Sygdomstegn: Knalder som en søløve

Giver sex dig åndenød? Måske har du bare astma

Giver sex dig åndenød? Måske har du bare astma. (Foto: shutterstock.com)
Giver sex dig åndenød? Måske har du bare astma. (Foto: shutterstock.com)

Hiver du eller din partner hiver efter vejret og lyder som en søløve, når I knalder, så kunne noget tyde på, at der er en u- eller underbehandlet astma på spil.

Det fremgår af en undersøgelse lavet af Yougov og Kompas kommunikation på vegne Asta-Allergi Danmark.

I den anledning er der udsendt en pressemeddelelse og en youtubevideo med titlen' Knalder du som en søløve?' Videoen kan du se under artiklen her.

Ifølge pressemeddelelsen er op mod 100.000 danskere med astma ikke optimalt behandlet. Og symptomerne på det kan være åndenød og hosteanfald, når man presser kroppen lidt - som en løbetur eller en tur i høet.

(Foto: shutterstock.com) Sex & samliv Få går til læge med sexproblemer

Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark, udtaler:

'Nedsat lungefunktion og dårlig behandlet astma kan skjule sig i hverdagen, særligt hvis man har stillesiddende arbejde og ikke er fysisk aktiv. Det er derfor i dagligdags situationer, hvor kroppen kommer på arbejde, fx under sex, at man får symptomer som besværet vejrtrækning og hoste.

Præstationsangst er en af de hyppige psykologiske årsager til impotens (Planet Photos). Vagthund Sådan undgår du potens-problemer

Og læge Vibeke Backer, astmaprofessor ved Bispebjerg Hospital, opfordrer astmatikere til at tale med lægen om sex. For undersøgelsen peger på, at kun seks procent gør det:

'Astma og særlig svær astma gør noget ved både lyst og evne til at have sex, og desværre tyder det på, at problemer med sexlivet på grund af astma er et emne, som de fleste ikke taler med deres læge om. Og det er et problem.'

'Målet er, at alle med astma skal være så velbehandlede som muligt. Dårligt behandlet astma går ud over den enkeltes livskvalitet, og det giver mange sygedage.  Tag ansvar for din astma.'

Backer opfordrer også landets læger til at være opmærksomme på problemet og selv tage emnet op med patienterne.

 

0 kommentarer
Vis kommentarer