Tre grunde til din mand mister lysten til sex

Og det kan du gøre ved det...

Manden er altid liderlig - eller hvad?

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Sådan er myten om mandens evige sexlyst --

En rigtig mand har altid lyst.

Den forestilling abonnerer mange på, så når en mand rent faktisk mister sin sexlyst eller blot har mindre lyst end kæresten, rammer det begge voldsomt.

Han kan føle sig som mindre mand, fordi han jo ikke lever op stereotypien, og hun kan føle sig mindre kvindelig, fordi hun tror, at der er noget galt med hende.

Men libidoen, både kvinder og mænds, er afhængig af mange ting, mener psykolog Frej Prahl, der sidste år udgav bogen 'Tændt - sex i parforholdet fra pligt til lyst.'

Prahl giver tre bud på, hvorfor en mand mister sin sexlyst:

Forventninger
Manden mærker et forventnings- og præstationspres i forhold til det seksuelle. Presset kan både komme fra hende, men også fra de forestillinger, der er knytter til mænd og seksualitet. Han skal helst være én, der har lyst hele tiden og så videre.

Frygt
Hænger lidt sammen med nummer ét: Han frygter at skuffe hende, frygter ikke at leve op til at være en god nok elsker.

Stress
Han er stresset/har meget ansvar på jobbet. Prahl ser ofte, at mænd, som har meget magt eller ansvar, stopper med at tage initiativ til sex. Udefra set kan det se ud, som om de har mistet sexlysten. Det har det ikke. De har mistet initiativlysten.

Hvorfor? Fordi de hver eneste dag skal risikere afvisninger i forbindelse med deres arbejde. Hver eneste dag tager de på arbejdet initiativ og løber risici. Når de så endelig kommer hjem, orker de ikke mere. De kan godt, hvis hun tager initiativet, men orker ikke selv at overvinde frygten for afvisningen. Det bliver simpelthen for slidsomt.

Sexperterne Ingen lyst til sex? Det kan du gøre!

Det kan kvinden gøre
Det, man som kvinde kan gøre, er ifølge psykologen Frej Prahl at fortælle sin mand følgende:

'Jeg kan forestille mig, at det går dig meget på, at du ikke har lyst til sex. Både fordi du ved, at jeg bliver skuffet og ked af det, men også fordi der er knyttet en masse forestillinger til sex og det at være mand. Du skal bare vide, at jeg ikke forventer noget af dig eller tænker, at du er mindre mand, fordi du ikke har så meget lyst. Men engang imellem kan jeg godt komme i tvivl om det har noget med mig og mit udseende at gøre. Derfor vil det betyde meget for mig, at du på anden måde viste mig, at jeg var skøn og lækker.'

- Hvis kvinden på den måde kan gøre sit til at skabe et forventningsfrit rum, hvor han kan få lov at være ulystig, og hvor hun kan få lov at have lyst, uden der er noget i vejen med det, vil meget blive bedre, siger Prahl.

- Jo mere alvorligt, det bliver, at han ikke har lyst, desto sværere er det for hans lyst at komme til udtryk. Og jo sværere det er, desto mere alvorligt bliver det desværre ofte. Her har vi en negativ spiral, som vi skal hjælpe hinanden med at bryde, fortæller Frej Prahl, som du kan læse mere om her.

Sexperterne Guide til kvinder: En rigtig mand har ikke altid lyst til sex

Skadelig
Mandeteraputen Jakob Kærgaard mener, at myten om anden konstante liderlighed er skadelig, og den er med til at begrænse mandens selvudfoldelse og selvforståelse.

Hvad er problemet med myten?
- Fordi vi jo bare ikke altid har lyst. Selv om en mand som regel tænder hurtigere og nemmere end en kvinde, så kan der jo være masser konkrete ting, som påvirker lysten i det enkelte tilfælde. Og hvis man tænker, at man jo burde have lyst hele tiden, men man altså samtidig lige er gået ned med stress eller har mistet et familiemedlem eller bokser med mindreværd eller noget andet, så dunker man måske sig selv unødigt oven i hovedet ned den manglende lyst, selvom den altså har en ganske god grund.

- Den egentlige sandhed omkring det her er, at vi som mænd generelt tænder hurtigere og nok også er hurtigere klar til sex end kvinder. Men at der kan være masser af individuelle faktorer, som påvirker mandens lyst i konkrete situationer. Og at der altså ikke nødvendigvis er noget galt, fordi han ikke lige har lyst den ene dag. Det kan jo være, han bare er træt, siger Kærgaard, der i videoen over artiklen uddyber sine tanker om denne myte.

Myten hænger vel også sammen med, at kvinden tror, der er noget galt med ham og hende, hvis pikken ikke bare er stiv, når hun kysser ham?

- Ja, det kan jo så være den anden side af myten. Nogle gange kan man blive 'klandret' for altid at have lyst (selv om man ikke har det). Andre gange kan man blive klandret for ikke at have det, når man jo burde - fx når man bliver kysset, og ens partner har lyst.

Sex & samliv Når hun er mere liderlig end ham

Sexologens bud

Herunder lister sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen sine bud på, hvorfor en mand kan miste sin libido:

1. Han har en anden.

2. Han keder sig.

3. Han er stresset/syg/træt.

4. Han føler sig gammel.

5. Han føler sig uelsket eller ikke begæret.

6. Hans kone forstår ham ikke (han kan ikke finde ud af at fortælle hende, hvad han har brug for fra hende).

7. Han tænder ikke længere på sin partner.

8. Han føler sig afvist (og såret) gennem længere tid.

24 kommentarer
Vis kommentarer