Annonce:
Annonce:

TV: Få sex med andre - uden at være utro

Ny dokumentar undersøger, hvordan monogami kan underminere det moderne parforhold

Annonce:
Følg Sex & Samliv

Vi er bollet godt og grundigt op med den romantiske drøm om den evige kærlighed i parforholdets tosomhed.

Desværre viser det sig ofte at være en illuison. Op mod hver andet ægteskab går i stykker.

Men en ny og mere åben og realistisk at se på og være i et forhold vinder indpas. En måde, der måske kan forlængede levetiden og/eller mindske frustrationen for parret.

Det mener en hel del af de mange eksperter, som optræder i den italienske instruktør Tao Rusppolis nye dokumentarfilm 'Monogamish.' Du kan se traileren over artiklen her.

Den berømte sexunderviser- og terapeut John Savage, forfatter Neil Strauss (manden bag scorebiblen 'The Game'), forfatter og psykolog Christopher Ryan og antropolog og terapeut Esther Perel samt flere andre forklarer, hvorfor den romantiske drøm lever, og hvorfor vi måske burde skrotte den for en mere realistisk og tidssvarende forestilling.

Annonce:

Mathilde har to kærester

Fallit?
Vi spurgte den danske sexolog og forfatter Sara Skaarup, der blandt andet har skrevet bogen 'Kærlighedskontrakten' om det åbne forhold, om monogamien, som vi kender den, har spillet fallit:

- Den Eneste Ene-tanken er urealistisk og lægger tårnhøje forventninger over på den anden, der så skal kunne matche os komplet og indfri alle vores drømme og længsler for ever. Hvem kan det - og hvem har lyst at bære det ansvar overfor den anden? lyder det fra Skaarup.

Også ideen om, at fordi vi elsker nogen, så bliver vi også automatisk ved med at have passioneret sex, er en romantisk illusion, mener sexologen:

- Fordi en stor den af den seksuelle tænding, vi kender fra nye møder og forelskelse, simpelthen handler om spænding, og om at det er - nå ja - nyt.

Norma fantaserer om to mænd

Annonce:

Sara Skaarup peger på, at det på samme måde er begrænsende, hvis man ikke kender til andre måder at leve på end den 'tosomme til døden jer skiller:'

- For hvis monogami er det altoverskyggende ideal for kærlighed, vi rigtig mange opleve, at virkeligheden er en anden - at de ikke selv lever op til det. Monogami er normen, utroskab er realiteten, siger Skaarup.

- At det skulle være naturligt at holde sig til én sexpartner modbevises for rigtig mange af, hvordan vi faktisk lever: Hver andet par bliver skilt. Og i halvdelen af de eksistererende forhold er det påståede monogami faktisk et skinmonogami, fordi den ene eller begge er utro ved siden af - en eller flere gange.

SEXPERT-TV: Find jeres egen grænse for utroskab

Åbne forhold
Så vi burde alle leve i åbne forhold?

Annonce:

- Jeg mener ikke, at åbne forhold er for alle - ligesom monogami heller ikke er det. Men jeg mener, at det er en god ide for alle at vide, at der findes mange variationer på temaet. Jeg synes, at enhver skylder sig selv at tage sit kærlighedsliv så alvorligt, at man ikke bare handler på rygraden og adopterede normer. I stedet burde man rent faktisk mærke efter og gå efter det, man gerne vil og skabe en ramme, der matcher, hvordan man gerne vil leve - så man ikke behøver lyve for hinanden, siger Sara Skaarup.

- Det komplekse er, tror jeg, at mange af os er følelsesmæssige mest monogame - vi vil gerne det lange, forpligtede forhold, en rejsefælle gennem livet. Men vores seksualitet, derimod, er bredspektret, vi kan tænde på flere, og også selvom vi har én, vi elsker allerede. Når så normen er, at man ikke skal have sex med andre end kæresten, fører den indre modstrid os ud i et indre paradoks. 

Sådan er de åbne forhold - også

Jan lader andre mænd ordne konen

Fem grunde til at elske tøjten

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen er nordisk mester i mørklægning
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: