Kan en mand være venner med en kvinde?

Kan mænd og kvinder være venner, eller vil sex altid komme imellem..?

Venner - eller potentielle elskere..? (Foto: colourbox.com)
Venner - eller potentielle elskere..? (Foto: colourbox.com)

Mænd og kvinder kan ikke være venner. Eller kan de?

Det var omdrejningspunktet i den romantiske komedie-klassiker ’Da Harry mødte Sally,’ og det er stadig et emne, der kan dele vandene, og som kan stikke til en lurende jalousi i et parforhold. Ikke mindst i kraft af facebook, hvor vi kan holde øje med kærestes nye og gamle venner - ikke mindst dem af det modsatte køn.

Sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen forsøger at udlægge teksten her.

Er det en mandeting at mene, at man ikke kan være venner med en person af det modsatte køn, fordi manden altid er obs på den den seksuelle side af en relation?

– Jeg tror, at de langt de fleste kvinder synes, at det er ret nemt at være venner med mænd. Måske skyldes det, at der som oftest skal lidt mere end en god røv til, før vi føler os seksuelt tiltrukket af en mand, mens mænd generelt har lettere ved at finde kvinder tiltrækkende - i hvert tilfælde nok til at ville have sex med hende.

Kvinder er fra barnsben af i højere grad vant til at omgåes deres veninder på en mere personlig og intim måde end mænd, forklarer Bentzen.

– Derfor er vores grænser mellem venskab og kærlighed mere flydende. Mænd har som oftest kun 'intime' samtaler med deres kærester, og derfor kan det for nogle mænd føles underligt at dele det helt private med en kvinde, som ikke er en sex-partner. Så kan det blive vanskeligt at skelne; er vi venner eller er vi noget ’andet’? Ikke mindst hvis de så oven i købet synes kvinden er smuk og dejlig.

Åben
Så kvinder har altså mere grund til at være jaloux, når kæresten får en kvindeven på facebook eller skal møde veninder byen?

– Nu synes jeg jo generelt, at man skal være åben for, at ens kæreste har kvindelige venner - ikke mindst fordi de er gode at snakke med. Jeg er faktisk ret taknemmelig for, at min kæreste har gode kvinder i sin vennekreds, som han lige kan tage en snak med og få vendt nogle ting med og får en anden kvindes perspektiv på tingene.

Det skaber balance i os at have både gode mænd og kvinder, som vi kan regne med og gå til, når livet er svært, eller der er lidt knudret i parforholdet, mener Bentzen.

Jalousi
Men når det andet køn er i spil som venner hos vores partner, især hvis der er tale om ven(inder), der kommer til, EFTER man er blevet kærester, så er der stor fare for at jalousi og konflikter opstår. Mænd måler ofte kvinders værdi helt på automatpiloten ’Er hun seksuelt attaktiv eller er hun ikke,’ forklarer sexologen;

– Den 'refleks' må man bare lære at leve med. Kvinder gør det også, men vi har faktisk en tendes til at vælge venner, som vi er sikre på, at vi IKKE er seksuelt tiltrukkede af, mens mænd automatisk kan komme til at vælge kvindelige venner, som de OGSÅ er seksuelt tiltrukkede af.

– Kvinder er ikke dumme - så denne tiltrækning mærker de fleste kvindelige kærester instinktivt - og det gør dem på vagt. Især hvis det ikke er et gammelt venskab, hvor man kan sige, at hvis han virkeligt ville have rykket på sin veninde, så havde han nok gjort det.

– En del kvinder vælger også at trække mænd, de tænder på, eller som de ved tænder på dem, ind i vennezonen, bare fordi det føles spændende og bekræftende at have ham tæt på. Og dét er jo heller ikke særligt sjovt for den mandlige kæreste.

Må man sige: Du må ikke have den ven/veninde?
– Nej, for alt i verden må du ikke forbyde noget. Man skal være meget klar i spyttet og selv melde ud; den person er i mit liv, fordi jeg har det sådan med vedkommende og fordi vi har det sådan her sammen.

– Og så hjælper det at forklare forskellen på det forhold, du har til din elskede og bekræfte, at alt det mest intime og inderlige er jo det, du har sammen med ham eller hende.

Fem grunde til at have venner af det modsatte køn
Venner af det modsatte køn er giver dig indblik i ’de andres’ verden, og det er godt for parforholdet.

Modsætninger gør dit sind smidigere.

Venner af samme køn vil oftere give dig ret i dine synspunkter end dem af det modsatte køn. Det er vældigt sundt for os ikke kun at få ret.

Mænd er ofte bedre til at finde på at GØRE ting sammen med dig.

Kvinder er ofte bedre til at TALE om følelser og give dig et kram, når du har brug for det.

Se også: Kvinder med mandevenner får mere sex

Sexperterne - 20. feb. 2015 - kl. 07:00 TV: Find din egen grænse for utroskab

Kys & kærlighed - 5. jun. 2015 - kl. 09:40 Er du monogam? Så lyver du!

24 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere