Stress af og få mere sex

Vores sexpert kommer her med tre-trins-guide til det stressfri parforhold

Ifølge Bentzen er pardage er også vigtige, men igen - det kræver, at noget andet ryger. Der skal vælges - og især fra-vælges. (Foto: colourbox.com)
Ifølge Bentzen er pardage er også vigtige, men igen - det kræver, at noget andet ryger. Der skal vælges - og især fra-vælges. (Foto: colourbox.com)

Det nye år kan være en kærkommen lejlighed til at rydde op i sit liv, så der er plads og overskud til alt det gode.

Undersøgelser viser gang på gang, at stress er en af de største kærligheds- og lystdræbere i parforhold. Men det er der råd for, mener vores sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen, der ofte har klienter, der er ved at knække af stress.

Det handler om at tillade sig selv at være åben over for muligheden for at få sexlyst - i stedet for kun at have lampen grøn for 'jeg vil knalde' og rød for 'jeg gider ikke ', så kan man have en gul for 'jeg kan måske overtales'. (Foto: colourbox.com) Sex & samliv Når sex er en sur pligt

- Familiernes liv er ofte meget travlt. Det er jo fint, hvis man kan lide det sådan. Men jeg ofte par siddende i min sofa, som ligner udskidt æblegrød. De har så travlt og er så udsuget på energi, at de nærmest skuler ved lyden af ordet ’overskud.’

Kommunikationen mellem dem er reduceret til et minimum af hurtige beskeder over morgenmaden, et par korte sms'er af praktisk karakter i løbet af dagen og mere praktisk snak om fordeling af opgaverne, når de mødes over aftensmaden, forklarer Bentzen:

Se også: Børn og job ødelægger sexlivet

- Aftenen går også med små-opgaver og flader ud foran en af husets tv- eller computerskærme, ofte hver sin. Først når de kravler i seng, får de lige øje på hinanden og på den dårlige samvittighed over, at de heller ikke i dag har haft det mindste overskud til at få snakket ordentligt sammen eller kysset lidt på hinanden.

- Et hedt forhold kræver blot, at du er rigtigt tilstede og gør små ting med hele hjerte, mener Signe V. Bentzen. (Foto: colourbox.com) Sexperterne Bliv forelsket i din kæreste - igen

Intimiteten
Så intimiteten - inklusive sex - ryger langsomt ud?

- Ja, ikke fordi nogen har valgt, at det skal være sådan. Men det knaldhårde og helt rutinefaste program i hverdagene, som har sneget sig ind, æder simpelthen al energien og lysten til at give af sig selv. Det værste er oplevelsen af, at det ikke kan blive anderledes, at de er dømt til at leve sådan her. At være alt for travl og føle sig fastlåst, er en top-farlig cocktail.

Læs:

Se også: Fem grunde til at du ikke får sex nok

Stress er den største kærligheds-, lyst- og parforholdsdræber?

- Ja den hårdt pressede hverdag er langt farligere for forholdet, end vi tror. Vi gør det ikke af ond vilje, eller fordi vi er dumme. Vi gør det, fordi vi synes, at vi og børnene skal have så meget ud af livet som overhovedet muligt. Man må ikke gå glip af noget.

- Det betyder ofte, at timerne efter arbejde bliver brugt på at køre børn og voksne rundt til alle mulige aktiviteter, alt imens man forsøger at få mad på bordet og tøjet vasket. Rigtigt mange har også vildt travlt i weekenderne. Kalenderen er plastret ind i aftaler for både voksne og børn.

Læs:

Se også: Syvårskrisen begynder efter tre

Skridt et
Hvad er første skridt mod et stressfrit parforhold?

- Det er at se sin partner i øjnene og spørge, om man har det godt, eller om det er for travlt. Er det for travlt næsten hele tiden, så gå jeres liv igennem. Undersøg hvilke ting der er pinedød nødvendige, for familien kan eksistere. Alt andet er til debat. Fodbold, middagene med svigerfamilien, mor og barn-gymnastik, videreuddannelsen - alt.

Læs:

Se også: Når han ikke har lyst til sex

- Find en tom årskalender, og marker nu mange dage, som du synes skal være fri-dage, altså dage hvor du/I ikke skal noget efter arbejde, eller supernødvendige opgaver er løst.

- Vær forberedt på, at der er meget, der skal ofres for at få et liv, hvor der er plads til at genoplade og være sammen. Det kan være, at ungerne kun skal have en fritidsaktivitet - eller at de bliver nødt til at vælge det, som ligger tirsdag eller torsdag, fordi I har besluttet, at onsdag skal hele familien samles og lave ingenting. Eller rettere familien skal samles og rette opmærksomheden indad.

Ifølge Bentzen er pardage er også vigtige, men igen - det kræver, at noget andet ryger. Der skal vælges - og især fra-vælges.

Læs:

Se også: En ud af tre kvinder mangler sexlyst

Skridt to
Hvad er skridt to mod det stressfrie parforhold?

- At passe på hinanden. Mænd og kvinder har generelt forskellige måder at stresse af på og genoplade energien, når vi kommer trætte hjem fra arbejde. Mange kvinder har brug for at tømme hovedet. De vil gerne småsludre og forbinde sig med deres unger og manden. At føle sig forbundet med andre får hendes krop til at skylle stress-hormonerne ud.

Mænd, derimod, har ofte bare brug for stilhed i hovedet en halv times tid. Det er nok til, at de kan ryste stressen af sig, forklarer Bentzen.

Se også: Stress smadrer dit sexliv

- Det kan også være omvendt. Men hovedsagen er, at mange par kommer hjem og bliver faktisk endnu mere stressede, fordi deres partner vil have noget af dem, som de ikke kan levere, før de selv har fået stresset af.

Signe V. Bentzen plejer at sige plejer at sige til mændene, at de skal komme en halv time tidligere hjem, og til kvinderne, at de skal lade deres mænd gå i hulen den halve time, for så får de en fantastisk partner, der er klar til at snakke og hjælpe dem bagefter.

- Det kræver lidt alt sammen omstrukturering, noget hovedværk og ofte nogle forskellige forsøg, der rettes til, men efter nogle måneder ser jeg gladere (og smukkere) par i min sofa.

- Evaluer efter et par måneder - gerne sammen med jeres store unger. Jeres liv er et levende, evigt foranderligt projekt, så det er vigtigt at blive ved at forholde sig aktivt til det.

Læs:

Se også: Derfor mister hun lysten til sex

0 kommentarer
Vis kommentarer