Annonce:
Annonce:

I medgang og modgang: Er du gæst i dit eget parforhold?

Kærlighed kræver engagement, mener parterapeuten

Jeg sidder ofte med par, der ikke har børn, men hvor ’hverdagen’ har udslukt al gnist og suget al saftig vitalitet ud af forholdet. Men det er ikke hverdagen, der får det til at ske, siger Sexologen. (Foto: shutterstock.com)
Jeg sidder ofte med par, der ikke har børn, men hvor ’hverdagen’ har udslukt al gnist og suget al saftig vitalitet ud af forholdet. Men det er ikke hverdagen, der får det til at ske, siger Sexologen. (Foto: shutterstock.com)
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Kigger du efter nærmeste udgang, hver gang der er problemer i dit forhold, eller bider du det i dig og husker, hvad du egentlig lovede ved ægteskabets indgåelse: At være din partners bedste ven, støtte og allierede - også når det er svært.

Forstår du omfanget af ordet commitment? Eller synes du, at din partner må ordne sit eget pis, og så i øvrigt diske op med sex/mad/penge/børnepasning, når du har brug for det?

Mangler du lidt lir? Her er fem frække weekendtips

Så har parterapeut Signe V. Bentzen en opsang til dig.

Annonce:

- Desværre er det sådan, at så snart forelskelsen lægger sig og hverdagen kommer snigende, så overlader mange hinanden til sig selv. Når vi er forelskede, sætter vi ofte den elskede først. Når vi er forelskede, udtænker vi alle mulige fine, romantiske og omsorgfulde tiltag, der skal gøre vores elskedes liv endnu rarere at være i. Vi spørger ind til hinanden og raser sammen med kæresten, når chefen har været et dumt svin, og glædes, når veninden bliver gravid. Vi er super-aktivt deltagende i hinandens liv.

Men lidt efter lidt mister vi det gode, omsorgsfulde og kærlige nærvær. Og det er ikke bare børnene, der giver den grå hverdagstrummerum:

- Jeg sidder ofte med par, der ikke har børn, men hvor ’hverdagen’ har udslukt al gnist og suget al saftig vitalitet ud af forholdet. Men det er ikke hverdagen, der får det til at ske. Det er dig, der er dit forholds gartner. Det er dit ansvar at holde flammen levende. Det glemmer mange desværre.

Tag testen, før du skrider fra din kæreste

Sådan bliver du gartner
Man kan støve sine ægteskabsløfter af, hvis man er så heldig at være gift, mener sexologen:

Annonce:

- Spørg dig selv, hvad i modgang og medgang betyder for dig. Handler det bare om at holde ud eller er der en aktiv rolle for dig at spille i det løfte? Er du fx aktivt engageret i din ægtefælles liv? Ved du hvem, der er de vigtigste spillere i hendes privatliv, og hvilken betydning de har for hendes liv? Husker du at spørge til dem og være interesseret og nærværende, når hun fx fortæller om de dramaer, som udspiller sig der.

- Husker du at spørge ind til hendes job. Ved du hvilke aspirationer og drømme hun har? Ved du, hvad der står i vejen for dem? Forsøger du at hjælpe og støtte hende, når hun går efter det, hun drømmer om? Bruger du tid på at reflektere over hendes liv, og søger du aktivt efter måder at vise din støtte, når hun fx går ned med flaget pga. en venindens død, eller hun bliver afskediget fra jobbet?

Sex handler om magt - tag den!

Det er mændene, der først glemmer at være aktivt tilstede i deres ægtefælles liv, men kvinderne følger hurtigt efter, forklarer Signe V. Bentzen-

Er vi ude i en lidt gammeldags tankegang med ‘yde før du kan nyde/ask not what your partner can do for you, but ask what you can do for your partner?’

Annonce:

 - Sådan kan man selvfølgelig godt vælge at se det, men jeg appellerer nu mere til, at vi kommer i tanke om, hvor fedt det føltes at være forelsket og være tæt på total uegoistisk og bare super-givende. Det føles jo fedt at glæde et menneske, man elsker eller at gøre en ’heroisk’ indsats for, at han oplever, hvor speciel og enestående han er for dig.

- Dit forhold bliver det, du investerer i det. En kæresteaften i ny og næ redder ikke dit forhold, hvis I i virkeligheden nærmest er gæster i hinandens liv, siger Bentzen.

 Sådan får du mere romantik ind i dit forhold

SEXPERT-TV: Sådan bevarer I lidenskaben i forholdet

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: