Annonce:
Annonce:

Træt af kondomer og p-piller? Ny prævention til mænd er på vej

En ny slags prævention til mænd kan være lige på trapperne

En ny p-sprøjte til mænd viser lovende resultater. Sprøjten blokerer for sædlederne. Foto: Kiyoshi Takahase Segundo/Alamy
En ny p-sprøjte til mænd viser lovende resultater. Sprøjten blokerer for sædlederne. Foto: Kiyoshi Takahase Segundo/Alamy
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Der har længe været efterspørgsel på en ny type prævention til mænd. P-piller til det mandlige køn har derfor op til flere gange været på tegnebrættet, men pillerne har dog efter flere forsøg stadig ikke ramt markedet.  

Indtil nu har mændenes eneste mulighed for at beskytte sig mod uønsket graviditet hos partneren derfor været at bruge kondom eller at tage næste skridt og blive steriliseret.

Nu ser det dog ud til, at en ny type prævention til mænd er på vej og har overhalet p-pillen indenom. En såkaldt p-sprøjte til mænd er netop blevet testet og viser gode resultater. Det skriver Daily Mail.

Annonce:

Blokerer sædlederne
Den nye p-sprøjte fungerer ved, at manden får sprøjtet en gel ved navn Vasalgel ind i sædlederne. Gelen blokerer sædlederne og forhindrer sædcellerne i at forlade kroppen. Den blokerer dog ikke udløsningen, men stopper transporten af sædcellerne, så det ikke er muligt at gøre en kvinde gravid.

Sprøjten fungerer derfor som en midlertidig sterilisation, som stopper med at virke efter to år.

Sprøjten er det sidste halvandet år blevet testet på aber i England, og her viste sprøjten lovende resultater med en succesrate på 100 procent. Dermed ser p-sprøjten indtil videre ud til at have større succesrate end p-pillen, der blot ligger på 98 procent.  

Mænd vil ikke bruge det
Christine Felding, der er speciallæge i gynækologi og obstetrik hos Gynækologisk Klinik Rungsted, hilser den nye p-sprøjte velkommen.  

- Det er da virkelig spændende, at det endelig ser ud til, at der kommer en ny præventionsform til mænd. P-pillen til mænd er jo ikke blevet til noget, selvom der er blevet lavet mange forsøg. Så det er da positivt, at der kommer et andet alternativ til mænd end kondomer og sterilisation, siger hun til Ekstra Bladet.

Annonce:

Christine Felding tvivler dog på, at der vil være stor tilslutning til sprøjten blandt de danske mænd.

- Nogle mænd vil sikkert bruge den, men det er ret udbredt, at mænd helst ikke vil bruge prævention, fordi det jo traditionelt er noget, kvinderne tager sig af, da det også er dem, der kan blive gravide. Mænd er ofte også bange for bivirkninger og for at miste potensen, og derfor tror jeg, at mange mænd vil undgå den her type prævention, siger hun. 

Flere bivirkninger end anslået
Selvom p-sprøjten ikke indeholder hormoner og derfor ikke skulle give bivirkninger, tvivler Christine Felding dog på, at der slet ingen bivirkninger vil være ved at få sprøjten.

- Jeg vil se, at der ikke er bivirkninger ved sprøjten, før jeg tror det. Jeg kunne frygte, at virkningen af den her gel ikke aftager, som den skal, og at der så stadig er lukket for det varme vand, når man så gerne vil have børn, efter noget tid, siger hun.

Annonce:

Hun forholder sig også kritisk til, at sprøjten som udgangspunkt vil vare i to år.

- Jeg tænker, at det er problematisk, at sprøjten varer så længe, hvis det viser sig, at det også er tilfældet hos mennesker. To år er ret lang tid at binde sig, hvis man pludselig får lyst til at få børn alligevel. De præventionsmetoder, kvinder har af længerevarende art, kan afbrydes. Det kan man ikke med den her sprøjte, og derfor er man som mand låst fast i lang tid, siger Christine Felding.

P-sprøjten forventes at blive testet på mennesker allerede næste år.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: