Sexundersøgelser er mest for sjov

Sexologklumme: Derfor skal du ikke spejle dig i de mange sexundersøgelser

SEXPERT-TV: Så ofte skal I knalde

-- Over artiklen her relateret Sexpert-tv: Så ofte skal I elske --

Tænker du over, hvor du ligger i forhold til 'de andre', når det gælder din seksuelle formåen?

I så fald ligner du størstedelen af alle dem, jeg møder i mit arbejde og privat. Hvor ofte er det ikke sket under et middagsselskab eller til en fest, at nogen i al fortrolighed har udfrittet mig om, hvad der er 'normalt' og om gennemsnittet for, hvor ofte 'man' har sex i andre forhold.

Mine svar er som oftest ret (irriterende) vage, da disse tal sådan set er hamrende ligegyldige og ikke giver mening at lægge ned over folks egne forhold.

For hvis fx din kærestes mor lige er død, og kæresten derfor ikke har lyst til sex for tiden - eller hvis du bare har lidt ekstra travlt eller er ret bekymret for dit økonomiske fundament, dit job eller dit ømme knæ, så tæller det ned i statistikken. Der er også stor forskel på, om I er små-børnefamilie, pensions(u-)modne eller hormonelt forstyrrede teenagere.

Tallene her er altså 'ufølsomme', stive gennemsnit af alle mennesker. Tallene fortæller ikke noget om den 'normale' knalde-frekvens, fx for folk som lige har mødt hinanden, folk der er i krise på grund af jalousi, sidespring eller mangel på kommunikation (eller sex), lige har fået børn, lige har fået penge tilbage i skat eller noget helt ottende.

Man skal passe på med at spejle sig i tal, der er udregnet af statistikere, og som slet ikke repræsenterer et virkeligt menneske, som man kan møde i form af naboen eller kollegerne. Han/hun bag tallene findes ganske simpelt ikke.

Vi kan jo ikke engang lave et troværdigt gennemsnit på os selv, hvor alt er 'normalt.'

For hvornår er det lige, at alt er jævnt gennemsnitligt i vores egne liv, set over et helt liv, et helt årti eller bare en hel måned? Der er sorger, bekymringer, fornyelser, fridage, overraskelser, træning, søvn, børn ude, børn hjemme, kæresten væk med arbejdet eller hjemme, kærligheden er sød/besværlig/tilfredsstillende/utilfredsstillende, dødsfald, forelskelser, sygdom, flytninger, lån, venskaber, fester osv.

Men lad os - bare for underholdningens skyld - kigge på lidt statisik, som jeg har fundet forskellige steder - nogle videnskabelige, andre mere poppede, de fleste fra USA og England.

Sex
Hvor meget sex om ugen har det gennemsnitlige par, der bor sammen?

Blandt de 18-24 år har 35 procent sex 2-3 gange om ugen. 24 procet har sex fire gange eller mere om ugen. Blandt de 25-29-årige gør 48 procent det 2-3 gange om måneden, og 35 procent har sex et par gange om ugen.

I alderen 30-39: 50 procent gør det 2-3 gange om måneden, 21 procent 2-3 om ugen.

I alderen 40-49: 47 procent har sex 2-3 gange om måneden, 20 procent har sex 2-3 gange om ugen

I alderen: 50-59: 36 procent gør det nogle gange om ugen.

I alderen 60-69: 35 procent har sex et par gange om måneden

De fleste par oplever et fald i antallet af seksuelle stunder sammen efter to år.

Utroskab
Det er ikke usædvanligt, at folk er utro, når der sker store forandringer i deres personlige liv. Det kan dødsfald i nær familie, eller de skifter erhverv, begynder på en ny uddannelse eller flytter. Der er også en markant øget tendens til sidespring blandt 29-, 39-, 49- og 59-årige. Disse tal skyldes, at mange oplever mere eller mindre eksistentielle kriser á la 'var det virkelig dét?', når de evaluerer deres liv lige før en stor, rund fødselsdag.

Fantasier
96 procent af alle mænd og 90 procent af alle kvinder fantaserer, men 95 procent af os deler dem ikke med partneren, fordi de fleste fantasier handler om en anden/andre end vores partner.

Orgasmer
Gennemsnitligt er mænd 4-0 minuter om at ejakulere. Kun 25 pct af alle kvinder kommer under samleje. Her spiller blandt andet graden af godt forspil meget ind. Desuden ser det ud til, at jo større klitoris er, og jo tættere klitoris er på skedeindgangen, desto større er sandsynligheden for, at kvinden får orgasme. Det tager i gennemsnit en kvinde 25 minutter at komme. Det er lettest at komme for kvinden, hvis klitoris bliver stimuleret fx med hånden eller i en stilling, hvor hun kan gnide klitoris mod mandens krop.

En ud af fire mænd under 40 år oplever problemer med rejsningen lejlighedsvist eller ofte. Cirka halvdelen af alle mænd i alderen 50-70 år har problemer i den retning. For mænd under 50 er problemet 98 ud af 100 gange af mental karakter, der kan arbejdes igennem og væk fx ved hjælp af sexolog. For mænd over 50 år kan problemet være af fysisk karakter fx forkalkning i blodårerrne i penis (og resten af kroppen) eller testosteronmangel. Kan du hverken få rejsning sammen med en partner, eller når du er alene, bør du søge læge.

Masturbation
Her varierer de forskellige studier meget, men man estimerer, at hen ved 75 procent mænd og 45 procent af alle kvinder onanerer regelmæssigt. De fleste andre gør det en gang imellem. Det er fuldstændigt normalt (og godt for sexlivet) at fortsætte med at elske med sig selv, selvom man også har sex med partner regelmæssigt.

Stillinger:
De fleste par har to-tre favorit-stillinger. Etableringen af det mønster, jeres sexliv har nu, er formentlig sket meget tidligt i jeres forhold. Allerede efter de første 2-3 gange I har sex, vil I have etableret det grundlæggende, automatiske mønster, som vil falde jer naturligt fremadrettet. Mønstret (rutinen) kan sagtens ændres, men det kræver, at man bevidst beslutter sig for at gøre noget andet, ellers gør kroppen bare det, der føles trygt og 'naturligt'.

40 procent af alle mænd foretrækker 'doggy-style', blandt kvinderne hitter ansigt-ansigt mest, fx holder 30 procent af alle kvinder mest af missionærstillingen.

Et normalt sexliv?
Hvis I har sex mindre end 10 gange om året, vil det typisk kategoriseres som et 'sexløst' forhold. Har I sex mindre end 25 gange om året, har I et 'sex-fattigt' forhold. I USA formodes det, at 20 procent lever i et 'sex-løst' forhold. Vi har ikke nye tal for Danmark, men der er god grund til at tro, at tallet herhjemme også ligger ret højt. Desværre.

Sexologens to sikre tip til bedre sex

Her er den perfekte knaldelængde

HERUNDER SEXPERT-TV CLASSIC: SÅ længe varer et godt knald

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

En fuldtonet skandale