Sexdronninger: Ikke liderlige mere

Overgangsalderen får skylden for manglende sexlyst

Sexpert-tv: Glæd dig til seniorsex

-- Over artiklen her relateret Sexpert-tv: Så fræk er seniorsex --

Den ene er verdenskendt i Danmark som smilende sexolog med egen sexologuddannelse, foredragsvirksomhed og hyppige mediebesøg, hvor glæden ved sex ofte har været på agendaen.

Den anden er kendt i Storbritannien for sin bestseller, der handler om hendes vilde sexliv med firkanter og bondage.

Nu er ingen af dem liderlige længere.

Vi taler om Joan Ørting og Suzanne Portnoy, begge i midten af 50'erne.

Blogger og forfatter Synnøve Søe skrev forleden om et foredrag med Joan Ørting, der fortalte, at hun ikke er liderlig for tiden, som hun i øvrigt får til at gå med at samle æg. Om der ligger en eller anden symbolik i det, vides ikke, men i hvert fald angiver både Ørting og Portnoy overgangsalderen som forklaring på deres pludselige mangel på sexlyst.

Til ekstrabladet.dk fortæller Ørting, at hun dyrkede masser af sex i 40, og at hun nu i 50'erne har skiftet fokus:

- Nu er jeg selv lige blevet skilt, så jeg er jo bare ikke på sexmarkedet pt. Men man skal tænke hele sit sexliv om i 50'erne. Det er svært, men det er også godt at få rystet posen. Nu skal man ikke dyrke friktionssex så meget, blandt andet på grund af tørre slimhinder og erektionsbesvær. Det kan dog være vanskeligt at lave om på det hele i ægteskabet, når man opdager, man ikke automatisk er liderlig. De kloge dropper release-sex, dev der fokus på orgasmen. Så man kan dyrke andre sanser, intimitet, langsommelighed.

Swingerliv
Portney udgav i 2006 sine erotiske memoirer, 'The Butcher, The Baker and The Candlestick Maker,' der i den grad viste en kvinde, der tog ansvar for sin sexlyst og handlede på den. Efter et sexlyst ægteskab kastede hun sig ud i vilde sexperimenter, da hun var i 40'erne:

'I løbet af de ti år, hvor jeg var en del af swingerlivet, prøvede jeg de fleste ting, inklusiv s/m, trekanter, firkanter - og en hel masse, jeg har glemt for længe siden.'

Og nu fortæller hun på en blog, der handler om fordelene ved at blive ældre, at hun har har mistet sin libido - og det har hun det helt fint med. Da hun blev 52, slog klimakteriet for alvor igennem:

'For første gang var sex ikke det første, jeg tænkte på, når jeg vågnede om morgenen. Min sexlyst havde været så stor del af mit liv, at jeg brugte et år på at sørge over det. I løbet af det år opdagede jeg, at mænd holdt op med at lægge mærke til mig, og jeg begyndte igen at gå med trusser. Mine stiletter samlede støv, og jeg købte fornuftige sko og cowboystøvler, og jeg udskiftede mine stramme nederdele med jeans.'

Som 55-årig har Portnoy sluttet fred med sin manglende sexlyst:

'Jeg kan faktisk lide mit nye ikke-så-seksuelle jeg. Jeg er roligere, end jeg plejede, jeg er mere sikker i mine beslutninger og og er mere afslappet. Jeg tænker ikke længere på næste knald eller bekymrer mig, om det nogensinde sker igen. Jeg har stadig er fyldt lille sort bog, men jeg har bare ikke så ofte lyst til at åbne den, som jeg havde engang. Min 50'ere handler om at genskabe bånd, og jeg nyder tiden med mine veninder. At miste sin libido er ikke verdens undergang, især ikke når man har haft det sexliv, jeg har haft. Nu ser jeg frem til de næste 10 år og mere med rejser, god mad og vin, arbejde og tid med venner.'

www.shutterstock.com Sex & samliv - 8. okt. 2014 - kl. 10:24 Swinger-Jonna: Nu prøver jeg det hele

Faser
Er det en fase, alle kvinder skal igennem? Sexolog Signe V. Bentzen forklarer, kvinder i overgangsalder er meget forskellige:

'Nogle rammes hårdt, fordi det ikke kun går ud over slimhinder, der bliver tørre på sådan måde, at det bliver nærmest umuligt at gennemføre et samleje. Ja, det kan bedst sammenlignes med at dyrke sex med sandkorn under forhuden.

Men når produktionen af kvindelige (og mandlige) kønshormoner drastigt nedsættes, betyder det fx ofte også de berømte “hedeture”, som jeg hører forklaret som at gå fra normal temperatur og ind i en sauna - med alt tøjet på og uden forvarsel. Det betyder også, at libidoet falder. Dvs den “naturlige” uprovokerede lystfølelse i kroppen, som du nok kender til som “liderlighed”.

Kønshormonerne har også stor indvirkning på hudens beskaffenhed. Huden mister meget af sin elasticitet og bliver mere slap og tør eller “pudret” at se på. Vi får nærmest “over night” markant flere rynker og ser ældre ud - og den oplevelse kan godt være en voldsom, nærmest traumatisk oplevelse.

For det ikke er nok, så kønshormonerne også stor indvirkning på den måde, vi har det på. Vores humør og følelse af os selv kan påvirkes. De værste dage være slemme, hvor alt føles uendeligt sørgeligt og uoverskueligt som den mørkeste depression. Ja, faktisk er kvinder i overgangsalderen meget mere i fare for at få en alvorlig klinisk depression, der er behandlingskrævende end mænd er.

Dette er blot nogle af de symptomer og konsekvenser overgangsalderen har for kvinder. Hvor meget og hvor mange af disse symptomer, man får er i høj grad genetisk bestemt, forklarer Bentzen.

Frem for at have fokus på os selv og hvor stor en ens pik er eller om brysterne sidder rigtigt, så handler sex mellem ældre meget om at være nærværende og virkelig nyde hvert kys. (Foto: colourbox.com) Sex og samliv Glæd dig til seniorsex

- Men jeg tror også, at vi har haft nemmere ved det end andre mennesker, der starter som meget yngre. Vi har ikke noget, vi skal bevise for nogen, for det har vi gjort i resten af vores liv. Så vi hviler meget i os selv, og det har åbenbart en betydning også i den her verden, siger Margit. (Foto: BL Foto) Sex og samliv Gamle swingere: Så vildt er vores sexliv

Se også: Ældresex holder liv i forholdet

125 kommentarer
Vis kommentarer