Så vigtigt er sex for dit forhold

Få styr på disse tre ting, og jeres lykke er gjort

Sexpert-tv: Sådan skal du vise dit begær

-- Over artiklen her kan du se relateret Sexpert-tv: Sådan skal du vise din sexlyst --

Sex er ikke alt.

Men når det ikke fungerer i sengen, kan det fylde utroligt meget. Så hvad kan vi lære af par, der er glade og tilfredse med deres sexliv?

Sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen forklarer, at sexfrekvens, seksuel variation og kommunikation er tre centrale elementer.

- Par, som er glade for hinanden seksuelt, og hvor det fungerer tilfredsstillende, har klart mere potentiale til at blive sammen i lang tid end par, hvor den seksuelle utilfredshed ulmer under forholdet.

Sex & samliv Prøv en ny stilling allerede i aften - du bli'r lykkelig af det

Kommunikation
Som i så mange andre forhold handler det ofte om kommunikation på den rigtige måde. At man kan sende det rigtige af sted på den rigtige måde og få det opfattet rigtigt af en, der faktisk synes om det, man sender afsted.

Et godt fælles verbalt sprog er godt, forklarer Bentzen:

- De fleste sætter pris på at blive rost og være en dygtig elsker(inde) i den andens øjne. Vi blomstrer, når vi bliver rost. Også for det der skete under lagnerne i aftes.

- At lade hinanden vide, at vi to elsker hinanden, og sige det, fx når det bliver meget nydelsesfuldt og intenst, får det til at fylde på en helt anden, dybere og varig måde, end når det bliver sagt henover farvel til unger, hund og morgenmaden på vej ud af døren.

Med ord kan du fortælle, hvem du er, og hvad du føler - men de kan også skabe distance. Heldigvis er også andre måder, hvorpå man kan kommunikere med sin partner - og her taler vi ikke kun sex. (Foto: shutterstock.com) Sexperterne Sexologens kærlighedstips: Færre ord - mere krop

Frekvens
Hvis man har sex ofte, er det som regel en indikation for at begge er glade for sexlivet - og for at være tæt på hinanden. Sex er faktisk et af de første steder, vi trækker os, hvis der er kurrer på tråden - både i selve parforholdet, og også hvis vi selv befinder os et ’mørkere’ sted, forklarer Bentzen:

- Den kloge partner spørger derfor ind til, hvordan den anden har det - før han/hun begynder at bitche om for lidt sex. For er man generelt et par, hvor det fungerer, så er det ikke sexlivet, den er galt med, det er mennesket.

Sex & samliv TV: Så ofte skal I knalde

Variation
Variationen i sexlivet er også vigtig for både mænd og kvinder. De fleste par kører rimeligt meget efter samme køreplan som sidst. Hvis det fungerer, hvorfor så ændre det, synes vi at sige:

- Men i virkeligheden keder vi også hurtigt, hvis der ikke er lidt nyt, lidt 'farligt', romantisk eller sjovt. Prøv fx at tage lidt lækkert lingeri på, vend rundt i sengen, hav sex i bruseren, barber eller lad hår og skæg stå, prøv en ny stilling eller bare en lille variation af en af dine yndlings, slik hinanden med is og/eller varm te i munden. Overrask hinanden med en lille ændring, det gør så godt for jer.

Orgasmer
For de fleste meget seksuelt aktive og tilfredse par spiller, foruden kommunikationen, også variation, orgasmer og den rigtige stemning i høj grad vigtige roller.

- Det kan fx være, at lyset skal dæmpes lidt, at vasketøjskurven bliver stillet lidt væk, og man sætter noget lækkert, afslappende eller ophidsende musik på.

Mange begynder også forspillet med lidt lir og/eller kærlige ord på sms i løbet af dagen. For kvinderne betyder orgasmer faktisk en større rolle, end mange mænd (og kvinder) tror:

- Kvinder, der ikke kommer så ofte, har sjældnere lyst end de kvinder, der ofte kommer under sex. Så det er jo en opfordring til partnerne om at give sig bedre tid til at elske med deres kvinde.

Så når hun ikke kommer, er der noget galt?

- Der ikke nødvendigvis noget galt. Men ofte forsvinder mandens iver og interesse for sex, og dermed for at tilfredsstille partneren, når han-aben har brølet. Det efterlader ofte en kvinde, som jo stadig er helt vildt tændt og fuld af lyst, og så skal hun bare selv sørge for at lukke og slukke lysten, fordi det virker som om, aftenens store finale allerede er sket. Bare ikke for hende...

- Mænd, som oplever, at kvinder bare vender sig om på den anden side, når hun er kommet, ved, hvilken ganske utilfredsstillende oplevelse det giver . Både umiddelbart i situationen, fordi kroppen føler sig dybt snydt, og man i øvrigt måske føler, at man kun er en bi-karakter i den andens sex-seance, men også på længere sigt, hvor det kan betyde, at hun (eller han) er langt mindre åben for sex.

Kvinder og mænd er fra naturens hånd udstyret forskelligt hormonelt. (Foto: shutterstock.com) Sexperterne Tre grunde til du ikke har sex - og tre måder at få det på

HERUNDER SEXPERT-TV: Lær at tale med din mand

SEXPERT-TV: Sådan får du din mand til at lytte

 

19 kommentarer
Vis kommentarer