Annonce:
Annonce:

Smæk og dominans: Så udbredt er det

Hver anden har leget med BDSM, viser ny videnskabelig undersøgelse

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Lidt bindeleg og blindfold her, en smule smæk og dominas der - næsten hver anden deltager i et stort videnskabeligt studie fra Belgien har leget med en eller anden form for BDSM i deres sexliv – og yderligere hver femte har fantaseret om det.

Men før vi erklærer Belgien for en nation af kinksters, er det på sin plads at notere, at de ovennævnte tal handler om, hvad deltagerne på et eller andet tidspunkt i deres liv har gjort eller fantaseret om.

Og går man lidt dybere ned i tallene, viser det sig da også, at 26 procent erkender interesse i BDSM, mens blot 7,6 procent erklærer sig som deciderede BDSM’ere.

 

Annonce:

Den ældste aldergruppe (48-65) var den mindst BDSM-interesserede og -erfarne - hvilket på den ene side kan virke overraskende, idet de har haft flere år til at udforske seksualitet, men det kan på den anden side forholde sig således, at der har været større skam og tabu omkring sort sex i deres generation.

Desuden peger tallene på, at de fleste personer, der erklærer sig interesserede i BDSM, fandt ud af, at de havde disse lyster, før de blev 25.

 

Feticher - i denne undersøgelse defineret som særlige genstande, man bliver af - er også ganske udbredt – med frækt undertøj som topscorer. De lidt mere kinky ting som læder og latex og nylon og sko, har fans blandt mellem 15 og 44 procent af mændene, mens langt færre kvinder var tiltrukket af disse ting. Det viste sig, at tænder man på en af tingene, var der også stor sandsynlighed for, at man tænder på flere af de andre ting.

Et stykke af vejen flugter den belgiske undersøgelse med en anden ny undersøgelse fra USA, hvor det også fremgår, at rigtigt mange på et eller andet tidspunkt i deres liv har leget med BDSM, mens langt de fleste ikke gør det på årlig basis.

Annonce:

Desuden fremgår det af begge undersøgelser, at mænd mere end kvinder har prøvet og har lyst til diverse BDSM-lege.

Tankevækkende

Vi forelagde studiet for Michael Loua, sexologisk rådgiver, blogger på lystentillysten.dk og psykomotorisk terapeut, der fortæller, at der så godt som intet videnskabeligt er lavet på danskerne sexvaner, heller ikke i forbindelse med BDSM.

Ikke desto mindre mener han, at den belgiske undersøgelse er interessant, for udbredelsen af BDSM/fetish i katolske Belgien afviger formentlig ikke meget fra det porno- og sexliberale Danmark.

- Vi får altså et godt fingerpeg om udbredelsen, men kan ikke sige noget med sikkerhed, før den danske undersøgelse SEXUS, der indledes dette efterår med blandt andre overlæge Morten Frisch i spidsen, kaster de første resultater af sig.

Annonce:

- Det er tankevækkende, at mennesker - både mænd og kvinder - der har interesse for BDSM ifølge artiklen tænder på både D og S. Det vil sige, at der er mange flere, der må være 'switch' end enten D eller sm, hvilket ikke er sædvanen i BDSM-miljøet.

- Her kan den mere fastlåste typecasting/rollefordeling forklares med subkulturers dynamikker og krav til ensartethed. I en subkultur kan du sjældent - eller vanskeligt - være både det ene og det. Ligeledes kunne man pga. de herskende kønsstereotyper forestille sig, at det er sværere for en mand at være seksuelt submissiv end dominant og sværere for en kvinde at være seksuelt dominant end submissiv.

Loua tilføjer, at det der BDSM er ret besværligt:

- Det kræver tålmodighed og tillid at opbygge en BDSM-relation, det kræver tid og lokaliteter til at iscenesætte de ofte rituelle sceancer (hoteller er nævnt i den belgiske undersøgelse), og det kræver håndelag, for der er risici forbundet med BDSM, særligt de mere voldsomme former.

Annonce:

- Denne simple praktikalitet kan forklare, at mens mange har interesser og har prøvet BDSM en enkelt gang eller to, så er andelen af de vedholdende langt mindre.

Kan man ikke sige, at sex ofte har et element af magt og overgivelse i sig, og at det bare først er nu, at vi er begyndt at italesætte alt andet end missionær-vanilje som BDSM?

- Carl-mar Møller har sagt, at sex er en blanding af magt og kærlighed. Jeg er ikke helt så skråsikker. Sex handler OGSÅ om magt, men der er jo masser af forhold, hvor der ikke er magt i seksualiteten. Forførelse handler i udgangspunktet ikke om magt, men om overtalelse. Det er muligt og sandsynligt, at magten dukker op senere.

Hård sex handler om... magt

Her er de mest populære sexfantasier

Sådan bliver du elite-sadist

Find jeres frække fantasier sammen

Find dine mørke sexlyster og bliv lykkelig

Dansk S/M-par: Stina bliver tændt at være i sit bur, når hendes Herre ønsker det

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: