TV: 'Jeg havde to kærester på én gang'

Sexperterne taler med forfatteren Anja Lysholm, der har skrevet en bog om åbne forhold

Anja Lysholm har en mission: Hun vil nedbryde tabuet omkring åbne forhold, idet hun mener, at mange krampagtigt holder fast i forestillingen om, at man kun kan elske en ad gangen.

'Hvem er du utro?' hedder 39-årige Anja Lysholms bog om kunsten af have et åbent forhold.

I dagens tv-indslag fortæller hun om det at være polyamorøs: Hun har flere gange haft to faste kærester. Og vel at mærke til alles fælles glæde.

Læs: Knald ved siden af med god samvittighed

Anja Lysholm mener nemlig, at man godt kan elske to personer samtidig: Hun elskede sin kæreste endnu højere, da han blev glad på hendes vegne over, at hun var blevet forelsket i en anden, som hun forklarer i tv-indslaget.

Men hvordan kan det lade sig gøre? Og hvad med jalousi? Det forsøger sexperterne Signe og Tomas at finde ud af.

Læs mere om Anja Lysholm bog her

Det følgende er et uddrag af 'Hvem er du utro?'

Monogami - naturligt eller tillært?
- Jeg tror ikke på, at monogami er det naturlige for mennesket som helhed. Jeg tror, det er et valg nogen har foretaget, fordi det engang har været mest praktisk (i andre samfund har man jo valgt polygami).

Og det er der for så vidt ikke noget galt i. Problemet - set ud fra mit synspunkt - er, at det er blevet så indgroet i vores samfund, at meget få tilsyneladende standser op og spørger sig selv, om det stadig er den ideelle måde at leve sammen på.

Hvis man ikke kan finde ud af det, er det en selv, der er noget galt med. Men hvorfor egentlig leve sammen to og to? Vi er ikke længere økonomisk afhængige af hinanden. Børn har måske godt af at have begge deres forældre sammen (en lang diskussion som jeg slet ikke vil gå ind i), men det gælder i så fald kun, til de er voksne, og hvad så?

Læs: Hun har sex med andre, mens han går i krig

Tryghed
For mange mennesker er tanken om ikke-monogami temmelig angstprovokerende. Tænk at skulle forholde sig til at ens partner har lyst til andre. Tænk at opgive tanken om at 'én ting er sikkert, og det er os to'.

Som monogam har man en vis tryghed (i hvert fald i teorien), og den er mange forståeligt nok ikke interesserede i at opgive.

Jeg siger heller ikke, at du nødvendigvis vinder noget ved at gøre det, så har du stærk modstand på de ting, jeg skriver i denne lille bog, så nøjes med at tage det som en indføring i en anden måde at tænke på. Det, jeg virkelig gerne, vil, er at gøre dig opmærksom på, at der er andre måder at leve sammen på.

I mange år skænkede jeg det ikke selv en tanke. Jeg havde da godt hørt om åbne parforhold, men så var det sådan noget, der bare handlede om sex, og hvor der var en masse regler - det havde ikke noget med kærlighed og samliv at gøre. Monogami var en selvfølge.

Læs: Ida låner sin mand ud til sex

Missionere
Men nu hvor jeg har opdaget, at det forholder sig anderledes, er jeg simpelthen nødt til at missionere! Der er ikke spor galt med monogami, men den bør være et valg - ikke en selvfølge.

Når du har fået en ny kæreste, er monogami/ikkemonogami så overhovedet noget, I har talt om? Sandsynligvis ikke, for man forventer almindeligvis, at den anden er monogam.

Og hvem vil være den, der bringer emnet på bane og gør den anden usikker på, hvad ens motiver er?

Nej, det er nemmere at lade være. Så man får ikke talt om, hvordan man har det med utroskab, jalousi, andre mænd og kvinder, flirteri og tiltrækning, før man står i en situation, hvor det faktisk er aktuelt, og man derfor automatisk er en skurk, hvis man bringer det på bane.

Og så kan den anden beskylde en for tillidsbrud på trods af, at man faktisk aldrig har talt om, hvad man synes tillid er!

Læs: Ung swingerpige: Sex er min livsstil

Vær åben
Derfor er mit ønske, at det ville blive en naturlig ting at tale om, både når man er nye kærester, og når man har været sammen i årevis.

For hvem siger, at man ikke kan ændre holdning? Det gør mig trist, at emnet er så meget tabu, at man hellere vil hykle end at være ærlig. Det er der ingen, der vinder noget ved.

Læs: Derfor er et åbent forhold frækt

Klik her - og få gode råd om sex og samliv af vores nye sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen.