Dating - der er bare noget, vi leger

Klumme: Selv om vi leder efter en kæreste, kan vi godt have det sjovt imens

Sådan får du mest ud af første date
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen her relateret Sexpert-tv: Få mere ud af første date --

Da man i de gode, gamle dage søgte efter en partner via avisernes kontaktannoncer, var det en langsommelig, seriøs og en smule skamfuld affære.

I dag - efter mere end 20 år med netdating og et par år med dating-apps som Tinder, Grindr, Happn, Hater og hvad har vi - er tilgangen mere afslappet og mindre skamfuld.

Det viser tre forskellige datingundersøgelser, en amerikansk, et australsk og en dansk.

Den ene er foretaget af det store datingsite match.com, hvor den berømmede antropolog Helen Fisher har været med til at udarbejde studiet blandt mere end 5000 demografisk repræsentative amerikanske singler.

Her er nogle af resultaterne:

35 procent af mændene og 18 procent mener, at uforpligtende sex kan være frækt. Og 29 procent af herrerne og 15 procent af kvinder mener endda, at engangsknald kan være den bedste sex. Dog er 19 procent af begge køn enige om, at det også kan den værste form for sex.

Der er sex på første date - og så er der åbenbart sex FØR første date: En ud af tre singler har dyrket sex før de overhovedet har været på date (hvilket altså så må være one night stands). Og de unge mellem 18 og 35  bruger dette meget oftere end ældre generationer.

Det tolker Helen Fisher, som at de unge bruger sex som en slags screeningsproces for at se, om der er grund til at gå videre med relationen - og/eller som en måde at sætte fart i processen.

Statistik siger meget - også meget fjollet: Der er 139 procent større sandsynlighed for en date nummer to, hvis der var cocktails på date nummer et. Sushi er endnu bedre: Her stiger sandsynligheden for en opfølgende date med 170 procent. Og hvis første date varer mere end 2 1/2 time, er der større sandsynlighed for date nummer 2.

64 procent af singlerne har mest succes med at flirte på en bar, 43 procent på vaskeri og 42 procent i fitnesscentret. Og procent af mændene indrømmer, at de har sendt et dick pic, mens 49 procent af kvinderne har modtaget et pikbillede, de ikke har bedt om.

Efter første date vil kun syv procent af kvinderne kysse.

De unge singler er også mere interesserede i at finde en kæreste i 2017, ligesom onlinedating er mere udbredt.

Derfor er det fedt at være single

Danske datere
Netop lysten til at date mere kendetegner også de danske brugere af datingappen Happn, som matcher folk på, om de har været de samme steder via geotagging. Happn er især populær blandt yngre datere.

Happns undersøgelse af cirka 1500 af deres brugere viser, at de fleste af singlerne har planer om at date mere det kommende år. Kun fem procent angav, at de ville date mindre. De mest entusiastiske er mændene – af dem angav 62 procent, at de ville date mere end tidligere. Det tilsvarende tal for kvinderne er 57 procent.

- Datingapps har øget chancerne for at møde nye mennesker, og mange, der normalt ikke ville have taget kontakt, kan nu finde hinanden. Netdating handler om at mødes i virkeligheden, og i begyndelsen af et nyt år har mange lyst til en ny start og flere eventyr, siger Claire Certain, pressetalsmand hos Happn.

Her er et par andre af Happns tal, der vist mest siger noget om Happn-brugerne end om danske singler generelt:

Den 1. maj er den dag, hvor der er flest danskere, der netdater.

Du har størst chance for at få én på krogen om søndagen kl. 20.00.

De bedste profiler beskriver sig oftest med fraserne ”søger noget seriøst” eller ”elsker at rejse”.

Den mest populære aktivitet på den første date er at få en drink.

De navne, der fik flest synes godt om-markeringer i 2016, var Cassandra og Dean.

Seks grunde til at hade dating

Manglende match
I det australske studie har forskerne analyseret mere end 40.000 dateres profiler og deres kontakter med andre singler.

Og det viser sig, at langt de fleste skriver til personer, der IKKE matcher dem på deres profilkrav: Det vil sige, at singlerne i høj grad kontakter personer, som ikke lever op til de formelle krav man har opstillet.

En tredjedel af førstebeskeder blev sendt til profiler, der ikke matchede på nogen parametre overhovedet, hverken alder, hårfarve, politisk overbevisning eller uddannelse.

Mindre end en procent blev sendt mellem 'perfekte matches.'

Forskerne mener, at det skyldes, at vi har så mange valg online, at vi ikke har tid og overskud til at sortere og vælge de rigtige - vi nøjes med et acceptabelt niveau.

Og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting: For det betyder, at vi åbner os overfor folk, vi ellers ville afvise - for når alt kommer til alt, ved vi ikke nødvendigvis præcis, hvad vi vil have.

Dog fremgår det også af analyserne, at høj uddannelse og alder er markør for, at der er mere overensstemmelse mellem profilkrav og dem, man kontakter.

Denne mand vil hjælpe dig med at finde moderen til dit kommende barn

Overflade
Måske tænker du så, at verden er af lave: Denne form for overfladisk dating repræsenterer det værste ved vores dagez brug-og-smid-væk-kultur, hvor andre mennesker blot er varer, der kun df til for at udfylde vores eget tomrum, som bliver stadig større, efterhånden som vores FOMO (fear of missing out) driver os videre mod en forestillet bedre partner.

Frihed er en svær størrelse, som kan virke angstprovokerende for mange af os. For et valg består også af et fravalg. Når du vælger en partner til, vælger du X antal partnere fra. Og det måske endda en partner, der er endnu bedre, end den du valgte: Smukkere, klogere, rigere, med større bryster/pik, bedre job og sødere mod dyr - whatever.

Den forestilling er selvfølgelig en del af hele datingbranchens forretningsgrundlag: At du ikke lader dig nøjes - og at du bilder os selv ind, at der findes en soul mate, den eneste ene, som fuldstændig fejer benene væk under dig, så du ikke er i tvivl, at her er Den store kærlighed, og nu kan du omsider slette din datingprofil og træde ind i parmiddagenes rækker.

Og ja, der vil givetvis altid være en derude, som i endnu højere grad kan opfylde din smørrebrødsliste med partnerkrav.

Det er faktisk godt og fint, at vi dater så flittigt. Især hvis man bare husker, at dating kan være noget, man leger - en sjov måde at omgås andre mennesker, som man ellers aldrig ville møde endsige tale med.

Hvis du nu ikke var så forhippet på at finde Dit Livs Kærlighed, kunne det være, at der ville være plads til, at et af de mennesker, som du kommer i kontakt med, kunne få lov til at være tilstede som sig selv - og ikke som idealpartneren minus 20 procent.

Og for at den person skal kunne folde sig ud, er din rolle i kærlighedsligningen på papiret enkel:

Jeg tror, at kærlighed også handler om, hvad du selv vælger at tage med til bordet. At du vælger at sige: Ham/hende her tror jeg på. Her vil jeg fokusere mit nærvær. Dette frø vil jeg lade spire.

Når det frø så viser sig at vokse til ukrudt, kan du jo altid åbne din profil igen.

Fem trin til en god date

HOT OR NOT: Herunder taler seksualitetsnørd Lucy Vittrup om at finde kærligheden via had:

TV: Ugens frække hot og not

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind