Sådan får du et bedre forhold i 2017

Det hele begynder med en god plan...

Januar behøver ikke være trist, fuld af skilsmisser, mørke og depression.

Det kan også være tiden, hvor du sætter dig for at gøre dit forhold endnu bedre.

Sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen kommer her med bud på, hvilke mål du kan sætte dig og hvordan du kan opnå dem:

Alt for ofte har vi det med at italesætte alt det, vi IKKE vil. Det, vi synes, er drøn-irriterende ved den anden, ved vores forhold, ja alt det som ikke fungerer og alt det, som vi bare ikke gider længere.

Det er rigtigt godt at være klar på, hvad man gerne vil have ændret. Men for at det skal være konstruktivt, så bliver vi nødt til at overveje, hvad vi gerne vil ændre det til. Hvad gider vi rigtigt gerne? Hvad kunne være superdejligt, hvis der var mere af?

I stedet for at se januar som et surt sted at være, så tænk på det som det sted, hvor det nye kan begynde.

Plan
Det kræver en plan. Det kræver at man sætter sig ned og taler om, hvad man drømmer om. Meget kan nå at ændre sig på et år, hvis man bryder det ned i små bidder.

Tag nu 'Anne' og 'Pete'” fra min konsultation, der hamret løs på hinanden i terapien dette efterår for at få den anden til at forstå, hvor skidt det står til.

Den ene er meget ked af det, fordi hun aldrig har en glad mand hjemme. Han er kun på, når han er arbejde, eller når de en sjælden gang er ude hos venner og familie.

Resten af tiden synes hun, at han mukker over livet og er, for at sige rent ud, det røv-sur. Han gider ikke noget, og han taler kun i enstavelsesord til hende, synes hun.

Han synes til gengæld, at deres sexliv er dødsygt. Hun er blevet så sippet, og når det endelig lykkes ham at få hende overtalt, så gælder det bare om at nå i mål så hurtigt som muligt.

Han fer efterhånden reduceret til chauffør for ungerne og skaffedyr, siger han. Hvor blev kærligheden og passionen af?

Se fremad
Ingen tvivl - de er begge to ret kede af det liv, de lever. De kan sagtens se, hvad der er galt med forholdet og alle de mangler den anden har.

Men - hvis nu vi vender det om, hvis Anne skal forhold sig til hvad hun ønsker sig, hvilket liv hun gerne vil have - uden på noget tidspunkt at bruge negationer, altså negative forklaringer, så er hun udfordret. Peter også.

Alligevel er det vejen at gå. Man må begynde med at gøre de drømme tydeligere, som man håber, kan komme til at ske.

Gå ned i dem og se hvilken rolle man selv vil få i dem. Hvad de kræver af dig. Ikke bare af din partner, men af dig selv. Ofte forfalder vi til at tro, at i den perfekte verden er det kun vores partner, der har ændret sig.

Men i din egen perfekte drømmeverden vil du jo også optræde anderledes, end du gør nu (hvor du måske er lidt irritabel og træt i det selv).

Dér vil du jo være glad fordi I lever det liv, du drømmer om og din partner er præcis som du altid har drømt, at han skulle være. Så mon ikke du selv er lidt mindre sur røv der?

Ord på
Hvis du gerne vil have dine drømme opfyldt, så må du forpligte dig til at udvikle dig selv også. Hvis der skal flyttes på andre, så må du også begynde at flytte på dig selv.

Det begynder med at I sætter jer ned og sætter ord på hvad I ønsker jer af fremtiden. Anne fx ønsker sig god stemning og masser af samtaler, hvor de ser hinanden i øjnene og virkelig lytter til hinanden.

Hun ønsker også at føle sig tæt på Peter. Så tæt at hun kunne gå hen og blive lidt små-forelsket i ham igen.

Peter ønsker sig en glad Anne, der tager imod ham med åbne arme og et kropssprog der siger: Åh der er du - kom!

Han kunne rigtigt godt tænke sig, at de igen begyndte at bruge tid på hinanden både i sengen og udenfor sengen. Han kunne også godt tænke sig, at hun blev mere tryg ved at lege med ham, og at hun nogle gange sagde jatak, når han inviterer til et erotisk eventyr.

Sådan får du meget mere sex i 2017

Tættere på
Næste skridt er at se på, hvad det kommer til at kræve af dig selv, at nå i mål. Mange af Peter og Annes ønsker spiller faktisk meget godt sammen.

De ønsker fx begge at være glade og tættere på hinanden. I stedet for at se at de vil noget forskelligt, så kan man jo vælge at se det som to veje (samtale og sex) til at nå det fælles mål, hvor man er nærværende og glade.

For at Anne betyder hendes drøm måske, at hun skal begynde at arbejde med sit kropssprog og den måde, hun tager imod Peter på i hverdagen, så det mere ligner den udgave af Anne, som hun jo selv ønsker sig at være.

For Peter kunne det være noget med at løfte blikket fra computeren, slukke mobilen og sætte sig sammen med Anne og få snakket lidt sammen. Så han bliver mere som den udgave af sig selv, som vil kunne lokke en glad Anne med ind i soveværelset, og som hun kan være tryg ved og være åben, når han inviterer hende med på erotiske oplevelser.

Så altså først blive bevidst om, at du har mål og værdier. Så erkende at det altid kræver noget af os selv at blive mere i overenstemmelse med det menneske, som vi gerne vil være.

Dernæst undersøge hvilke helt konkrete ting, du kan gøre for at tage skridt i den rigtige retning. Måske bare baby.skridt i begyndelsen, men dog skridt der fører dig/jer fremad til det gode liv, som du ønsker dig af forholdet, af din partner - og allervigtigst af dig selv.

Sådan smadrer du dit forhold i ni lette trin

Ved du hvordan din kæreste vil elskes?