Ved du hvordan din kæreste vil elskes?

Sexolog: Lær din kærestes kærlighedssprog

(Foto: colourbox.com)
(Foto: colourbox.com)

En 51-årig mand bryder, under en konsultation sammen med sin hustru gennem 19 år, ud i en følelsesladet tirade:

- Du har aldrig påskønnet noget af dét, jeg har gjort for dig. Hver eneste dag har jeg vækket dig med en kop te og et kys på panden. Fordi jeg ved, hvor svært det er for dig at komme ud af sengen. Jeg husker altid at købe den müsli, du bedste kan lide, og går endda i flere butikker for at finde den, når den er udsolgt i Kvickly.

- Du behøver aldrig bekymre dig, om din bil kan køre; jeg sørger for at få den til service, og at den får skiftet dæk - sommer og vinter. Vi skændes aldrig om rengøringen som andre par, fordi jeg ved, at et rent hus og orden betyder så meget for din sjælero, så jeg svinger støvsugeren, før du beder mig om det.

- Men aldrig - ALDRIG - har du sagt så meget som tak eller vist mig, at du ser, hvad jeg gør for dig. Jeg hører dig aldrig sige det, undtagen når jeg spørger dig, om du elsker mig. Du ser mig overhovedet ikke!

Kvinden sidder helt stille i lang tid, så begynder hun at nikke og græde. Det er gået op for hende, at hendes kærlighedserklæringer, som hun har udtrykt i kys, kram og kærtegn (og fantastisk sex) er gået helt hen over hovedet på ham.

Hun har manglet ham så meget. Hun har i mange år troet, at han ikke elskede hende og ville hende så meget, som hun vil ham, fordi han ikke særligt tit kysser hende eller tager initiativ til sex.

Hun er da glad for teen, og for at der rent derhjemme, men hun ville gladeligt leve med nullermænd under sengen, hvis bare de kunne tilbringe meget mere tid tæt på hinanden i sengen.

Alt det forklarer hun ham.

Så bliver han meget stille, og jeg kan se, at han synker og blinker for at holde tårerne væk. De er begyndt at erkende, at de taler hvert sit kærlighedssprog og faktisk har talt forbi hinanden i al den tid, de har kendt hinanden.

De fem kærlighedssprog
I konsultationen taler vi ofte om De Fem Kærlighedssprog. Ofte ved vi ikke engang selv, hvad vi har brug for at høre, mærke eller opleve for at føle os tætte, sete og elskede af hinanden.

Du tror måske, at du har mest brug for, at han roser dig og fortæller dig, hvor smuk du er, men måske har du i virkeligheden meget mere brug for, at I tilbringer god kvalitetstid sammen, hvor I gør ting sammen og får nogle oplevelser sammen, som gør det så dejligt klart inden i dig, at I to hører sammen.

Mange - især mænd - oplever, at deres partner mister lysten, hvad enten det kun er for en kort tid eller i lange perioder, at det føles som om, at hun holder op med at elske dem.

Spørger man deres partnere, synes de selv, at de overøser manden med kærlige, anerkendende ord, gaver i form af nye strømper, lækre skjorter og velduftende aftershave. De viser måske deres kærlighed ved at hygge om i hans yndlings-storby.

Det er alt sammen fint og meget rart, men ikke 'rigtige' kærlighedserklæringer for den mand, hvis sprog er masser af fysisk kontakt, kys, sidde tæt, ligge i ske og have masser af skøn sex. Uden masser af fysiske berøringer føler han sig uelsket, ikke forstået, ikke set og ikke påskønnet.

Find jeres sprog
 I 1992 skrev Gary Chapman den fine lille bog om 'Kærlighedens 5 sprog', der beskriver de fem måder, som vi mennesker udtrykker og modtager kærlighed. Den lille bog er genial i al sin simpelhed, fordi beskrivelserne af de forskellige kærlighedssprog gør det klart for os, hvorfor vi nogle gange oplever stor frustration, fordi vores elskede ikke ser eller elsker os 'rigtigt.'

Med sprogene 'Anerkendende ord', 'Tid til hinanden', 'At modtage gaver', 'Tjenester' og 'Fysisk berøring' ved hånden, kan vi dels undersøge hvilket sprog, der er vores eget, og hvilket der er vores elskedes, vores børns - ja sågar vores chef og kollegers - så vi ved, hvor vi skal sætte ind for at sige 'jeg elsker dig' på deres sprog.

Prøv selv at tænke lidt over dit eget og din elskedes sprog. Hvornår ser din elskede allermest lykkelig ud? Hvor er det, at du kan se, hun overgiver sig til at elske dig fuldt ud? Hvornår føler du dig tættest på ham? Hvad gør du selv, når kærligheden flyder over, og du vil vise ham, hvor meget han betyder?

Øv dig fx i at kysse og røre ham oftere, gerne både på steder, der er ærbare, og dem, der er mere frække, mens du siger: 'Jeg elsker dig', hvis hans sprog er 'fysisk berøring.'

Taler din elskede sproget 'tid sammen', så hiv tid ud af din garanteret stramme kalender og planlæg sammen, hvordan I kan hygge jer i weekenden og måske endda få ordnet forhaven - så længe I bare gør det hele sammen.

Brug ord til at fortælle hende, hvor skøn og dejlig hun er. Lyt til hende, når hun er ked af det, anerkend hendes følelser, og gå ikke i 'altså jeg har allerede givet løsningerne på dit problem for flere dage siden, så gider jeg ikke tale mere om den sag'. Hun har ikke brug for, at du fixer hendes problemer, bare at høre/føle at du støtter hende, hvis din elskedes sprog er 'anerkendende ord.'

Hvis din hjertes udkårne er typen, som da lige kan bage en kage og tage med til forældremødet, eller som selvfølgelig daffer ud i lufthavnen kl 3.30 for at tage imod dig, eller som smider, hvad han har i hænderne for at hjælpe naboen med at få sat hække, så er sproget 'tjenester'.

Så er det nu, du skal tænke dig rigtigt godt om for at nå at komme hende i forkøbet (og det kan være en udfordring i sig selv) for at gøre noget for hende, der kan vise hende, hvor meget du sætter pris på hende.

'Gaver' giver næsten sig selv. Det kan være de små; honninghjertet eller chokoladen i en fin lille indpakning, en buket (stjålne) syrener, lidt af det fine lingeri, hun har ønsket sig længe eller måske endda de fælge til bilen, du har set ham klikke ind og kigge forelsket på mange gange i løbet af den sidste måned.

Selvom datingsider kan få os til at tro, at man kan designe den perfekte kæreste, er virkeligheden lidt mere broget. Mange vil gerne lave om på deres kærester. (Foto: shutterstock.com) Kys & kærlighed Vi vil lave om på kæresten

Mike og Angela Johnson har været gift i 15 år og holder traditionerne i hævd. (Foto: Privatfoto). Kys & kærlighed Ægte kærlighed: Kørte 1500 kilometer for at hente KFC til konen

Sexperterne Drop dit brok over din uperfekte kæreste

1 af 2 
2 af 2 (Foto: colourbox.com)
12 kommentarer
Vis kommentarer