Annonce:
Annonce:

Skridt for skridt: Udvid din sexhorisont

Er du kræsen? Sexologen giver tips til mere variation i sexlivet

Annonce:
Følg Sex & Samliv

For nogle er det grænseoverskridende at røre ved partnerens kønsorganer, for andre er det måske tanken om at afgive kontrol, som virker frastødende. Uanset hvad er det samme mekanismer, der ligger bag afvisningen af at udvide det seksuelle repertoire en smule.

Det mener sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen, der her forklarer, hvorfor det kan være en god ide at tage små skridt mod større variation.

– Vi er indrettet til at afvise det mærkelige. Det betyder, at alt det, vi TÆNKER føles underligt, fremmed, svært eller farligt, vil vi afvise og undgå så godt vi kan.

– Det er meget forskelligt, hvad vi føler er ’naturligt’ for os at afvise. Det kan være mad. Det kalder vi så kræsenhed. Eller det kan være seksuelle ting, som vi afviser og siger ’Aj det er bare slet ikke noget for mig!’

Annonce:

Men ligesom med maden og kræsenheden, så kan vi lære at blive mere åbne overfor det, vi FØLER er ubehageligt, underligt, farligt eller ulækkert, forklarer Bentzen:

– Væmmelse og frygt er tæt forbundne. Så det kan være rigtigt svært for et menneske at skelne hvorvidt man synes noget er top-ulækkert eller om det bare er meget fremmed og dermed føles farligt for en at begive sig i kast med.

SEXPERT-TV: Sådan fornyer du dit sexliv

Vil ikke røre penis
Signe V. Bentzen kommer med et eksempel fra sin praksis:

Line er 50 og har været gift med Pelle i 20 år. I al den tid, har hun ikke rigtigt kunnet røre eller slikke hans pik. De har to børn, så noget sex har de jo haft. Pelle kan sagtens få lo til at røre og slikke Line, men omvendt sker det bare ikke. Hun forklarede det selv med: ’Det er bare ikke mig.’

Her er det Lines tanker omkring, hvem hun er og hvad en kvinde (pige!) som hende bør være. I hendes selvbillede er der simpelthen ikke skabt plads til, at hun kan røre eller slikke nogen pik.

Annonce:

Hun bliver helt blank, når Pelle forsøger at få hende til det, siger hun selv. Det føles møg-ubehageligt og derfor undgår hun det bare, så godt hun kan. Det har også betydet, at hun ofte også undgår sex.

Gennem samtale når alle tre til enighed om, at det ville være godt for dem begge to, hvis Line også kunne røre ved Pelle. Der begynder det. Ved at man beslutter sig med sin fornuft. Næste skridt er at øve sig. På samme måde, som man vænner sig til vand, hvis man er bange for det, så tager man det i små skridt.

SEXPERT-TV: Så lummer må du være

I samtaleterapien forbereder Signe Line på, hvad hun vil opleve, når hun laver øvelsen. Signe siger, at Line skal forberede sig på, at det bliver svært. At det vil føles mærkeligt, underligt, akavet. Det vil ikke føles ’rigtigt’ - det vil føles ’forkert,’ indtil hun har lavet øvelsen tilstrækkeligt mange gange.

Det kunne fx være bare at lægge hånden fladt oven på hans lem og lade den blive der i ti minutter - uanset om den vokser eller skrumper ind.

Annonce:

I første omgang handler det om, at Line skal kunne håndtere alle sine følelser og tale sig selv til ro, indtil hun ikke er ’bange’ for det, hun oplever. Vejen fra væmmelse til lyst skal først forbi kedsomheden.

Det skal være kedeligt, som i neutralt, u-farligt at have hånden liggende på hans lem. Så går vi igen lidt videre. Fx til at holde fast om den med fast greb i 10 min.

I dag - efter et år i terapi - har Line og Pelle sex på mange flere måder. Begge kan nu nyde at den anden kæler for dem og begge yder oralsex med stor nydelse for begge.

Find dine mørke sexlyster og bliv lykkelig

Uden kontrol
Signe V. Bentzen fortæller, at de selvpålagte begrænsninger også kan tage sig helt anderledes ud:

Annonce:

For Camilla og Morten er problematikken en anden. Morten er nemlig overbevist om, at sex skal foregå bestemte måder, i en vis rækkefølge og med ham til at styre det hele. Det synes Camilla er lidt kedeligt nu. Efter at have været kærester i næsten fem år, har hun måtte indrømme, at hun er begyndt at dagdrømme om at være sammen med andre mænd, hvor hun kan få lov til at være lidt mere femme fatale og tage kontrollen.

Hun drømmer om at få Morten helt op at ringe på samme måde som han kunnet med hende tidligere.

Men det er svært for Morten. De har forsøgt nogle gange hvor han har ligget og ’bare’ skulle tage imod, mens hun slikkede ham. Han kan ikke. Han bliver slap og ked af det.

Igen handler det om små skridt ad gangen. Det er måske for voldsomt for ham at skulle slikkes op fra ’koldstart.’ I stedet aftalte vi, at hun skulle tage styringen ved at beordre ham tage hende bagfra og styre hastigheden, når han var rigtigt godt ophidset.'

Sådan får du ham til at slikke dig

Næste skridt var, at hun skulle afbryde samlejet midtvejs og slikke ham i to minutter. De første mange gange tabte han rejsningen, men efterhånden vænnede hans krop sig til, at hun overtog styringen og følte sig tryg, fordi han altid fik kontrollen tilbage. Han blev med andre ord lidt efter lidt mere tryg ved at afgive kontrollen.

Annonce:

De er stadig i gang med arbejdet omkring at have og afgive kontrol. Begge synes, at det er både udfordrende og spændende at udvide deres seksuelle repertoire, selv om det også er svært og hårdt nogle gange.

Så man kan faktisk lære at elske noget, man synes er ulækkert?

– I princippet ja. Så hvis man kan blive enige om, at det ville være godt sådan overordnet og rationelt set, at det ville være godt for ’os’, hvis det seksuelle univers blev udvidet, så har man et mål. Når målet er sat, bryder man det ned til bitte-bitte små skridt.

– Man skal tage det samme skridt mange gange, og man skal forbi det punkt, hvor man begynder at reelt kede sig, altså hvor frygt og ubehag vælter rundt inden i, før man kan tage næste skridt. Ofte går vejen fra væmmelse til nydelse gennem hårdt, kedsommelige prøvelser.

Denne frække udfordring er farlig for forholdet

Her er hemmeligheden bag et sexet sexliv

Sexperimentet del 4: Han giver mig sprøjteorgasme på festtoilettet

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: