Annonce:
Annonce:

Her er hemmeligheden bag fantastisk sex

Nærvær er forskellen på god sex og forrygende sex, mener sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen

Det lyder pærenemt, men rigtig mange har faktisk svært ved det, eller oplever faktisk ikke selv, at de ikke er rigtigt tilstede, fordi de er så vant til at have hovedet fuld af tanker. (Foto: All Over)
Det lyder pærenemt, men rigtig mange har faktisk svært ved det, eller oplever faktisk ikke selv, at de ikke er rigtigt tilstede, fordi de er så vant til at have hovedet fuld af tanker. (Foto: All Over)
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Sex. Dejligt og kærligt, smukt og intimt. Og alt det der. Alligevel er det, som om tankerne flyver lidt. 'Huskede jeg at slukke for ovnen, synes han, jeg ser tyk i i denne vinkel, kan hun lide, når jeg pilller hende her, og hvad skal vi have til middag?'

Der mangler nærvær. Og nærværet er forskellen på god sex og forrygende sex.

Vi spurgte sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen, hvorfor nærvær er så svært og så vigtigt, og om hvorfor mange lider under det manglende nærvær, og hvordan det hurtigt bliver en dårlig vane - og om hvordan man øver sig i det der nærvær.

Derfor er missionæren bedst

Er det seksuel mindfulness?

Annonce:

- Det kan man godt kalde det. Man kan også bare kalde det at fokusere 100 procent på det, man laver, siger Bentzen. Det lyder pærenemt, men rigtig mange har faktisk svært ved det, eller oplever faktisk ikke selv, at de ikke er rigtigt tilstede, fordi de er så vant til at have hovedet fuld af tanker.

Nogle gange er det ’bare’ flyvske tanker, der kommer af, at man er lidt for tilbagelænet og tillader sig selv at slå autopiloten på under sex.

Mindfulness redder dit forhold

- Men for andre betyder den manglende evne til at opleve, hvad man er i gang med, at hovedet i stedet bliver fuld af bekymringer for, hvordan det her sex nu bliver. Så kalder vi det præstationsangst. Og det er ikke så godt, for så er det, at mændene oplever impotens, eller de kommer for hurtigt eller har svært ved at komme.

Så at kunne være nærværende er ikke bare ’rart at ku’ - det er nødvendigt for, at sexlivet bliver ved med at fungere.

Mere nærvær - færre sexperimenter, tak

- Kvinderne får nogle af de samme problemer, når de ikke er nærværende: Lysten falder, evnen til at få gode orgasmer daler. Og det bliver mere og mere vanskeligt at blive våd og ophidset, siger Bentzen.

Hænger det manglende nærvær sammen med stress andre steder?

Annonce:

- Det kan det sagtens gøre. Hvis man fx har alt for meget om ørerne på arbejdet, er presset økonomisk. Men nogle gange er det problemer fx med børnenes skole eller rotter i kælderen, som bekymrer dig og lige så stille går ind og optager meget af din tid. I stedet for at holde fri og nyde det. I stedet for at kunne holde fri og nyde at være sammen med sin elskede, så kører tankerne rundt.

Slap af - du er helt sex-normal

Også mange ny-forelskede mænd og kvinder oplever, at tankerne hvirvler, fordi de jo så gerne vil gøre et godt indtryk i sengen, at de er helt stressede og oppe i deres hoveder, mens de prøver på at bolle.

Er det ikke meget naturligt at ikke være 100 procent på og tilstede hele tiden?

Jovist, man skal vist være master i mindfulness for at være til stede 100 procent, men det er heller ikke pointen. Pointen er, at man selv registrerer, at ’hov, nu spekulerer jeg igen på andre ting i stedet for at bruge mine fem sanser til at opleve det, jeg faktisk er i gang med min krop.’

Gør hele kroppen til eet stort sex-organ

Hvordan skal man øve sig?

Annonce:

- Man siger til sig selv: ’Nå ja, hvordan føles dette her så? Hvad SER jeg? Og hvad gør det jeg ser ved mig? Hvordan føles det mod huden? Hvordan smager hun/han? Hvordan dufter det her? Hvordan lyder hun/han og hvad gør det ved mig? Hvad har min krop lyst til at opleve nu? Har jeg lyst til at smage hende?

Det lyder nærmest som det modsatte - man hele tiden tænker snarere end at bare 'være'?

- Ja, det kunne godt lyde sådan, men når først man er inde i at tænke sådan, så holder tankerne faktisk op, fordi TANKERNE smelter sammen med det, man GØR. Man skal jo bruge tiden på at finde svarene på de spørgsmål, man stiller sine sanser. Ikke bare haste dem igennem.

TV: Bliv tændt helt ud i fingerspidserne

Samtidigt skruer du ned for hastigheden. Ved at fokusere på det du oplever, vil du også være meget mere opmærksom på, hvordan din partner har det. Når I begge to er ’tunet’ helt ind på hinanden, så begynder magien at ske.

Sex i slowmotionHun er ikke tilstede under sex

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette Frederiksen har svært ved at skelne mellem moral og dobbeltmoral
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: