Tjekliste: Bliver du manipuleret af kæresten?

Sexologklumme: Måske er du offer for en følelses-manipulator, og så gælder det om at erkende det og komme væk i en hulens fart, før han eller hun får dig helt ned med nakken

Hvis du oplever at være i kløerne på en følelsesmanipulator, er det første, du skal gøre, at betro dig til en, hvis omsorg for dig og hvis virkelighedsopfattelse, du stoler på. Foto: shutterstock.com.
Hvis du oplever at være i kløerne på en følelsesmanipulator, er det første, du skal gøre, at betro dig til en, hvis omsorg for dig og hvis virkelighedsopfattelse, du stoler på. Foto: shutterstock.com.

De fleste af os har mødt mennesker, der er virkelig gode til at få deres vilje gennem at manipulere andre.

Vi har måske måttet se en kær, vidunderlig og stærk veninde langsomt miste al glans og selvtillid, fordi hendes store 'kærlighed' var en djævelsk god manipulator, der kunne få hende til at betvivle ikke bare sig selv og sin vej gennem livet, men sågar, hvorvidt hendes relation til datteren var god, sund og slet ikke 'helt skæv,' som han ville påstå.

Vi har måske oplevet det på egen krop, at et menneske med magt, for eksempel chefen af dit absolutte drømmejob, har kunnet hvirvle dig rundt 24/7 med lidt (alt!) for meget 'kærlig' opmærksomhed kombineret med sønderlemmende kritik og bebrejdelser om at skuffe ham i hans tiltro og tillid til dig.

Så du til sidst slet ikke kunne mærke, hvad der var op og ned i dig selv og blev rigtig syg af det.

Det er er svært at gennemskue, mens man er i det, men her kommer en tjekliste, som du kan gennemløbe, hvis du fornemmer, at noget er galt, men ikke helt kan sætte fingeren på det selv.

For måske er du offer for en følelses-manipulator, og så gælder det om at erkende det og komme væk i en hulens fart, før han eller hun får dig helt ned med nakken.

1.  Lyver
De underminerer din virkelighedsopfattelse. Manipulatoren er eminent til at lyve og twiste virkeligheden.

Hun vil blive ved med at insistere på, at hun ikke var utro, selv om du fandt dem i sengen sammen.

Hun vil blive ved med at arbejde med at vride din virkelighed af led ved for eksempel  at påstå, at du har en syg fantasi, og at det du så aldrig fandt sted. At twiste din virkelighedsopfattelse er en supereffektiv måde for manipulatoren til at komme ud af en knibe.

2. Falsk
Ord følger ikke handling. Manipulatoren vil tale tale dit hjerte fuldt og dine ører glohede med alt det, du gerne vil høre.

Han vil fortælle, at han er står 110 procent bag dig og vil gøre alt for dig. Men når det kommer til stykket, vil han vende det hele rundt til, at du aldrig støtter ham, og at det er virkeligt hårdt arbejde og synd for ham, at du er nødt til at støtte dig så meget til ham, men at du er heldig, at han er der så meget for dig.

Nogle manipulatorer er så gode til dette her, at deres ofre begynder at frygte for deres forstand.

3. Tager ikke ansvar
De er eksperter i at fralægge sig skylden.

Derimod vil hun sørge for at vende det, du siger om til, at det er møgtarveligt af dig at bringe sagen på banen. 'Hvorfor skal du altid ødelægge den gode stemning?' Du vil hurtigt komme til føle, at problemet sådan set er DIG.

4. For tykt
Følelsesmanipulatorer smører altid (for) tykt på, uanset om det er en romantisk relation eller en arbejdsrelateret relation. Du vil opleve, at det er 'for meget,' og at de opererer hurtigt og gerne hopper adskillige skridt på vejen over.

De virker måske meget åbne og følsomme, men han er i virkeligheden i gang med at få dig til at føle, at du er helt speciel for ham, hvilket vil gøre det så meget lettere for ham at misbruge dine bløde hjerte og omsorgsfølelse.

Han kunne spille på det og på den måde undgå at skulle stå til ansvar for sig selv.

5. Svagheder
Uanset hvad du oplever, gennemgår en følelsesmanipulator altid noget, der er værre. Hun vil få dig, dine følelser og oplevelser til at fremstå som mindre legitime end hendes, der er STORE, alvorlige og særdeles preserende.

Er hun i dårligt humør, vil hun suge alle omkring hende ned i hendes sorte hul og få dem til at føle sig ansvarlige for at få hende i bedre humør.

Manipulatoren kender alle dine svage steder, dine 'knapper' og han ved præcis, hvordan og hvornår han skal trykke på dem. Han er dygtig til at mærke din sindstilstand og vil for eksempel kunne mærke, hvis du forsøger at lægge afstand til ham og prøver at få dit verdensbillede til at passe igen.

Han vil bruge dine svagheder, din sårbarhed og dine følelser imod dig, når som helst det passer i hans kram at få dig til at føle dig mindreværdig og lille. Og han har brug for, at du føler dig lille, så han kan føle sig større.

Hvis du oplever at være i kløerne på en følelsesmanipulator, er det første, du skal gøre, at betro dig til en, hvis omsorg for dig og hvis virkelighedsopfattelse, du stoler på.

Det næste - og meget sværere - er at trække dig hurtigst muligt ud af forbindelsen og mentalt stikke fingrene godt i ørerne, for han vil forsøge at manipulere dig tilbage i folden ved enten at smøre dig eller underminere dine tanker og følelser.

Udenpå er sociopaten kærlig, forstående og forkælende. Og kvinden falder for alle de dejlige egenskaber ved ham. Men i virkeligheden er det hele en forklædning. For han er tom inde i hjertet, og hun gennemskuer det ikke. (Modelfoto: Colourbox) Sex & samliv Derfor dater du sociopaten

Se også: Mandeterapeut til den danske mand: Ta' dig nu sammen!

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Sex & samliv
Mest læste i Sex & samliv
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen