Annonce:
Annonce:

Her er parforholdets værste fjende

Ensomhed i parforholdet skyldes ofte manglende kommunikation, og det går ud over sexlivet

Du behøver ikke have tænkt længe over, hvad du skal sige, eller hvordan du nu skal forklare dig. (Foto: colourbox.com)
Du behøver ikke have tænkt længe over, hvad du skal sige, eller hvordan du nu skal forklare dig. (Foto: colourbox.com)
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Det er ikke sure sokker, der flyder over hele huset, diskussioner om toiletsædet skal være oppe eller nede, stress eller kamp om børneopdragelse, der er parforholdsdræberen nummer et.

Det mener sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen.

- Dette vil muligvis komme bag på en del, men ensomheden er absolut i toppen på parforholdsdræberlisten. Den kommer sig af, at vi holder op med at tale om det, som virkeligt betyder noget for os, siger Bentzen, der oplever det hver dag i sin konsultation:

Annonce:

- Det går også igen i rigtigt mange af de breve, jeg får. Følelsen af at være ’alene i parforholdet’, altså af at ens partner ikke rigtigt er med på, hvad der foregår under facaden, ligger bag de allerfleste dumheder, vi begår. Fx utroskab - det er jo ikke for sjov, at vi har klichéer som manden, der retfærdiggør at lægge an på en anden kvinde med ’min kone forstår mig ikke’.

Læs:

Gør hende glad - og få mere sex

Ensomhed
Så folk kan føle sig ensomme i parforholdet - hvordan hænger det sammen?

- Rigtigt mange par er fantastiske arbejdsteams og har totalt styr på børn, aftaler og arbejdet, men de glemmer at tale sammen i fortrolighed. Han fortæller ikke, hvor langt fra hinanden, han føler de er, fordi de aldrig har en stund uden ungerne.

- Hun fortæller ikke, hvor ensom hun føler sig, fordi hun ikke kan finde ud af at komme ud af busken og fx få fortalt, at hun trænger til at le noget mere, eller at hun er træt af rutinerne, forklarer Bentzen.

Læs:

Sælg ikke ud - og få mere sex

Taler med andre
- Når de sidder i konsultationen kan fleste kan jo godt se det, at det ikke holdet. Kvinderne har faktisk talt om disse ting - ofte med dem, de IKKE er i forhold med, fx til veninderne eller arbejdskollegerne. Bare ikke til kæresten. Manden siger ingenting til nogen, før han sidder i min lænestol.

Annonce:

- Så fortæller han det hele til mig, alle sine følelser, sin tvivl, sine håb - alt det, som man burde fortælle sin elskede. Han får lov til at komme ud med det hele - og så sender jeg ham hjem til konen for at fortælle hende det hele en gang til.

Læs:

Lyt trusserne af hende

Bedre kommunikation
Hvad er første skridt på vejen mod bedre kommunikation?

- At opdage at man faktisk har et brændende ønske om at blive tæt med sin partner igen. Det næste skridt er at sige det højt - til partneren altså! Du behøver ikke have tænkt længe over, hvad du skal sige, eller hvordan du nu skal forklare dig.

- Bare sig ’skat - jeg trænger vildt meget til, at vi kommer tættere på hinanden. Jeg vil mægtigt gerne snakke om en masse ting, jeg synes bare, det er lidt svært at få begyndt.’

- Og sæt nu lidt god alenetid af til det. Især i begyndelsen, hvor det måske kan er svært at få has på ordene. I skal ikke have unger, der afbryder jer hele tiden og bryder jeres opmærksomhed og tosomhedsfornemmelse, siger Bentzen.

Syvårskrisen begynder efter tre

Samme ting
Sexologen forklarer, at det er samme ting, mænd og kvinder glemmer at snakke med partneren om:

Annonce:

- De får ikke fortalt om det, som gør ondt inden i. Fx får hun måske kun stukket ham ud gennem sidebenene med, at hun savner, at han har lyst til at røre ved hende. At hun føler sig ensom, når hun ligger der alene i mørket og tæller, hvor længe siden der er, de har elsket. Så bliver det måske bare til et ’nå, du er også træt i dag. Jeg er vel også alt for gammel og rynket til dig.'

Vi misforstår vores partner

Sex
Påvirker den der ensomhed og manglende kommunikation også sexlivet?

- Uha ja! du har da meget mere lyst til sex, når du føler at din elskede virkelig interesserer sig for, hvordan du er og hvordan du har det. Men nogle har måske oplevet, at man ikke bliver hørt, hvilket hurtigt kan ske i en travl hverdag.

- Eller hvis man får skudt det af som sure opstød, som den anden ikke kan bruge til en pind. Men man må altså ikke give fortabt i at få gang de der rigtige samtaler. I havde dem, da I mødtes. Og mange af os har dem med vores gode venner. Hvorfor så ikke med den eneste ene?

Læs:

Den hvide løgn redder dit parforhold

Skilsmisse
Så det handler om at få talt sammen, før sexlivet lider og skilsmissen truer?

Annonce:

- Primært er det altså følelsen af ensomhed, der slår forholdet ihjel, men føler du dig ensom og ikke forstået, så er det ret sikkert, du ikke har lyst til sex - i hvert fald ikke med din partner.

Det kan jo være angstprovokerende for mange mænd at sætte ord på sine følelser, især hvis de kunne indebære noget, der kan opfattes som kritik - og han har måske oplevet forsøg på åbenhed mødt med vrede?

Læs:

Her er de lykkelige pars sextricks

- Ja, sådan er livet - angstprovokerende. Men hvad vil du helst? Leve i ensomhed eller mande dig op og snakke ’følelser’? Desværre er nogle menneskers ide om en samtale noget i stil med ’jeg synes, jeg får for lidt sex. Giv mig noget!’ Og den går selvfølgelig ikke.

Læs:

Vælg dine kampe - og få bedre sex

Annonce:

Hvorfor ikke?
- Du er nødt til at fortælle, hvad der foregår inden i. Hvordan føles det at være dig? Det behøver jo ikke være en samtale om, hvad hun mangler at gøre for dig, men om hvordan du har det. Hvis hun/han ikke får indsigt i, hvad der foregår inden i dig, hvordan skal I så blive tættere? Hvordan skal hun/han så forstå dig bedre?

- Men det handler selvfølgelig også om at blive bedre til at lytte og at gide spørge ind til det, man ikke helt forstår i stedet for at afvise det, den anden har på hjertet.

Får gode råd og sex og samliv i Signes brevkasse

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: