Vil din kæreste mon være utro til julefrokosten? Her er advarselstegnene

Hvis du allerede nærer mistanke, vil du have gavn af at stille disse tre spørgsmål

Sexpert-tv: Sådan kommer I over utroskab

-- Over artiklen her relateret Sexpert-tv: Sådan kommer I over utroskab --

Det er tid til julefrokoster, og luften svirrer af spænding; både med den krydderkagesøde, sensuelle, forventingsfulde - men også den galdebitre, frygtsomme slags.

Det er højtid for alle seksuelle 'fejltrin,' for at 'falde i' med de forkerte, for den farlige flirt, for at gå crazy all-inn og satse alt på RØDT til den årlige firma-roulette. Vi tør meget mere til julefrokosten, fordi vi giver hinanden lov til at være en lille smule for meget.

Vores sædvanlige hæmninger - både godt og ondt - forsvinder lidt efter lidt i takt med antallet af snapse, vi hælder indenbords og skyller efter med lidt god juleøl. Jo, det er en høj-potent mulighed for at udleve nogle af fantasierne. Det er super-spændende, og det booster dit ego at erobre -- eller at blive erobret.

Ikke bare for singlerne. Rigtigt mange, der ellers lever i konventionelle forhold, kommer til at åbne sig for muligheden af at opleve lidt lifligt jule-lir med en, der ikke er deres kæreste.

Samtidigt frygter partnere denne tid. Vil din partner mon forblive tro, hvis en julelækker mulighed skulle vise sig ca fire timer inde i julefrokosten? Er forholdet stærkt nok til at modstå angreb udefra? Tør du stole på, at din partner er dig tro hele vejen gennem denne julefrokost-skærsild?

Så hvor sikkert er dit forhold, siden du måske allerede er i tvivl? Måske kunne have gavn af at skæve lidt til disse tre spørgsmål:

1. Hvordan mødte du din partner?
Nogle par møder hinanden, mens den ene - eller begge -  er engageret i et andet forhold. Det behøver ikke forhøje faren for, at et utroskab også senere vil udspille sig, hvis I ender sammen i et forhold. Men omstændighederne omkring hvordan I begge forholdt jer til 'dobbeltlivet', da I mødte hinanden, kan være en fortælle dig noget om, hvordan din partner generelt forholder sig til at være i et forhold.

For eksempel er der ham, som mødte hende, mens hun var gift - og hvor hun faktisk lod dobbeltlivet køre over meget lang tid, fordi hun syntes, det var for svært at gå fra sin familie og derfor vævede frem og tilbage mellem at gå og blive - uden hendes mand på noget tidspunkt opdagede noget.

Det kan være et enkeltstående og helt unikt tilfælde og sammenfald af faktorer, men der kan også være tale om et mønster, som har gentaget sig - og måske vil blive ved med at gøre det.

I så fald handler det om, at hun har svært ved at melde ud, hvad hendes behov og følelser er omkring frygt for at miste. Hun er dygtig til at holde sine følelser for sig selv og har det med at lægge problemer fra sig for at undgå konfrontationer. Din partner manipulerer ikke, fordi han/hun er ond, men fordi hun er dødsens bange for at miste.

Det kan også være, at du mødte ham, mens han havde en mindre seriøs affære med en anden (tredje) kvinde, men det var altså mødet med dig, der gjorde ham forelsket og fik ham til at tage skridtet fuldt ud og forlade sin kone.

Her er risikoen for, at han gentager denne type adfærd ret høj. Hans forestillinger om, hvornår han går over grænsen, når han lever monogamt, har det med at skride. 'Det betyder jo ikke noget', fortæller han sig selv.

Sandsynligheden for at møde ham i kopi-rummet under julefrokosten, er derfor ret høj.

Sexperterne - 28. okt. 2016 - kl. 11:53 TV: Tal om sex - og få mere af det

2. Har I talt jalousi og utroskab igennem - og er I enige?
De fleste kan godt blive enige om, at jalousi er en dum følelse og en pestilens for både den, der oplever den i sin krop - og for den, som oplever den hos partneren.

