbefaler seniorsex.

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Så fræk er seniorsex --

Sex er en af de få fornøjelser, som du ikke behøver en masse alibier for at kaste dig glad og ubekymret ud i.

Men ikke desto mindre er sex simpelthen så sundt og godt for dig, at der ikke er nogen undskyldning for at lade være.

Videnskaben viser nemlig, at sex ikke kun er godt for dit forhold og din krop - det er også sundt for hjernen. Sex er hjernegymnastik.

Her er fem studier, der peger på, at du bliver lynskarp af sex.

Ret skal være ret: Nogle er disse studier er med rotter, men derfor kan de sagtens gælde for dig også.

Videnskaben beviser det: 6 gode grunde til at bruge sexlegetøj

Hjerneceller
Et studie fra 2010 med hanrotter viste en sammenhæng mellem vækst af neuroner og seksuel aktivitet. Rotter, der over en to uger havde sex hver dag, fik flere hjerneceller, end de rotter, som kun havde sex en gang i de 14 dage.

Et andet studie med hanrotter påviste, at sex på daglig basis ikke blot øgede antallet af hjerneceller, men også forbedrede rotteren kognitive evner.

Ældresex
Et tredje studie, hvor deltagerne ikke var rotter, men derimod 7000 voksne mennesker i alderen 60 til 89, kom forskerne frem til, at både mænd og kvinder forbedrede de kognitive evner i forhold til hukommelse. De, der havde haft sex i det seneste år, var bedre til at huske ord. Derudover viste mænd sig at performe bedre i problemløsningsopgaver, hvis de havde haft sex.

Endnu ældre
6018 mænd og kvinder over 50 deltog i undersøgelsen ‘Sexual Activity and ‘Cognitive Decline in Older Adults’, der så på sexaktivitet og hukommelse over en toårig periode.

De viste sig, at mænd og kvinder, der jævnligt havde sex med følelsesmæssig intimitet havde bedre hukommelse. Dog skal det tilføjes, at alle deltagere fik dårligere kognitive evner med alderen, der var bare ikke så udtalt for de seksuelt aktive.

Unge
Sex booster også unge kvinders hjerneaktivitet, viser studiet med den lovende titel ‘Frequency of Penile-Vaginal Intercourse is Associated with Verbal Recognition Performance in Adult Women’. 78 kvinder mellem 18 og 29 lavede udførte en kompliceret hukommelsestest med abstrakte ord. Det viste sig, at hyppigere samleje for forbundet med bedre performance i den test.

Diller godt for kvinders hukommelse

Sex og ældres sundhed
Sex er vigtigt. Også for ældres mentale sundhed.

Det fremgår af mindre studie, hvor 133 skotske mænd og kvinder over 65 deltog.

Undersøgelsen peger på, at ældre, der påskønner seksuel aktivitet og dyrker sex, har bedre socialt liv og større mentalt velbefindende.

Forskeren bag undersøgte de ældres seksuelle adfærd; fra at holde hånd, kram, kys, kærtegn, onani og samleje. Desuden skulle deltagerne angive, hvor vigtige de anførte handlinger var for dem. Og så blev de ældres psykologiske, fysiske og sociale helbred belyst.

Mænd og kvinder lagde lige stor vægt på vigtigheden af seksuel adfærd for livskvaliteten. De deltagere, som hyppigst havde sex, var også dem, der vægtede det højest. Ligesom de også anså sociale relationer for essentielle. Og der ældre, som anså sex som vigtigt, havde det bedre psykologisk.

Helt generelt var fysik godt helbred forbundet med større livskvalitiet.

Selvom studiet kun så på korrelation og ikke kausalitet, tør forskere godt konkludere, at seksuel aktivitet beskytter mod fornemmelsen af at blive ældre og af tab. Det kan forklare sammenhængen mellem sex og vebefindende.

Onani i 30 dage

Bloggerne JoanB og Mill nu leder efter kvinder, som vil onanere med i 30 dage - for at teste en teori om at orgasme er sunde.

- Med den stress og jag og konstante dårlige samvittighed over alt det, vi alligevel aldrig helt når, er det med jævne mellemrum vigtigt med noget kvalitetstid med sig selv. Altså onani, helt alene, gerne krydret med en orgasme eller to, der som bekendt udløser en lang række velværehormoner.

- Sådan har jeg det i hvert fald selv - og det samme gælder for min gode blogger-veninde Mill, siger den danske sexlegetøjsekspert og sexblogger JoanB.

De to kvinder sætter sig nu for at undersøge, hvad onani og orgasme på daglig basis i 30 dage i træk kan gøre af godt og positivt for krop og sjæl. Helst sammen med 10 andre danske kvinder.

Håbet er, at rigtig mange andre kvinder vil følge projektet og måske blive inspireret til at please sig selv på daglig basis. Det koster så lidt, men giver så meget – og samtidig vil vi alle 12 forsøge at komme med ideer og fif til, hvordan og hvornår, man får mest ud af sin onani og orgasmer.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær