Annonce:
Annonce:

Sådan dropper du kæresten - uden at være en nar

Klumme om do's og don'ts når du vil ud af et forhold

Annonce:
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv: Bliv en bedre eks-kæreste --

Det er helvede at blive forladt. Men det er sgu heller ikke let at være den, der forlader. Især hvis man er et ordentligt menneske og faktisk stadig holder af den person, man fyrer.

Så hvad er den bedste måde at droppe en kæreste, så både du og din kommende eks lander nogenlunde helskindet på den anden side?

Selvfølgelig vil det gøre nas og give ar - men der er tilgange, der er mindre fucked end andre.

Her er sexolog og parterapeut Signe V. Bentzens tre hurtige bud på, hvordan du gør det. Og derefter følger hendes sexpert-kollegas tanker om og erfaringer med at droppe kærester.

Signes tre bud:
1. Tal om det. Det er røvtarveligt at blive dumpet fra den ene dag til den anden ude nogen former for forvarsler om, at noget er galt.

Annonce:

2. Tal ordentligt. Man kan godt sige farvel uden at smække med døren. I stedet for at tale om hvad han/hun gjorde forkert, så tal om hvad der ikke fungerede for dig, hvad der var svært at være i eller hvilke følelser der holdt op med at være tilstede.

3. Hav respekt for dig selv og for den tid, du har brugt sammen med dette menneske. Tal ordentligt om ham/hende med andre. Det kan umuligt kun have været dårligt, for så er det jo dig, der har været narren, fordi du blev hængende så længe.

Fem slags eks-kærester du IKKE skal være

Hensynsløs
Med inspiration fra blandt andet parterapeuten Madeline Mason kommer her Sexpertens bud på, hvordan du kommer ud af et forhold:

Du er muligvis blevet pisset godt og grundigt op og ned ad ryggen af din kæreste (på den ufrække måde), og derfor føler du dig oprigtigt berettiget til at skride på den mest hensynsløse facon.

Annonce:

Det er der ingen grund til. Man har større chance for at komme videre med sit liv hurtigere, hvis man bliver dumpet på en empatisk måde. Så vis dig som et større menneske, og husk: Karma is a bitch - potentielle kærester vil måske lige studse over din personlighed, når de opdager, at du har visse mangler på empatisiden.

Hvis du ikke ligefrem hader din kommende eks, er der endnu en grund til at skilles med værdighed: Den flygtige mulighed for, at det måske kunne være jer igen i fremtiden. Jo kraftigere du smækker med døren, desto mindre mindre sandsynligt er det, at din eks vil kunne se dig i øjnene igen. Heller ikke som ven.

Det lærte vi af vores skilsmisse

Ghosting
Uanset om I har datet et par uger eller været kærester flere år, er ghosting IKKE vejen frem, selvom det kan virke tillokkende, hvis man er en smule konfliktsky, Ghosting er simpelthen at forsvinde fra radaren og ikke svare på opkald og sms'er. Det moderne svar på at gå i kiosken efter smøger og aldrig komme tilbage igen.

Ghosting er absolut heller ikke anbefalelsesværdig, hvis I har børn og bor sammen. Det bliver noget rod.

Annonce:

Niveauet over ghosting er at sende en sms: 'Jeg elsker dig ikke mere - god vind fremover.' En sms er dog acceptabel, hvis I kun lige har datet kort. Ifølge Mason kan en mail med en lang forklaring på, hvorfor man ikke længere føler, at relationen er det rigtige valg, være fyldestgørende, hvis man har kendt hinanden et par måneder.

Alt længere end det kræver en forpligtende ansigt til ansigt samtale, eventuelt som opfølgning på en mail/brev. Den dumpede har givetvis en masse spørgsmål og følelser, der kræver at blive adresseret.

Her er det også vigtigt for forladte at høre, at det har været en svær og smertefuld (men nødvendig) beslutning. Man skal selvfølgelig ikke smøre for tykt på, for det kan medføre, at den dumpede hører det som mulige tegn på, at det alligevel kan blive jer igen.

Derfor er du besat af din eks

Alle måder
Denne klummeskribent har prøvet at blive dumpet på alle tænkelige måde. Ingen af dem var rare. Den værste var dog den, hvor der var flest følelser blandet ind, så problemet ingenlunde kun var metoden - det havde gjort ondt helt ind i knoglerne lige meget hvad.

Annonce:

Men ikke desto mindre kan min oplevelse af metoden have haft betydning for, hvordan jeg selv efterfølgende dumpede andre.

Kort skitseret og med tilhørende analyse:

Jeg var gift engang. Vi fik barn og hus. To år efter skred hun. Det var i høj grad ikke min ide. De måneder henligger stadig i en tåge, men jeg tror, at hun sagde, at hun ville flytte, for det gik ikke mere, noget med at jeg havde ændret mig, var ikke længere mig, altså en form for forklaring. Vi prøvede en enkelt kvalmende og ubrugelig session hos en parterapeut, hvor vreden og sorgen var for stor til at tale om. Hun flyttede et par uger senere. Barnet fik sine lige og ulige uger. Og efter endnu et par uger fik jeg et brev, hvor hun skrev, at hun var begyndt at se en anden.

Jeg døde lige der.

Kunne hun have gjort noget andet?

Annonce:

Jeg var blevet ulykkelig uanset hvad, men jeg tror, at det havde været bedre for min sorgprocess og vores samarbejde omkring datter og så videre, hvis hun havde holdt en form for karensperiode omkring ny mand - eller i hvert fald holdt det for sig selv i længere tid. Det var, som om hun hoppede op og ned på en mand (mig), der lå ned. Og det tog mig da også meget lang tid, før jeg kunne se hendes nye mand i øjnene.

Et par sessioner mere med en parterapeut, der kunne lande os, havde måske også været frugtbart. Så vi hver især kunne have fået sat ord på vores smerte og samtidig fået indsigt i den andens.

Senere har jeg dumpet halvkærester og elskerinder med forbavsende mangel på empati: Kortvarig nedkøling toppet op med et par sms’er om, at det nok er bedst at slutte her og 'jeg ønsker dig alt godt.'

Den sidste har jeg også selv modtaget, og skjult i dens tilsyneladende betænksomhed læste jeg nedladenhed og arrogance.

Og når jeg selv brugte dem, forklarede jeg det overfor mig selv/efterrationaliserede det væk med 'jeg har det også ad røv til, så det er ikke mit problem' - og 'hun er jo heller ikke så vild med mig, og hun vidste det jo godt.'

Jeg skammer mig stadig.

Med andre ord: Opfør dig ordentligt.

Sådan kommer du ud af et forhold

Annonce:

Sådan undgår du bøvl med eks’en

Få eks-kæresten helt ud af dit liv

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: