Sex som medicin: Jeg svømmede i honning

Sexologklumme om sexual healing og om at øve sig i at blive en bedre elsker

- Over artiklen her relateret Sexpert-tv: Derfor skal du prøve tantra --

Nu hvor vejret alligevel på ingen måde indbyder til at være ude og lege, hvorfor så ikke udnytte de mange dejlige, mørke timer inden døre til at komme tættere på hinanden - eller træne til at blive en endnu bedre elsker, hvis du ikke har nogen at lege med lige nu?

Sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen kommer her med bud på, hvordan sex kan være healende:

Her fra Tantra-himlen på Koh Phangan i Thailand, hvor jeg er på nytårs-retreat, deler alle deres erfaringer og nye viden og teknikker med hinanden. Det skal mine læsere, venner og klienter selvfølgelig nyde godt af.

Hvad siger I f.eks. til en omgang Sexual Healing eller at bruge sex som medicin? Jo, den er god nok. Sex er - foruden at være rigtigt dejligt, når det udføres korrekt - også kemi. Alt vi gør, at hvad vi tænker, føler og sanser er kemi.

Når du bliver voldsomt forskrækket, så oplever du en skarp smerte, at det prikker i huden og i din krop. Selvom det også er en tankerække og en følelse, så er det i høj grad noget kropsligt og bio-kemisk og noget, vi oplever med vores sanser.

Sexologklumme: Sådan giver du slip

I dette tilfælde er det primært adrenalin og kortisol, der sprøjtes ud i dit system, og det er både ubehageligt for dig for at få dig til at vågne og for at sætte gang i biologiske processer som at få dit hjerte til at pumpe hurtigere og sende blod ud til ben og arme, så du hurtigt kan reagere på den potentielle fare.

De to signalstoffer er vældig gode i en akut situation, men de slider på kroppen på sigt. Folk som har langvarig, ubehandlet stress er langt mere udsatte for at få et hjertestop end et menneske i balance.

Den supervelgørende og ligefrem helende ende af vores eget apotek finder vi, når vi har det godt, føler os trygge og er i nydelses-mode som eksempelvis sex kan gøre.

Vi kommer ikke bare i balance, vi føler os rigtigt godt tilpas, når oxytocin, endorfiner og andre af den slags hormoner sendes igennem vores system. Vi kan mærke, at det er godt for os. Vi lever længere, jo mere vi kan befinde os i denne ende af kemien.

Så bevidst berøring, hvor man - i stedet for at røre ved hinanden, som man selv vil kæles for - rører ved den anden, som han eller hun ønsker det og nyder, vil udløse en masse af af disse nydelsesstoffer.

Hvordan ved man, hvordan den anden har brug for at blive rørt? Man spørger. Man beder den anden om at demonstrere, så abe efter og bede om at blive rettet, hvis det ikke var præcis sådan, man ville røres ved.

Eller man kan gøre som tantrikkerne, nemlig bruge den energi, som vi med større eller mindre held samler op om hinanden. Man sidder lidt sammen, trækker vejret dybt - helt ned i hofterne, ind i maven og ind i hjertet.

Når sindet er blevet stille, og man er begyndt at finde ro indeni (og oxytocin og endorfin fortæller os, at vi er i sikkerhed), lægger den ene sig ned, og den anden lægger en hånd let på elskerens mave.

Nu lytter man til, hvad den andens krop siger. Så begynder man lige så stille at røre ved hinanden. Begynder man at tænke på noget andet eller opdager, at man er begyndt at røre uden at bruge sin indfølingsevne, så holder man hånden stille og genfinder koncentrationen og den andens energi.

Ved at røre hinanden på denne meget koncentrerede, intuitive måde, hvor man fuldstændigt er den andens tjener i ordets fineste betydning, opleves det, som om der sker en heling. Systemet falder til ro og begynder at 're-boote' sig selv.

Modig kvinde: Så vild var min ferie på sex-resort

En af de mere vilde tantriske oplevelser hernede var en workshop, hvor man bruger den tranceagtige tilstand, krop og hjernen er i, når den er højt seksuelt opstemt, til at re-programmere hjernen.

Det er lettest at være to om en person. Så jeg var sammen med en kvinde og en mand, som jeg følte mig mest tryg ved og tiltrukket af. Vi lavede en del vejrtrækning og og eyegazing (se hinanden i øjnene i længere tid), hvorpå jeg lagde mig tilrette på lejet.

Forinden havde jeg fortalt, hvilken begivenhed jeg havde brug for at gå lidt mindre tynget og frygtsom ind i, og nøje beskrevet, hvilken mental tilstand jeg hellere ville gå ind til det med. Jeg fortalte også, hvilke steder på kroppen jeg ikke ønskede berøring, og hvilke steder som var særligt følsomme og åbne for berøring.

Og så blev jeg forkælet, indtil jeg nåede høj seksuel opstemthed. Det var jo en nydelse (omend også en overvindelse) i sig selv. Men da mine to hjælpere begyndte at skiftes til at give mig nydelse og hviske mig alt det gode, stærke og rare, jeg havde brug for at høre om mig selv og om, hvordan jeg kommer til at mestre situationen, så var det altså lige før, min hjerne kom.

Mit sind blev så lyst, og jeg følte, at jeg svømmede i honning. 'Bliss' kalder de det på engelsk - salighed synes som et gammelt bibelsk ord, men det var det - lutter salighed.

Oplevelsen der - midt mellem andre trebenede - par føltes faktisk meget naturlig, og jeg følte en enorm kærlighed og ømhed for de to andre, som jeg også hjalp med at re-programmere.

Et stærkt bånd eksisterer nu mellem os. Jeg tror, programmeringen virker. Det føles i hvert tilfælde, som om jeg er forventningsfuld og ikke så ængstelig, som jeg var før om det, som følger.

Nu får vi se.

Sexologens sexkanon

Hvis du kan dette med kæresten, åbner hun sig helt

Yoga - vejen til et bedre sexliv

HERUNDER SEXPERT-TV: Sådan giver du vaginal-massage

Sexologen anbefaler: Vaginamassage derhjemme