Majoriteten af danskerne lever i monogame forhold og er enige om, at man ikke må være utro. Men er I enige om, hvad utroskab er? Hvor går grænsen? Må man flirte? I så fald hvor langt må man så gå? Må man danse tæt? Kindkysse? Kysse? Røre? Sende hede sms'er til hende/ham? Og hvornår er det på plads at blive jaloux og sige Stop?

Du tror sikkert, at I er helt enige, men det er man sjældent. Det er derfor vigtigt, at I får snakket definitionerne igennem, så det er helt klokkeklart for jer begge, hvad der hører til på den ene og den anden side af grænsen. Med til snakken hører også at I aftaler, hvordan I passer på hinanden, så jalousien ikke får tag i jer, og at I måske holder jer på lidt mere sikker grund, end I måske ellers ville - af kærligt hensyn til den andens følelser.

De fleste af os går desværre den anden vej; vi går snarer lidt over grænsen - og undskylder det med, at det hele jo er så uskyldigt og ikke betyder noget. Der er jo kun julefrokost én gang om året. Desuden; hvad man ikke ved, får man ikke ondt af.

Men intet kunne være fjernere fra sandheden. Hvis du godt ved, at du er gået over grænsen, eller du har leget lige lovligt tæt op ad den, så kan det mærkes. Det føles måske ikke, som om du har gjort noget galt, men det føles, som om noget usagt - en lille løgn - har lagt sig mellem jer.

Det er den slags utydelighed og 'uld' i jeres forhold, der nemt kan sætte gang i den andens jalousi. Ikke fordi hun/han rigtigt tror, du har lavet noget, men noget føles utrygt og som om I ikke rigtigt er i 'synck'.

Er I først landet i det der uldne land, så sørg for at få renset luften. Og når det er gjort, så sørg for at skabe rigtig god tid sammen til at snakke, le og elske.

3. Er jeres forhold et godt sted?
Intet forhold er lige fedt at være i hele tiden. Men et 'svagt' forhold, hvor den ene eller begge partnere føler sig utilfreds eller uelsket, er meget sårbart overfor sidespring. Langt de fleste utro partnere forklarer efterfølgende, at de ved nærmere eftertanke faktisk har følt sig ude af synk med deres partner gennem længere tid.

Det kan være, at det seksuelle ikke længere føles tilfredsstillende eller særligt spændende. Måske føler man sig ikke særlig tæt forbundne -  måske pga den almindelige hektiskhed i børnefamilien eller fordi karrieren, træning, nye venner eller hobbies har taget lidt for meget fokus i den seneste tid, så I er kommet længere fra hinanden.

Intimitet er langt mere end bare seksuelt samkvem. Sex handler om meget andet end bare fysisk tilfredsstillelse. Både seksualiteten, initimiteten og alt det andet, der ligger ud over fælles hus og børn; ja alle de oplevelser, som får os til at føle os som et fælles 'os to' er helt centrale for, hvor sundt og solidt et forhold er.

Bruger vi ikke energi og opfindsomhed på at have oplevelser, der bestyrker os to, så svækkes modstandskraften. Der skal dedikeres tid og energi for at holde et forhold levende og stærkt.

Julefrokosttiden kan være jeres wake up call. Hvis du bliver urolig ved tanken om, at din kæreste har købt rødt lingeri, der passer til den røde kjole, som hun skal have på til firmafesten, så er det måske NU, at I skal droppe nogle ting i kalenderen for at tage på kæresteweekend sammen eller booke jer ind til en workshop for par i det nye år - eller slukke lyset og krybe ind under dynerne på en mørk onsdag kl 19, hvor I har bevæbnet jer med gløgg, massageolie og flere timer sammen, hvor I burde have sovet…

Sexperterne - 17. okt. 2016 - kl. 22:45 Fire skridt mod et vildere sexliv

Se også: Dansk forfatter: - Sex med mange kan gavne dine sociale evner

Sexperterne - 1. jul. 2016 - kl. 11:40 Sådan kommer I over utroskab

Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere

Skærm

Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen