Sådan ødelægger drømme dit sexliv

34-årige mænd, som aldrig er liderlige, og unge kvinder, der er gør alt for at undgå sex, er ofte i parterapeutens sofa

Drømmen om det perfekte liv er skyld i, at unge, sunde par, der elsker hinanden, ender som småbitre, sexfattige og kærlighedshungrende klienter hos parterapeuten.

Det fortæller sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen i sin første klumme på ekstrabladet.dk:

Hver eneste uge har jeg et nyt par af slagsen siddende i sofa, dybt ulykkelige over deres situation. Begge savner den intimitet og nærhed, som sex gav plejede at give dem. De føler sig rådløse og utrygge. Hvad er der galt med hende eller med ham? Er kærligheden brændt ud?

Sammen kigger vi på deres liv og på hverdagens rutiner. Og der tegner sig meget snart et mønster af, at den ene eller begge bruger størstedelen af deres vågne timer på at opretholde en stor drøm, de er fælles om, eller i hvert tilfælde var enige om i begyndelsen af deres forhold:’

Det er drømmen om ’det rigtige liv’ i de helt rigtige rammer.

Læs: Vi drømmer om den eneste ene

Fælles drivkraft
I begyndelsen - og langt hen ad vejen - var drømmen den vigtigste, fælles drivkraft for dem. Men hvad enten finanskrisen eller almindelig udmatning slog til, er drømmen i stedet blevet dét, som er ved at tage livet af deres forhold. De bliver simpelthen mast under vægten af al den tid, drømmene koster dem at opretholde.

Drømmen havde måske form af eget selvrenoveret hus i Ledøje sammen med de to biler, det kræver for at komme til arbejde, som i realiteten kræver, at de arbejder mere end to fuld tidsjobs - per mand!

Eller det var måske en fælles restaurantdrøm, som resulterede i for lidt mange investeringer, en midlertidig bolig, de begge afskyr at bo i samt to småbørn, som kun sjældent ser den far, der ikke har råd til at ansætte folk, så han kan holde bare en enkelt fri-dag om ugen, og hvis unge kone er ved at blive gal af manglen på voksenkontakt

Eller den unge familie, som får første vigtige karriere-job, første barn og begynder at bygge om på første ejer-lejlighed for at få plads til baby - altsammen på samme tid.

Inde i forholdet bider de tænderne sammen og klør på - for det kan jo ikke være anderledes, vel?

Undvære - det vil de ikke. Men udefra er det klarere end kildevand, at regnestykket slet ikke holder.

Læs: Her er parforholdets syv dødssynder

Revne i murværket
Den manglende sex er kun den første revne i murværket. Med mindre de får øjnene op for, hvordan ’dét, de slet ikke kan eller vil undvære’ suger al kraft ud af forholdet, er sandsynligheden for, at de ender med at sidde hver for sig uhyggelig høj. Uden øuundværlighederne’ forstås.

Men der heldigvis de lykkelige tilfælde, når parret i sofaen stille og roligt ud af, at der findes frygteligere ting end at bytte en drøm eller ambition ud med en mindre; et hus for en lejet lejlighed, en bil med et netkort, det fede job med et, der kan få dig hjem i tide til at spise sammen med konen og lille-pigen.

Det kan lade sig gøre, hvis de forholder sig til følgende seks punkter:

Sådan gør du
6 måder at undgå, at drømmene æder jeres sex- og kærlighedsliv:

- Tal planerne igennem, før I går i gang - hvad kan de komme til at koste af tid væk fra hinanden? Og læg så 25 procent oven i! Ting tager på altid længere tid og koster mere end beregnet.

- Kun én drøm ad gangen og masser af tid imellem dem!

- Evaluer jeres liv hvert halve år. Lever drømmen stadig op til forventningerne for hver især?

- Lyt til din partner og vær på vagt overfor længerevarende tegn på vedvarende træthed eller tristhed hos jer begge.

- Vær parat til at udskifte rammerne - det er mindre smertefuldt end at udskifte partneren.

- Kill Your Darlings! Lad ikke drømmene dræbe dit forhold.

Læs: Otte myter om det perfekte par

1 af 2 Signe V. Bentzen rapporterer fra terapeutens sofa om, hvilke problemer danske par har. (Foto: Iben Kaufmann)
2 af 2 
0 kommentarer
Vis kommentarer