Annonce:
Annonce:

Det koster knald, når konen er en kran

Klumme: Få mere sex ved at melde ærligt ud

En hun blevet en kran derhjemme? Det er nok din egen skyld. Men fortvivl ikke. Klummeskribenten har en plan. (Foto: colourbox.com)
En hun blevet en kran derhjemme? Det er nok din egen skyld. Men fortvivl ikke. Klummeskribenten har en plan. (Foto: colourbox.com)
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Hun styrer, hvad de skal spise. Hun bestemmer, hvad børnene skal gå i og til. Og hun har kontol over, hvordan hjemmet skal indrettes. Og så er resten i øvrigt også hendes ansvarsområde.

Kun fjernbetjeningen og redskabsskuret er hans.

Det er en pris for den ledelsesfordeling: Sexlivet lider.

Det har en række forskere taget til sex afrikanske lande for at finde ud af. Det fremgår af deres undersøgelse, publiceret i ’ Journal of Sex Research’, at i parforhold, hvor kvinden tager alle beslutninger i hjemmet, dyrkes der mindre sex.

Nu kan man jo nok hævde, at der er en del kulturelle og sociale forskelle, f.eks. i forhold til kønsroller, men ifølge forskerne fra John Hopkins kan den mindre seksuelle aktivitet skyldes, at kvinden aktivt har taget kontrol over, hvornår hun vil have sex - og ikke kun dyrker det på mandens præmisser.

Annonce:

Det modsatte kan selvfølgelig også være sandt, som det hævdes i nogle udenlandske mediers omtale af studiet. Manden tænder mindre på kvinden, hvis hun bestemmer alting.

Læs: Læg en slagplan og få mere sex

Feminine essens
Godt så. Lad os prøve at tage den hjem fra Afrika, hvor der selvfølgelig er nogle helt andre præmisser og problemer, som er langt vigtigere, end hvem der tager opvasken. Derfor handler følgende kun om mit syn på et lille område af danske kønsroller:

Enhver, der har læst J oan Ørtings tekster, vil vide, at hun har nogle kæpheste. En af dem er, at kvinden tiltrækkes af en mand, der er i sin maskuline essens; en mand med en mission, en mand, der ved, hvad han vil, en mand, der siger fra og til - så kvinden kan være i sin feminine essens: Fri, flirtende, forførende - og en anelse passiv.

Jeg er tilbøjelig til at give Joan ret.

Annonce:

Men: Det falder kvinder alt for let at tage bestemme-hatten på derhjemme, så ender hun med at blive mandens mopsede mor, der er skiftevist vred, bitter og skuffet over Lille Lars, der aldrig gør, som hun har aftalt.

Og det alt for let for manden at synke ind i den passive rolle, hvor han undgår konflikter med kranen. Så har vi en ond cirkel. Jo mindre ’modspil’ hun får, jo mere bestemmer hun. Og jo mere hun bestemmer, jo mindre magter han at sige fra.

Resultat: De tænder ikke på hinanden.

Læs: 'Giv mig noget fisse - jeg ved du har'

Mad Men
Nå, skal vi så tilbage til ’Mad Men’ med klare kønsroller, klap i numsen og kvinden i køkkenet eller som sexy sekretær - og så smøger og jusser og elskerinder for resten?

Næppe.

En stærk kvinde, der kan og vil sætte sin egen dagsorden, er sexet. Hun skal blot lade ham komme til orde. Hun må forstå, at også hans måde at lade børnene tumle, mens opvasken passer sig selv og familien ligeså, er i orden.

Annonce:

Det er faktisk her, at manden skal huske at tage bukserne på og sige fra - og til. Han kan godt kan gøre det, uden det ender i kold krig over køkkenbordet. Det kan endda ende med varm sex under dynen.

Læs: Sæt grænser for din kvinde

What to do?
Men hvordan gør en 'rigtig' mand så det?

Skal han sige som Bogart: 'Dames are simple. I never met one that didn't understand a slap on the mouth or a slug from a .45' - og stikke hende en lussing, når hun er kørt op i det røde felt og løber rundt om sig selv som et DAMP-barn i sukkerchok?

Det kan ikke anbefales. En kosmisk krammer holder langt bedre. Men det er symptombehandling. Der skal skal sættes ind langt tidligere.

En 'rigtig' mand har en plan. En 'rigtig' mand er proaktiv. En 'rigtig' mand har mål og kan sætte nogle grænser - ikke for, hvad hun må og ikke må. Men for, hvad han vil og ikke vil.

Smukke sko
Så før hun kommer med alle de der krav og forventninger, som han aldrig nogensinde kan opfylde (og hvis han gør det, synes hun, han er en vatnisse), har han f.eks. sagt:

Annonce:

'Her er nogle smukke sko, jeg lige har købt, dem skal du have på fredag aften, når jeg tager dig med ud for at spise og danse. Jeg har ordnet barnepige. Lørdag skal jeg til fodbold med drengene. Det kan der ikke rokkes ved. Og søndag besøger vi Silvan/svigermor.'

Det har følgende effekt: Han viser sin kærlighed ved at give en overraskelse (man siger, kvinder elsker overraskelser og sko). Han viser omtanke ved at sørge for barnepige. Han sørger for gode fælles oplevelser (dans). Han går med på hendes ønske (familiebesøg). Han får sørget for egen kvalitetstid (fodbold med drengene). Og han får vist, at han kan tage beslutninger og lægge planer. Og sætte grænser.

Det kan ikke gå galt. Prøv selv. For jeg tør sgu ikke ...

Journalist og cand.mag. Tomas Roar er hverken sexolog eller parterapeut. Til gengæld han har haft ansvar for Sex&Samliv på ekstrabladet.dk i seks år. Derudover har han arbejdet med sexjournalistik i yderligere ti år. Hver søndag skriver han klummer i Ekstra Bladet sammen sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen, der også har sin egen brevkasse her på ekstrabladet.dk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: