TV: Ny babybeskyttelse: Sæt en prop i sædlederen

Glem alt om kondom og sterilisering. En ny type prævention er ved at blive udviklet til mænd - og tilmed i Danmark. Det er en prop, der skal blokere for sædafgangen, og i modsætning til sterilisering kan det laves om. Se den lille prop herunder

TV: Ny babybeskyttelse: Sæt en prop i sædlederen

Se Niels Lindeburg vise sin opfindelse frem

Mange mænd får gåsehud, når man siger sterilisering. At få skåret noget over i underlivet kan lyde som noget fra en splatterfilm.

Men det er måske snart slut.

Elektriker og opfinder Niels Lindeburg står nemlig bag en opfindelse, der skal forhindre graviditet - uden brug af kondom og uden en overskåret sædleder.

Der er tale om en lille silikoneprop, der via urinrøret indsættes i sædlederen. Præventionen hedder Vasdeblock. 

Se hvordan Vasdeblock virker i klippet over artiklen

Vasdeblock spærrer for sædcellerne, så den væske, der kommer ud af penis under sædafgang ikke kan gøre nogen gravid. Ligesom en sterilisering. Den store forskel er dog, at man kan fjerne proppen igen.

Der er før blevet tænkt i samme baner, men man har haft problemer, fordi der kommer såkaldte peristaltiske bevægelser, når man får udløsning. En peristaltisk bevægelse sker, når sædlederen trykker sæd ud.

Derfor er Vasdeblock lavet af silikone, så proppen kan give sig. Den er også inddelt i tre stykker, så den bedre kan matche bevægelserne.

Se hvordan prototyperne laves herunder:

TV: Ny babybeskyttelse: Sæt en prop i sædlederen

For at lave sin opfindelse, måtte Niels Lindeburg finde ud af, hvordan silikonen skulle støbes

Opfindelsen er lige nu ved at blive udviklet på Scion DTU. Her er tyve projekter ved at blive udviklet. Det er et forløb på fire måneder, hvor man kan sparre, udvikle og finde investorer til nye ideer.

Her var Niels Lindeburgs ide en af de heldige, der blev optaget.

Opfinderen håber, at hans nye prævention kan være på markedet om fem år, og ind til videre har læger kun været opbakkende.

Se Niels Lindeburd forklare om udviklingen af projektet herunder:

TV: Ny babybeskyttelse: Sæt en prop i sædlederen

Det hele startede med en vennemiddag...(OBS: Navnet er Scion DTU. Ikke DTU Scion)