Slip din indre julebuk løs

Klumme: Julefrokosten kan give kæresten god grund til at bekymre sig, men utroskab er ikke verdens undergang

Nu er det tid til julefrokost, hvor du kan lukke lidt damp ud og lege liderlig libertiner for en aften. (Foto: colourbox.com)
Nu er det tid til julefrokost, hvor du kan lukke lidt damp ud og lege liderlig libertiner for en aften. (Foto: colourbox.com)

Skal din partner til julefrokost? Så er der en oplagt mulighed for at tage en samtale allerede nu, om hvad I to betragter som utroskab.

For mange danske singler har tænkt sig at flirte - og måske andet - til årets store formaevent, hvor vi vælter os i snaps, sild og skamløshed.

Det fremgår i hvert fald af en undersøgelse, som datingsitet zoosk.dk har foretaget. Den afslører også, at 33 procent aldrig har flirtet til en julefrokost - og kun 13 procent har fortrudt den flirtende opførsel.

Undersøgelsen peger på, at vi i et eller andet omfang betragter julefrokosten som en time out fra de almindelige regler for anstændig opførsel.

Læs: Seks tegn på din partner vil være utro

Kontrol
Og det er i mit perspektiv en god ting. Vi er så meget kontrol i hverdagen. Og der er så mange, som går rundt og holder sig selv og ikke mindst hinanden i ørene hele tiden.

De opfører sig som en pertentlig krydsning af selvudnævnt gårdvagt, der sender syrlige mails til andelsforeningen/bestyrelsen/forældreintra om, at 'nu det altså for galt at...', klassen ordensduks, som finder stor fryd i poste toldfri perfiditeter under netavisernes (indrømmet) fejlbehæftede artikler, og en regelfetichistisk selvtægts-trafikkant med en cykelhjelm så stram, at han bare må råbe indebrændte eder efter folk, der - gys - går eller cykler over for rødt, når der ikke er en sjæl i nærheden.

Lad os kalde denne duks Bent. Det kan også være en kvinde. Han tillader ikke, at nogen træder ved siden af. Han magter ikke lidt kaos. Han er den velmenende korrekthedsfundamentalist, som i sin rethaviriske selvgodhed er fedtet-forarget. Officielt ikke på egne vegne, men på velfærdssamfundets/anstændighedens/børnenes/de unges/kvinderne/fyld selv på.

Læs: Krisen gør mænd utro

Misundelse
I bund og grund er han småborgelighedens nidkære vogter. Jeg har ham dog mistænkt for at være lidt misundelig på dem, der tør træde ved siden af.

Han længes efter selv at kunne løsne slipset en lille bitte smule og turde lade sig falde og kvaje sig og skabe sig åndssvagt, danse amok ude af takt og hælde øl ned ad chefens skjorte, dratte i komalignende søvn ved dansegulvet, kaste op på lokummet, snave på sekretæren og hendes voldsomt vulgære veninde, gramse på alle med en puls.

Blowjob
Vi har også Bent'er i journalistkredse. Ved julefrokosten på et unavngivent bladhus for ikke alt for lang tid siden gav en singlekvinde i sin bedste alder en af de unge nyansatte et blowjob under bordet.

Det var der ikke overraskende nogle, der blev lidt forargede over bagefter, da rygterne gik.

Jeg synes, det var livsbekræftende.

Jeg siger med ‘the Fabulous Furry Freak Brothers: Let’s all get drunk and go naked.’

Jeg siger: Lad din indre libertiner få luft.

Jeg siger: Det er kun jul en gang om året.

Læs: Knald ved siden af uden at være utro

Jamen hvad med partneren
Her kan du - og Bent - med rette indvende: Jamen, hvad så med partneren derhjemme, som bliver det egentlige offer for libertinerens selvsmagende egoisme?

For det første er det noget, parret helt selv afgør.

For det andet: Jeg siger ikke, man skal lyve. Men ærligt talt tjener det næppe noget formål at krybe hjem og søge om syndsforladelse for at have kysset på en kollega. Hvis det vitterligt ikke betød noget for synderen, er det i mine øjne at såre sin elskede unødigt - bare for at lette sin dårlige samvittighed.

For det tredje: Hvis man har trådt ved siden af og måske endda været decideret utro på pik-i-kussen-måden, skal man selvfølgelig stå ved det og tage sin straf med oprejst pande.

Partneren kan så være mere eller mindre tilgivende og favnende.

Læs: Sådan smadrer jalousien dit forhold

Dumt
Utroskab er illoyalt, dumt og langt hen ad vejen som at pisse i bukserne for at holde varmen. Det sårer din partner så meget mere i så meget længere tid, end det er sjovt for dig i de få minutter, pjattet står på.

Så lad nu vær’!

Men utroskab er ikke verdens undergang.

For nogle parforholdsidealister, for hvem der kun er én vej og én måde at være et par, og hvor der ikke er plads til fejltagelser og fuck ups, er et kys til julefrokosten tæt på skilsmissegrund - eller i hvert fald forvisning fra dobbeltsengen.

Og det er i mine øjne noget pjat.

Journalist og cand.mag. Tomas Roar er hverken sexolog eller parterapeut. Men han har haft ansvar for Sex&Samliv på ekstrabladet.dk i seks år. Derudover har han arbejdet med sexjournalistik i yderligere 10 år. Hver fredag skriver han klummer i Ekstra Bladet sammen sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen, der også har sin egen brevkasse her på ekstrabladet.dk.

Læsere: Derfor er utroskab godt

0 kommentarer
Vis kommentarer