Sygeplejersker afslører otte af de mærkeligste spørgsmål de har fået om sex

Kan et kondom forsvinde oppe i mig?

Der findes selvfølgelig ikke dumme spørgsmål hos gynækologen eller sygeplejersken. Men disse otte får alligevel lægevidenskaben til at undre sig. Arkivfoto: Claus Bjørn Larsen
Der findes selvfølgelig ikke dumme spørgsmål hos gynækologen eller sygeplejersken. Men disse otte får alligevel lægevidenskaben til at undre sig. Arkivfoto: Claus Bjørn Larsen

Det er nok de færreste, som føler sig godt tilpas ved at skulle dele intime detaljer om sex med en læge eller en sygeplejerske.

Det er der selvfølgelig ingen rationel grund til, for det lægefaglige personale dømmer dig naturligvis ikke. Og de har også hørt det meste før.

Når det så er sagt, så er det altså også nogle ret besynderlige ting, sex-sygeplejerske må lægge ører til, når patienter kommer til dem med deres spørgsmål.

Refinery29 og Independent har spurgt en række sygeplejersker og samlet en liste over nogle af de spørgsmål, som har efterladt dem.. ja, lad os bare sige lettere forbløffet.

1. Kan jeg undgå at blive gravid ved at fjerne sæden indeni mig?

Ifølge sygeplejersken Darren, er svaret på dette spørgsmål nej.

- At forsøge fysisk at fjerne spermen inde i dig efter udløsning er ingen garanti for, at du ikke bliver gravid. Der er ingen måde, hvorpå du kan fjerne al spermen – og noget sperm udløses før ejakulationen. Det skal også siges, at sæd kan leve inde i en kvinde efter sex - nogle gange i op til syv dage.

2. Skal jeg desinficere mit sexlegetøj efter sex?

Til dette spørgsmål svarer sygeplejerske-Suzie både ja og nej.

- Det er vigtigt for dit helbred at gøre dit sexlegetøj rent, men normalt er der ingen grund til at anvende antibakterielle produkter, siger Suzie, som anbefaler, at man vasker voksen-legesagerne med en mild sæbe efter hver anvendelse – uanset om du har brugt den selv eller sammen med en sexpartner.

3. Kan man få en kønssygdom af at masturbere sammen?

Igen er det sygeplejersken Darren, der svarer:

- Der er en meget lav risiko ved at bruge dine hænder på en anden end dig selv. Men køn-mod-køn-onani indebærer en risiko for herpes, HPV, fladlus eller syfilis.

4. Skal jeg være bekymret over antallet af sexpartnere, jeg har haft?

Sygeplejerske Esther minder om, at det er vigtigt at skelne mellem bekymringen for sex-sygdomme og ens ’tal’ – altså hvor mange mennesker, man har været i seng med. Derfor beder sygeplejersker og læger dig heller aldrig om at sige ’tallet’.

- Man kan få en sexsygdom fra en enkelt partner. I bund og grund handler det om at dyrke sikker sex. Hvis du er single og seksuelt aktiv, særligt hvis du har ubeskyttet sex eller sex med flere partnere, vil jeg anbefale at blive hyppigt tjekket for kønssygdomme – faktisk så ofte som hver tredje måned, siger Esther.

5. Skal jeg bekymre mig om, hvordan min skede ser ud?

Sygeplejersken Suzie maner til ro – svaret er nej.

- Der er virkelig ikke noget, der hedder en ’normal vagina’. Jeg bliver både overrasket og trist over at blive stillet det spørgsmål, fordi det viser, hvor mange kvinder, der har fået at vide, at en ’sund’ eller ’attraktiv’ vagina ser ud på en bestemt måde, hvilket sikkert er noget, der kommer fra pornoindustrien, siger Suzie.

- De ydre kønsdele findes i mange forskellige størrelser, former, farver og andre fysiske variationer. Så uanset om du er rynket, glat eller bulet, er dine ’normale’.

Men opdager du, at dine kønsdeles udseende ændrer sig, særligt hvis det er en rødmen, sår eller andre mærker, vil Suzie anbefale, at du besøger en kønssygdoms-klinik.

6. Kan et kondom ’forsvinde’ indeni mig?

Igen er det Suzie, der beroliger:

- Der er ikke nogen fare for, at noget bliver skubbet for langt op i skeden, fordi livmoderhalsen vil blokere det fra at komme længere op. Hvis et kondom falder af under sex, kan du bare tage det nænsomt ud. Sker dette, er der en risiko for kønssygdomme og også for graviditet, hvis kvinden ikke bruger andre former for prævention.

7. Skal jeg tage mine p-piller hver dag, eller kun de dage, hvor jeg har sex?

Her lyder sygeplejerskens svar slet og ret: Det er hver dag. På samme tidspunkt.

8. Kan jeg få HIV fra et dørhåndtag?

Svar: Nej. Og heller ikke fra et toiletsæde.

Har du planer om at udvide familien, så kan du lige gøre forberedelsen nemmere ved at tjekke disse otte ting, som ingen fortæller nybagte forældre.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Sex & samliv
Mest læste i Sex & samliv
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen