Smerter ved sex et stort problem for mange kvinder

Cirka hver 12. britiske kvinde får ondt ved samleje

Sex er jo som bekendt noget af det sjoveste og mest velgørende, man kan foretage sig med eller uden tøj på. Men for en lille gruppe kvinder er sex forbundet smerte.

Faktisk viser ny britisk undersøgelse, at en ud af 12 kvinder oplever, at sex gør ondt, og for en fjerdedel af disse er det næsten hver gang.

Den medicinske betegnelse er dyspareuni. Og de kvinder, der led af det, havde signifikant større sandsynlighed for at lide af tør skede, have bekymringer over sex samt manglende sexnydelse.

Forskerne konstaterede også en korrelation mellem dyspareuni og problemer med sexlivet i parforholdet - fx mindre interesse i sex end partneren: 30,9 procent af kvinder med sexsmerter var ikke tilfredse med sexlivet. Blandt kvinder uden smerte var kun 10 procent utilfredse.

For en del viste der sig en sammenhæng med tidligere oplevelser med ufrivillig sex, ligesom også depression korrelerede med sexsmerter.

6669 kvinder i alderen 16-74 deltog i studiet, og sexsmerter var mest udbredt for kvinder mellem 16 og 24 og 55 og 64.

For mange af de ældre kvinder, der oplever sexsmerter, var det især forbundet med tør skede., som ofte kan være en konsekvens af menopausen.

Ifølge en af forfatterne bag undersøgelsen, Kirstin Mitchell, er det vigtigt at italesætte problemet:

- Sexundervisning handler ofte om kønssygdomme og graviditet, men vi burde også forbedrede folk på tænke på, hvad der gør sex dejligt og på hvordan man i et tillidsfuldt og respektfuldt forhold taler om, hvad man kan lide og ikke lide.

Ekstra Bladets sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen får jævnligt breve fra kvinder (og deres mænd) om seksuelle smertetilstande:

Sex og samliv Hjælp - min kæreste er i overgangsalderen

(Foto: shutterstock.com) Signes brevkasse - 12. feb. 2016 - kl. 21:39 Kvinde, 40: 'Sjældent jeg bliver våd ved naturlig omgang med min Gina'

Se også: Sexologen til misbrugt kvinde: Gå på opdagelse i din seksualitet

Se også: Hun får ondt, når vi hygger os

(Foto: shutterstock.com) Sex og samliv Sex gør ondt

7 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere

Skærm

Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere