Den store orgasmekrig

Der forskes livligt i kvinders orgasme, men vores sexpert frygter, at det tager fokus fra nydelsen

Seks yderst anerkendte sexforsksere - psykologer, læger, biologer etc - har endnu engang sat kvindens orgasme(r) på dagsordenen. (Foto: colourbox.com)
Seks yderst anerkendte sexforsksere - psykologer, læger, biologer etc - har endnu engang sat kvindens orgasme(r) på dagsordenen. (Foto: colourbox.com)
Følg Sex & Samliv

Det er muligvis lidt af et luksusproblem, både på det personlige og samfundsmæssige plan:

Kan man skelne mellem vaginalorgasmer og klimaks opnået ved direkte stimulation af klitoris? Og betyder det noget?

Vi spurgte vores sexolog Signe V. Bentzen, om man kan skelne mellem vaginalorgasmer og klimaks opnået ved direkte stimulation af klitoris? Og betyder det noget?

- Ja, det kan man, for det føles anderledes, hvorfor nogle kvinder også vil bedyre, at de får ’skede-, G-, H-, F- og Y’-punktsorgasmer. Men dybest set handler det om, at klitoris er et ret stort stykke væv, hvoraf en lille del ligger udvendigt, den lille tap. Klitoris - også alt det der sidder inden i - svulmer op, når kvinden er ophidset, forklarer Bentzen.

- Det, som afgør, om kvinden kan opnå fx 'skede - eller g-punktsorgasme', er, om den store, usynlige del af klitoris ligger tæt på skedens vægge eller ej, og derfor om man kan komme til at stimulere klitoris inde i skeden eller ikke.

- Vi har set kvinder få orgasme, mens de blev hjerne-scannet, og der kunne vi se store områder lyse op som juletræer. Og tænk de skaffede sig orgasme, uden at røre ved sig selv fysisk! De tænkte sig altså til orgasme. Hjernen er et sexet sted.

Læs:

G-punktet fundet igen

Klitoris
Det her med kvindens orgasme blev interessant under kvindernes seksuelle frigørelse, fordi de fleste mænd og kvinder ikke anede noget om, at kvinder rent faktisk også kunne få noget ud af sex, mener Bentzen.

- Klitoris var derfor vigtig at sætte på 'verdenskortet', ikke mindst fordi cirka 70 procent af alle kvinder ikke kan komme, bare ved at manden stikker sit lem ind og ud af skeden.

- Det betød, at mændene kom på 'arbejde' med at slikke og røre omkring den lille tap for at være 'gode' elskere - og ordentlige ægtemænd.

Find lykken med simultan-orgasmer

Er den eventuelle forskel på orgasmerne i virkeligheden noget mandehalløj?

- Nogle mænd er meget optaget af, at kvinder jo stadig kan ‘snyde,' og derfor er der meget halløj omkring sprøjteorgasmerne. For så kan mændene jo med egne øjne se, at hun kom. Bortset fra at det er en ren mekanisk funktion, der kan komme samtidigt med en dejlig orgasme, men mange mærker faktisk slet ikke, at de sprøjter og har ikke noget ud af det seksuelt.

- Og så er der nok også nogle mænd, som tænker, at hvis de kunne slippe for al arbejdet med at skulle gøre noget ekstra som fx at kæle for klitoris, men i stedet 'blot' kunne stikke dilleren ind og ud, som de måske tænker man kan ved en skedeorgasme, ja, så ville det da være herligt - og nemt, siger Bentzen.

- Selvfølgelig er der også en del mænd som bare er helt vildt meget optaget af alt, hvad angår sex og fede orgasmer, og som vil være sikre på, at de ikke går glip af noget.

Læs:

Tænk dig til orgasme

Dømmer ude
Hvad siger du til Brodys sammenkædning med skedeorgasmer og diverse psykologiske og fysiske fordele ( se faktaboxen til højre for artiklen her, red.)?

- Er du klar over, at han dømmer 75 pct af alle kvinder forkerte med sådan en påstand? Som i øvrigt ikke er verificeret af andre forskere. Hvis du vidste, hvor mange kvinder vi sexologer og andre terapeuter har kontakt til, som bliver sendt af sted af deres velmenende mænd, som har fortalt dem, at der er noget helt galt med dem, fordi de ikke kan komme ved, at han stikker sin diller ind i dem..?

- Egentligt er det jo ret usexet at ligge og gradbøje og sætte etiketter på de dejlige oplevelser, vi har i sengen. Det er jo ren teknik og tekstbogsopslag. Det har ikke en dyt at gøre med følelserne eller glæden ved at have fantastisk sex at gøre.

Læs:

Sådan får kvinder orgasme

- Jeg tror, mange mænd ville synes, det var usexet, hvis de skulle identificere hver eneste lille muskel, som de bruger under orgasmer, bare fordi deres kvinder gerne ville have hånd i hanke med, om manden nu fik en ’umoden’ spændingsorgasme, hvor han spænder i fødder, ben, balder etc, eller om han fik de ’finere’ helkrops-orgasmer.

- Mænd vil rigtigt gerne gøre deres kvinder glade. Men nogle gange går de lidt for langt i deres iver, og så bliver det til, at de med fandens vold og magt skal have kvinden til at komme både vaginalt, analt, med og uden sprøjt og hvad man(d) ellers kan finde på. Men det er altså aldrig fedt, når nogen bruger dig til at bevise, hvor fed man han/hun er.

- Hvis du møder en mand, som har allerhelvedes travlt med at bevise, hvilken fantastisk elsker han er, så skal du til gengæld skal præstere diverse orgasmer for ikke at såre hans ego, ja så er der ikke noget at sige til, at man hellere vil undværer sex.

Læs:

Uhæmmede kvinder får skedeorgasmer

Orgasmeråd
Hvad er dit bedste orgasmeråd til kvinden, der ikke kan komme, og kvinden, der tror, at klitorisorgasmen ikke er nok? Og hvad er dit bedste råd til manden, der gerne kunne tænke sig, at hans kvinde kom hele tiden, når han stikker dilleren ind i hende?

- Det bedste råd er til dem begge er sjovt nok SLAP AF! Vær helt tilstede i dét du laver, i stedet for at tænke over alt det, du også burde, kunne lave, gøre, give, præstere.

Kan alle kvinder lære at komme?

- Ja, det kan de - og det kan alle mænd også.

Der tales meget om og forskes meget i kvinders orgasmer – i et omfang der matches til mænds potensproblemer. Hvorfor er der ikke så meget om mænds mulige orgasmer?

- Ja det er sgu et godt spørgsmål - måske fordi der ikke er nogen kvinder, som sætter spørgsmålstegn ved, om det, mændene oplever, er godt nok, og fordi mændene ikke selv er super-indstillede på at ’fixe noget der virker.’ Men der er meget stor forskel på mænds orgasmer.

Og det vil sexperterne skrive om i en ikke så fjern fremtid.

Læs:

Skedeorgasmer er et sundhedstegn

orgasme

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+