Uforpligtende sex: Det fortryder mænd og kvinder

Derfor ser mænd og kvinder forskelligt på one night stands

Det tænker kvinder under et engangsknald.
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Det tænker hun ved første knald --

Mange socialvidenskabelige studier bliver udført med amerikanske collegestuderende som forsøgsrotter, hvilket kan være med til at give et lidt forvrænget billede af den virkelighed, undersøgelserne beskriver.

Alt andet lige gælder der nogle helt andre normer for en 20-årig kvindelig middelklasseamerikaner fra Midtvesten end for en, nå ja, midaldrende dansk mandlig journalist.

Derfor er et nyt studie om fortrydelser og engangsknald ganske interessant, idet to forskellige grupper deltager: 853 norske universitetsstuderende og 466 amerikanske ditto.

De norske og amerikanske forskere ville netop se på, om der var forskel på, hvor meget de to grupper fortryder one-night-stands.

Tesen var, at i et meget sekulært, social-liberalt og frisindet og kønsligestillet Skandinavisk land ville hverken mænd eller kvinder i særlig høj grad angive, at de fortryder uforpligtende sex - mens især kvinder i et relativt religiøst og social-konservativt land som USA vil have en tendens til at fortryde deres engangsknald.

Uforpligtende sex
Deltagerne udfyldte et spørgeskema, hvor de blandt andet blev spurgt ind til deres holdninger til uforpligtende sex. Er man meget åben overfor engangsknald og bollevenner, scorer man højt på socioseksualitetsskalaen. Hvor religiøse deltagerne var, blev også undersøgt.

Der blev desuden spurgt ind til deltagernes seneste oplevelse med uforpligtende sex.

Et spørgsmål lød således: Tænk på seneste gang du har oplevet de nedenstående ting. Hvordan har du det i dag med dine handlinger/beslutninger? Oplevelser var:

  1. Jeg havde uforpligtende sex.
  2. Jeg sagde nej til uforpligtende sex.

Deltagerne kunne så fx svare, 'jeg har virkelig fortrudt det' eller 'jeg er virkelig glad for jeg gjorde det.'

Så ofte har danske singler sex

Kvinderne: Adr!
Ikke overraskende viste tallene, at de norske deltagerne havde en mere åben socioseksualitet og var mindre religiøse.

De kulturelle forskelle kom også til udtryk i forhold til uforpligtende sex:

I tråd med tidligere studier angav flere af kvinderne, både norske (41 procent) og amerikanske (50 procent), at de har fortrudt seneste uforpligtende knald. 26 procent af de norske mænd har fortrudt, og det samme gælder for 35 procent af de amerikanske.

Analyserne viste også, at kvinder, på tværs af kulturerne, i højere grad end mænd bedømte deres seneste uforpligtende knald som mindre tilfredsstillende og mere ulækkert.

Kvinderne angav også, i højere grad end mænd, at de have følt sig presset, at de synes, at sexpartneren var inkompetent, ligesom de bekymrede sig mere over de mulige sociale (synes folk jeg er en tøjte?) og helbredsmæssige (har jeg fået en kønssygdom?) konsekvenser. Det var også mindre sandsynligt, at kvinderne tog initiativ til engangsknaldet.

Følgende faktorer hang mest markant sammen med fortrydelse (og det gjaldt både for mænd og for kvinder) i prioriteret rækkefølge: Fysisk og moralsk væmmelse, manglende seksuel tilfredsstillende, partnerens seksuelle uformåen og konsekvensbekymringer.

Singlemødre på mandejagt

Initiativ
I og med at kvinder generelt melder om mere væmmelse, mindre nydelse og flere bekymringer, kan det delvis forklare, at kvinderne på tværs af landene i højere grad end mænd fortrød uforpligtende sex.

Desuden viste det sig også, at en lukket socioseksualitet/negative holdninger til uforpligtende sex hang sammen med at fortryde engangsknald. Det gjaldt på tværs af køn og kultur.

En enkelt faktor springer ifølge forskerne i øjnene: Kvinder, der selv tog sexinitiativet, fortrød i langt mindre grad. Den faktor spillede ingen rolle for mændene, der til gengæld meldte om, at de i udpræget oftere fortrød, hvis de havde forpasset en chance for uforpligtende sex.

Kort sagt: Mænd og kvinder i Norge er marginalt mere åbne i synet på og tilfredse med oplevelsen af uforpligtende sex end de amerikanske. Men kvinderne på tværs af kulturerne har generelt mere end mænd en tendens til at fortryde det.

Dette tænker manden ved første knald

HERUNDER SEXPERT-TV FRA ARKIVET: Gør engangsknald til supersex:

Sprede sæd

Forskerne i det omtalte norsk-amerikanske studie er tilbageholdende med at forklare de mulige årsager bag de forskellige niveauer af fortrydelse. Men en tidligere undersøgelse vover et forsøg:

Evolutionspsykologer forsøger at forklare den diskrepans, som ifølge dem ikke kun kan tillægges kulturelle normer.

Studiet, foretaget blandt 263 norske studerende i alderen 19 til 37 år, viser, at 35 procent af kvinderne fortrød deres seneste one night stand, mens det samme kun gjaldt for hver femte mand.

Undersøgelsen, som blandt andet blev ledet af en af evolutionspsykologiens pinger, David Buss, fra University of Texas, viser også, at 30 procent af kvinderne var glade for det seneste uforpligtende knald, mens hver anden mand anførte, at de var tilfredse med oplevelsen.

Til gengæld var der færre herrer, som var tilfredse med at have takket nej til det seneste tilbud om engangsknald, mens hele 80 procent af pigerne var glade for at have sagt pænt nej tak.

Andre studier fra blandt andet USA har peget på samme skæve kønsfordeling, hvilket får forskerne til at mene, at der må ligge noget andet og mere grundliggende end kulturelle normer bag. Og her kommer evolutionspsykologien ind: Mænd går efter kvantitet, mens kvinder søger kvalitet, rent partnermæssigt.

Kort og firkantet: Mænd skal spreder sine gener mest muligt, mens kvinder har en stor pris at betale ved børneavl og yngelpleje og er derfor udviklet til at vælge mænd med langt mere omhu. Og derfor er der større sandsynlighed for, at kvinder fortryder næste dag, når de opdager, at scoringen ikke var optimal.

Og mænd er så omvendt begejstrede for muligheden for at sprede sæd.

- Mange socialvidenskabsforskere forventer, at i kulturer med stor seksuel ligestilling ville disse forskelle forsvinde. Det gør de ikke. Dette faktum gør resultaterne om kønsforskelle i sexfortrydelser i moderne samfund så fascinerende videnskabeligt set, siger David Buss i en pressemeddelelse.

Langt flere kvinder end mænd angav, at de bekymrede sig mere over risiko for kønssygdomme og graviditet samt for at få et dårligt ry. Og færre kvinder end mænd får orgasme ved engangsknald. Men de ting er snarere tegn på, hvordan de evolutionære forskelle kommer til udtryk.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+