Annonce:
Annonce:

Det mener hun når hun siger...

Kludder i kommunikationen? Så få hjælp af vores sexpert

Kommunikation er nøglen til et godt parforhold, så når vi taler forbi hinanden eller siger noget andet, end det, vi mener, skabes der afstand og irritation. (Foto: colourbox.com)
Kommunikation er nøglen til et godt parforhold, så når vi taler forbi hinanden eller siger noget andet, end det, vi mener, skabes der afstand og irritation. (Foto: colourbox.com)
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Du elsker ham med hud og hår, fejl og mangler. Alligevel kan du nogle gange være ved at rive håret af dig selv (og din kæreste) i frustration, fordi han åbenbart nægter at forstå, hvad du siger.

Han har det på samme måde.

Kommunikation er nøglen til et godt parforhold, så når vi taler forbi hinanden eller siger noget andet, end det, vi mener, skabes der afstand og irritation.

Hvad kan man så gøre ved det?

Vi spurgte sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen:

- Det er skam ikke bare mænd og kvinder, som taler forbi hinanden. Det er alle mennesker, som vi har et tæt forhold til, som vi risikerer at tale forbi. Det er jo sådan, at selv om vi selv synes, vi taler helt klart og tydeligt, så bliver det sjældent det samme budskab, den anden sidder tilbage med.

Læs:

Her er parforholdets værste fjende

Annonce:

Usikkerhed
Når den ene siger: ’Jeg synes, vi har det svært for tiden’, så har den anden et helt hav af mulige måder at forstå den sætning på. Hvordan det bliver opfattet af den anden afhænger af rigtigt mange faktorer, fx om det er et godt tidspunkt for den at tale problemer, forklarer Bentzen:

- Er man lav i energi eller føler sig lidt usikker på sig selv i forvejen den dag, så vil man måske opfatte sætningen som ’jeg synes overhovedet ikke, du slår til i det her forhold!’'

Læs:

Invester i dit parforhold

Eller det kan også hænge sammen med parforholdshistorien, hvor det altid er den ene, som tager problemer op, som vedkommende ikke føler kan løses. Så vil partneren måske opfatte sætningen som: ’Jeg synes, vi skal stoppe det her forhold - det bliver aldrig bedre!’

- Hos afsenderen kan der også ligge alt muligt bag. Måske siger man ikke helt det, man i virkeligheden vil have, at den anden skal opfatte fx: ’Jeg er vildt ked af det, og jeg ved ikke, hvordan jeg skal få det forklaret til dig.’ Vi siger altså ikke altid det samme, som vi mener - og vi opfatter ikke altid det, som bliver sagt.

Lyt trusserne af hende

Misforståelser
Så hvordan undgår vi alle disse misforståelser?

Annonce:

- Det første skridt er at være helt klar på, at hverken du eller din partner kan læse tanker. En enkelt sætning kan sjældent stå for sig selv. Den vil ofte være nok til, at du for hurtigt danner dig et billede af, hvad der foregår i den anden, men det er sjældent sandt eller hele billedet.

Læs:

Par, der taler ens, mere lykkelige

- Så spørg ind! Bed om mere info, og hold dig så åben som muligt imens. Lad ikke dine egne tanket og mulige fortolkninger hive afsted med dig, før du ved, hvad der i virkeligheden bliver sagt.

Det er ret svært ikke at tænke…

- Haha, ja, men hvis bare vi hele tiden husker os selv på, at vi ikke ved noget som helst, så bare fordi vi får visse tanker eller visse følelser af fx en sætning, så er det ikke sandheden.

Læs:

Det gør jeres forhold bedre

Kønsforskelle
Er der kønsforskelle på måden, vi kommunikerer?

- Der er nogle generelle forskelle på vores kommunikation, som gør, at vi ikke altid fanger budskabet. Fx kan mænd være ret tavse under en samtale. Det kan opfattes af kvinder, som om han ikke gider deltage, men mange mænd har brug for at sidde lidt med tankerne for dem selv, før de siger noget, siger Signe V. Bentzen.

Annonce:

Sådan kommunikerer de fleste kvinder ikke:

- Vi kagler løs og smider det hele på bordet, som tankerne og følelserne opstår. Man kan sige, at kvinder har en tendens til at tage så mange muligheder og mellemregninger med, at mændene ikke ved, hvilke de skal lytte til, og hvilke de skal lade passere.

- Mænd kan godt have en tendens til at sidde så længe med det selv, at det, der kommer ud som slutfacit, slet ikke giver mening for kvinden, fordi hun ikke forstå, hvordan han er nået frem til svaret.

Hold nu kæft, kvinde!

Det mener hun når hun siger:
Hun siger: Hold kæft en lortedag jeg har haft!

Hun mener: Åh gider du ikke godt bare sidde lidt her være tæt på mig, mens jeg fortæller dig om, hvor tarvelige de allesammen er - du skal bare giver mig ret - men INGEN råd?

Han hører: ’Gider du lige løse mit problem?

Hun siger: Uhhh, jeg fryser, skat!

Annonce:

Hun mener: Kommer du ikke lige herover og hygge-varmer lidt om mig, så jeg kan mærke, at vi elsker hinanden.

Han hører: Sex - nu!

Hun siger: Nej, det er for også dårligt, at vi ikke har inviteret Iben og Morten over.

Hun mener: Jeg er bange for, at jeg ikke er en ok veninde.

Han hører: ’Fuck! Mere arbejde til mig!

Fatter du heller ikke, hvad hun siger?

Det mener han når han siger:
Han siger: Nu synes jeg, du sender helt vildt blandede signaler.

Han mener: Jeg er fuld af modsatrettede følelser, og det kan jeg ikke have.

Hun hører: Jeg gider ikke høre noget som helst du har at sige!

Han siger: Kunne det ikke være sjovt at købe noget sex-legetøj?

Han mener: Jeg synes, vi er gået lidt i stå, og jeg kan ikke rigtigt finde ud af at tale med dig om, hvad der sker i sengen.’

Hun hører: Du er ikke sexet længere.

Han siger: Bruger du ikke lige lovlig meget tid på dit arbejde?

Han mener: Jeg savner dig og ku' godt bruge mere tid sammen med dig.

Hun hører: Så vigtigt er det, du laver, altså heller ikke.

Vi misforstår vores partner

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: