Ingen lyst til sex? Det kan du gøre!

Sexologklumme: Sex er ikke bare 'sex', men sådan vi elsker og 'taler hemmeligt' med hinanden på vores helt særlige sprog, som ingen andre er med i. Hvis det ikke længere føles vigtigt eller meningsfuldt, er det din pligt at gøre opmærksom på det

Sexperterne: Når du har mindre lyst end kæresten

-- Over artiklen her fortæller sexologen, hvad du kan gøre, din partner har mest lyst end dig --

Der er altid en, der har mere lyst end den anden. Det behøver ikke altid være den samme. som har mest lyst. Det kan sagtens være hende, der har førertrøjen på i begyndelsen, og ham der senere oftest har lyst til sex. Og det behøver ikke være et problem.

Men nogle gange går det som bekendt i hårdknude, og begge parter anklager hinanden for at være ufølsom, tarvelig, unormal eller det, som er værre.

Her er fem ting, du kan gøre, hvis du har mindre lyst end din partner.

1. Tag det alvorligt
Tal med din partner. Lad være med at slå det hen, når du selv eller din partner opdager, at der faktisk ikke sker så meget på den horisontale front og ikke har gjort det et stykke tid. Jo, der kan være gode forklaringer på, hvorfor du ikke har lyst for tiden - det kan være meget arbejde eller sygdom. Men hvis der går flere uger, hvor du ikke gider, skal du være på vagt.

Måske føler du dig sådan generelt lidt uoplagt, fordi vinteren har stået på længe nu, eller måske er din boss konstant på nakken af dig, eller måske opfører din partner sig som en knold for tiden. Måske ligger ungerne (stadigvæk!) i jeres seng.

Uanset hvad der hindrer dig i at have et funktionelt sexliv, så er det værd at tage fat i årsagen. Tal med din partner om det, få støtte og hjælp til at løse det. Og tag jer så lige sammen -  få så de unger til at sove på eget værelse!

  Han er ved at mestre sin kvindes orgasme, og det betyder ofte mere for ham end hans egen udløsning. Den er han blevet endnu bedre til at styre, selv om den ikke er lige så rank eller hård, som da han var 18. (Foto: shutterstock.com) Sexperterne - 28. sep. 2015 - kl. 20:14 Her er dine største sexudfordringer

2. Læge
Har du ikke haft lyst længe - hverken til at elske med din partner eller med dig selv - og hvis du ikke umiddelbart kan finde grunde(n) til det, så få et tjek hos lægen. Er du mand, kan der være mangel på testosteron. Er du kvinde, kan overgangsalderens hormonelle ændringer have skylden, og det kan du få målt gennem en blodprøve, eller det kan være at du skal have skiftet p-pillerne, som kan være den helt store lystdræber. Ud med pessar, spiral eller kondomer.

Der kan også være andre helbredsmæssige problemer som overvægt eller vægttab, jernmangel eller noget andet, som lægen kan finde frem til, hvis du lige tager dig sammen og booker en tid.

Se også: Kniber det med lysten? Kisspeptin - dit nye Viagra

3. Partneren
Tag din partners følelser alvorligt. Det kan føles uoverskueligt, og ofte vil der være ting i spil, som du oplever slet ikke kan løses, men er man sammen om det svære, kan man ofte lirke lidt på presset, så det ikke føles helt så hårdt. Det værste, du kan gøre, er ikke at ville tale om, hvorfor I ikke har sex, når din partner spørger til det. For den anden føles manglen på sex jo ikke som en 'naturlighed'. Din partner mangler at have dig tæt på og være intim med dig.

Sex er ikke bare 'sex', men sådan vi elsker og 'taler hemmeligt' med hinanden på vores helt særlige sprog, som ingen andre er med i. Meningsfuld intimitet knytter os sammen, som intet andet kan. Hvis det ikke længere føles vigtigt eller meningsfuldt, er det din pligt at gøre opmærksom på det.

Vær ikke den 'pæne pige' eller 'artige Verner', som ikke vil støde eller såre den anden ved at sige, at du keder dig, eller at du oplever, at du/den anden/ I begge er holdt op med at være rigtigt tilstede under sex. Det er helt misforstået hensynsfuldhed at tie af frygt for at såre den andens følelser. Få taget hul på den snak, der åbner for, at I kan forandre det kedelige eller upersonlige sexliv til noget, du har lyst til at være med til.

Kvinder og mænd er fra naturens hånd udstyret forskelligt hormonelt. (Foto: shutterstock.com) Sexperterne - 22. dec. 2015 - kl. 21:50 Tre grunde til du ikke har sex - og tre måder at få det på

4. Nysgerrig
Vær åben og nysgerrig. Aftal med din partner, at I kan snakke om alt - det betyder ikke nødvendigvis, at I skal handle på alt. Der skal være plads til at tage noget op, som man måske engang tænkte kunne være spændende, uden at det bliver taget for pålydende og bogstavligt.

Hjælp hinanden med at tale om at undersøge jeres fantasier - det kan være om at blive bundet, som du måske legede lidt med i tankerne, før I fik børn. Hvordan så det ud i dine tanker? Hvilken del af scenariet var den mest pirrende del for dig? At overgive dig følelsesmæssigt? Ikke at vide hvad der skulle ske? At se din kæreste glæde sig over at have dig i sin magt?

Måske synes du slet ikke, du tænder på noget. Men din hukommelse er et skatkammer af ting, der engang tændte dig - hvad enten du oplevede, at det var lidt lækkert, at en partner talte dirty talk, at en anden havde vildt store overarme, som du slikkede på, eller bare strøtanker og fantasier om, hvordan sex kunne være.

Det kan også handle om de følelser, som du drømte om og længtes efter at blive fyldt med ved at elske med din partner. Måske er I lidt for mekaniske? Måske er der for lidt rigtig kontakt? Måske længes du efter at sætte tempoet ned og have øjenkontakt og føle, at din partner virkelig ser og elsker med dig?

Sex & samliv - 22. nov. 2016 - kl. 22:59 Har du også mistet lysten til sex? Sådan får du den tilbage

5. Opmærksomhed
Giv hinanden den gave, det er at få opmærksomhed. Energien går derhen, hvor du retter din opmærksomhed. Giv jeres parforhold et eftersyn. Gå det efter sømmene sammen og kortlæg hvilke dele, der fungerer og hvilke dele der ville have godt af lidt arbejde.

Vis din partner, at hun/han er dyrebar for dig. Også selvom hun/han ikke har gjort sig fortjent til det. Jo mere vi føler os påskønnede og elskede, desto mere får vi selv lyst til at gøre en indsats. Hvis relationen virkelig fungerer, fungerer sexlivet som regel også.

Foto: shutterstock.com. Sexperterne - 12. sep. 2016 - kl. 21:42 Gør ham til din superelsker

Sex & samliv - 26. aug. 2016 - kl. 18:33 Dette får gang i kvinders lyst

Sexperterne - 2. jan. 2017 - kl. 20:26 Sex i '17: Gør plads til det her i din seng

HERUNDER SEXPERT-TV: Få gnisten tilbage i forholdet:

Sexpert-tv med Jakob Kærgaard: Få gnisten tilbage i forholdet

HERUNDER SEXPERT-TV: Sådan går du hende glad og får mere sex

3 kommentarer
Vis kommentarer